PRESEDAN / Zlatnim slovima upisan je u Dinamovo proljeće, a sada klubu iz Maksimira mora vratiti vrtoglavi novčani iznos

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon raskida ugovora u ožujku 2020. godine došlo je sudskog spora, trener je tužio Dinamo...

27.6.2023.
10:39
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Austrijski trener potraživao je od zagrebačkog kluba 360 tisuća eura, a Dinamovi čelnici smatrali su kako FIFA ne može biti nadležna za navedeni spor. Ipak, FIFA je presudila u korist Renea Pomsa, pomoćnika Nenada Bjelice, te je Dinamo morao Pomsu isplatiti 180 tisuća eura.

Image
STRUČNJAK ZA TRANSFERE /

Gvardiol je na korak do povijesnog transfera, a od plaće koju će zarađivati zavrtjet će vam se u glavi

Image
STRUČNJAK ZA TRANSFERE /

Gvardiol je na korak do povijesnog transfera, a od plaće koju će zarađivati zavrtjet će vam se u glavi

Tu odluku u maksimirskim dvorima nisu prihvatili, te su podnijeli žalbu protiv Pomsa i FIFE Arbitražnom sudu u Lausannei. Situacija se za Dinamo nije odvila kako su očekivali, CAS je nakon čak dvije godine odbio Plave, te su ukupno Pomsu isplatili oko 220 tisuća eura, zajedno s troškovima suda i kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo i nakon toga nije stao nego je podnio građansku žalbu pred švicarskim Vrhovnim sudom tražeći da se poništi odluka CAS-a, zbog brojnih povreda. Kako biste bili upućeni u vjerojatnosti ovog slučaja, statistički je dokazano da tek u 3% slučajeva CAS odobrava žalbu podnositelja iste.

Image
Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Ako se priča o nogometu, posljednji put takva nekakva odluka poništena je sad već davne 2008. godine, dakle prije 15 godina. Tako bi se moglo reći da je CAS izveo presedan kada je dosudio u korist Dinama protiv Pomsa i FIFE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Davor Radić, koji je u ovom postupku zastupao Dinamo, za Sportske novosti rekao je:

''Ovo je velika stvar ne samo za Dinamo nego i za Hrvatski nogometni savez. Odluka CAS-a između ostalog zasnivala se i na tome da Arbitražni sud HNS-a ne jamči pravedne postupke zbog određenih manjkavosti u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a, kao i da arbitri HNS-a nisu imenovani na valjani način od strane Izvršnog odbora HNS-a pa da je stoga FIFA bila nadležna za ovaj spor. No s druge strane, ja sam smatrao da Arbitražni sud HNS-a jamči pravedne postupke jer svoje postupke vodi sukladno Zakonu o Arbitraži Republike Hrvatske s kojim je Pravilnik o radu Arbitražnog suda HNS-a u cijelosti usklađen, te da su arbitri HNS-a imenovani na zakonit način od strane Izvršnog odbora HNS-a. Također, jedan od razloga za osporavanje ove odluke CAS-a je bio taj što je nakon završetka postupka pred CAS-om njihova Komisija za izuzeće po prethodnom prijedlogu FIFA-e odlučila promijeniti arbitra predloženog od strane Dinama i potom u predmet imenovati drugog arbitra, a što je po našem mišljenju bilo nedopustivo i pravno nevaljano. Ovaj predmet je najbolji dokaz da je pravda spora ali dostižna te da nikad ne treba odustajati, a što se tiče trenera Renea Pomsa, očekujem u narednim danima povrat novčanog iznosa koji mu je uplaćen od strane Dinama, s obzirom na to da je odluka CAS-a u cijelosti poništena od strane švicarskog Vrhovnog suda.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Poms je bio pomoćnik u stožeru Nenada Bjelice, a nakon toga je bio trener u Osijeku. Dobio je otkaz, a trenutno je bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo