PROCURILI NOVI DOKAZI KORUPCIJE: / Milijuni na računu desetogodišnje djevojčice i privatni avion za zabavu u Riju

Image
Foto: AFP, FABRICE COFFRINI

Njemački dnevnik Bild objavio je izvještaj s novim dokazima koji sugeriraju da je Katar kupio domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

27.6.2017.
8:51
AFP, FABRICE COFFRINI
VOYO logo

Bild tvrdi da je u posjedu potpunog izvještaja koji je 2014. sastavio nezavisni etički istražitelj FIFA-e Michael Garcia. Cjelokupni se dokument sastoji od 403 stranice, a FIFA je ranije objavila samo dijelove koji su joj odgovarali.

Komadići slagalice

Upravo zbog toga je Garcia u prosincu 2014. podnio ostavku, uz tvrdnju kako je FIFA propustila javnosti predočiti vrlo bitne dijelove njegova izvještaja. Krovno tijelo svjetskog nogometa objavilo je skraćenu verziju na 42 stranice, a Katar je pritom oslobođen sumnju u korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bild navodi kako će u danima koji slijede objaviti integralnu verziju Garcijina izvještaja sa svim detaljima. Za početak se tu nalazi podatak kako je iz Katara tijekom kampanje za domaćinstvo uplaćeno dva miluijuna dolara na račun desetogodišnje kćeri FIFA-ina dužnosnika. Nadalje trojica članova FIFA-ina Izvršnog odbora su putovala na zabavu u Rio de Janeiro u privatnom zrakoplovu Katarskog nogometnog saveza i to uoči samog glasanja o domaćinima SP-a 2018. i 2022. godine. U Garcijinom izvještaju stoji, nadalje, i kako je Akademija Aspire iz Katara imala odlučujuću ulogu u manipuliranju s članovima IO-a FIFA-e koji su imali pravo glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar Bilda Peter Rossberg na Facebooku je objavio kako Garcijin izvještaj ne nudi konačne dokaze da su domaćinstva svjetskih prvenstava 2018. ili 2022. kupljena, već komadiće slagalice koji zajedno imaju smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo