rtl istražuje / Putokaz za Rusiju: doznajte kako najjeftinije doći do Rusije i karata za nogometno prvenstvo

Ako želite gledati nogometnu utakmicu Hrvatska - Nigerija, koja se igra 16. lipnja u ruskom Kalinjingradu, trebat će vam, ako budete imali sreće, jedno 1000 kuna za ulaznicu i još 16 tisuća kuna! Kako doći do Rusije i mora li to koštati baš 16 tisuća kuna, doznajte u prilogu

5.4.2018.
22:25
VOYO logo

Nižnji Novgorod. Jedan od najljepših gradova u Rusiji, zatim sjeverni Kalinjingrad i egzotični Rostov na Donu turistima nude... pa, ja ne znam jer su mi predaleko i sigurno ne idem tamo, ali oni dovoljno ludi za nogometom već uče kako se naručuje boršč s trostrukom votkom. 

Udruga Uvijek vjerni dogovara chartere za navijače. Ali Tomislav kaže - onaj tko to jako želi, može skrpati za jednu tekmu i malo neudobnijim prijevozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogli bi se za 500 eura ukoliko idete kombijem, rasporedite po osobi koji je trošak. Ako već imate kartu, imate dosta jeftine apartmane preko servisa koji se nude i vi možete sebi bez problema za 500 eura priuštiti jednu utakmicu Svjetskog prvenstva", kaže Tomislav Mileis iz Kluba navijača Uvijek vjerni.

No, da vidimo kolika je zapravo ta Rusija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Zagreba do Kaliningrada, gdje s Nigerijcima bijemo ljuti boj, ima 1400 kilometara. Stranica Via Michelin kaže kako put autom traje 15 i pol sati, a košta 165 eura. Kombinacijom vlaka i autobusa tamo stigli bi za 17 sati i 700-tinjak kuna lakši. Avionom će se moći ako se dogovore charter letovi.

Do Nižnjeg Novgoroda i gledanja tekme protiv Messija i društva dijeli vas ogromnih 2755 kilometara, što bi onaj dovoljno lud da vozi prevalio za 37 sati i 2200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako uzmete u obzir kriterij njihovih autocesta, to je strašno jako glupo. Vozite se 50 na sat. Vjerojatno ste svi na internetu vidjeli koliko je skečeva koje su ruski vozači izveli, pa probajte zamisliti što će se događati za vrijeme Svjetskog prvenstva kad je velika koncentracija ljudi na cestama", dodaje Mileis. 

Vlakom Do Nižnjeg Novgorodaput traje tek 7 sati više i košta od 600 do 2600 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Rostov na Donu, u kojem igramo protiv Islanda, od Zagreba je udaljen 2350 kilometara. Autom 37 i pol sati drndanja balkanskom rutom za 1900 kuna. Vlakom- gotovo dva dana po cijeni od 620 do 2700 kuna. U vrijeme utakmica ćete direktne povratne avionske karte za daleke gradove teško naći ispod 3000 kuna. 

Postoji i ugodnija varijanta gdje vi ne morate mnogo razmišljati. U službenoj agenciji Hrvatskog nogometnog saveza nude šesterodnevni aranžman za 37 i pol tisuća kuna, trodnevni, i najjeftiniji jednodnevni paket, ali on košta od 5750 kuna naviše. I kažu- dobro se prodaje. A navijače upozoravaju da za put u Rusiju budu jako dobro organizirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Savjetujem da idu na provjerene stvari, da idu u grupama. Rusija je specifična zemlja. Apsolutno bi preporučio da imaju karte kupljene preko Fife i Saveza i da ne izazivaju sreću previše na tom dijelu", kaže Pavle Marković iz Ban Toursa.

A kad smo već kod sitnice koja se zove karta, u prva četiri kruga prodaje sve su planule. U zadnjem, petom krugu krajem svibnja će biti jako malo karata i tu morate biti odmah spremni s karticom u rukama. I zaboravite da ćete kao dosad kartu kupiti od brke ispred stadiona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruska država uvodi takozvane Fan ID kartice ili navijačke putovnice koju svaki navijač koji ulazi na utakmicu mora imati uz putovnicu. Dobra stvar u svemu tome je da je ona i privemena viza za Rusiju", objasnio nam je Nikša Martinac, ticketing manager HNS-a.

A s Putinom i Rusima nema šale. Njihovi huligani za ispad na stadionu dobivaju sedam godina kazne. A stranac iste sekunde iz Rusije s ljubavlju dobiva čizmu u pozadinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo