VATRENI U TEŠKOJ GRUPI / Provjerili smo koja je grupa na SP-u najjača prema FIFA-i: Rezultat je krajnje neočekivan

Image

Kako bismo provjerili koja bi skupina bila najjača uzeli smo FIFA rejting kao kriterij i otkrili koliko zapravo težak posao imaju Vatreni

24.11.2022.
20:48
VOYO logo

Svjetsko prvenstvo je počelo i večeras će biti odigrana posljednja utakmica 1. kola tijekom kojeg smo vidjeli neuobičajeno velik broj utakmica bez golova, par demoliranja nedoraslih nogometnih reprezentacija te dva velika iznenađenja.

Puno onog što je napisano prije prvenstva već je palo u vodu, a pitanje je koliko će tog i ići na ruku favoritima. Tjednima i mjesecima prije Mundijala izračunavali su se mogući ishodi prvenstva, a dosta se pozornosti obraćalo na snagu pojedinih grupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVA EKIPA /

Elita u VIP loži na utakmici Hrvatske i Maroka: Infantino, Wenger i legenda Vatrenih

Image
KAKVA EKIPA /

Elita u VIP loži na utakmici Hrvatske i Maroka: Infantino, Wenger i legenda Vatrenih

Koja je to 'skupina smrti'?

Zanimljivo je kako na svakom prvenstvu jedna skupina dobije titulu 'Skupine smrti' no ovog puta se zapravo nitko nije mogao odlučiti koja bi to bila. U oko upada grupa u kojoj se nalazi Brazil, kao prvi favorit za trofej te Srbija i Švicarska koje s pravom mnogi smatraju 'dark horseom' prvenstva, a s njima je izvučen i prilično kvalitetni Kamerun.

No kako bi provjerili koja bi skupina bila najjača uzeli smo FIFA rejting kao kriterij te došli do začuđujućih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvak Afrike i Oranje u najslabijoj grupi

Sudeći po ovom kriteriju najslabija je skupina A  u kojoj igraju Nizozemska, Senegal, Ekvador i domaćin Katar. Razlika između najslabijeg i najjačeg člana ove grupe su 42 mjesta jer je Nizozemska osma, a Katar 50. Između su se smjestili 44. Ekvador i 18. Senegal te je prosječan rejting trideseto mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sedmoj poziciji se nalazi grupa H koju predvode Portugal i Urugvaj, a druge dvije pozicije zauzimaju Južna Koreja i Gana. Na prvi pogled riječ je o vrlo kvalitetnoj grupi sastavljenoj od ponajboljih selekcija četiriju kontinenata no FIFA rejting govori drugačije.

Prosječan rejting ovih reprezentacija je 28. mjesto, a razmak između najbolje plasiranog Portugala (9.) i najslabije Gane (61.) je čak 52 mjesta. Urugvaj zauzima 14., a Južna Koreja 28. poziciju te ni se upravo ove dvije selekcije trebale boriti za drugu poziciju u grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ovom kriteriju je tek nešto snažnija je grupa C u kojoj smo već vidjeli najveće iznenađenje prvenstva. Naime, riječ je o skupini koju predvodi Argentina (3.), a slijedi ih 13. Meksiko i Poljska (26.) te daleko iza svih Saudijska Arabija na 51. mjestu FIFA-ine ljestvice. Zanimljivo je da je Saudijska Arabija s 2:1 iznenadila Argentinu te je riječ o iznenađenju koje ćemo teško nadmašiti do kraja natjecanja. Prosječan rejting je u ovoj grupi 23.25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na petoj poziciji se nalazi grupa D koju predvode svjetski prvaci Francuzi (4.) te sjajni Danci (10.). Iza dvije od top 10 selekcija su se našli 30. Tunis i osam mjesta slabija Australija. Prosječan je rejting 20.5 što ovu grupu svrstava malo ispod polovice tablice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gornji dio ove imaginarne ljestvice otvara grupa G. Brazil (1.) i Švicarska (15.) su nominalno favoriti grupe no Srbija (21.) i Kamerun (43.) imaju pregršt aduta da im pobrkaju računicu. Prosječan je rejting u ovoj grupi ravno 20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trećoj poziciji je grupa F u kojoj su i Vatreni. Belgija je trenutno druga na FIFA ljestvici, Hrvatska je 12., a u grupi su još 22. Maroko i Kanada koja zauzima 41. poziciju. Ova grupa je jedina koja ima čak dva osvajača medalje s prošlog Svjetskog prvenstva, jer su Vatreni bili srebrni, a Belgijanci brončani.  Prosječan rejting u ovoj skupini je 19.25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa E sa Španjolskom (7.) i Njemačkom (11.) na vrhu po rejtingu nalazi se na drugom mjestu. Društvo im pravi Japan na 24. poziciji i Kostarika koja je 34. Upravo na primjeru ove skupine mogli smo vidjeti varljivost rejtinga jer je Japan šokantno porazio Njemačku, a s druge se strane Španjolska sa 7:0 poigrala Kostarikom. Prosječan rejting je 18.25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom vrhu je grupa B koju bi tamo malo tko smjestio objektivno gledajući. Riječ je o skupini u kojoj je nositelj Engleska (5.), a uz nju se za prolazak dalje bore SAD (16.), Wales (19.) i Iran (20.). Prosječan rejting je 15, a u prvom krugu je Engleska demolirala Iran te pokazala kako FIFA rejtinzi imaju malo utjecaja na ovakvim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo