korupcija ide do samog vrha /

Prljavština izlazi na vidjelo: 'Football Leaks' doživotno će izbaciti Mamića i Vrbanovića iz nogometa

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Dokumenti i interne prepiske u posjedu FIFA-e mogle bi otkriti sve zakulisne igre koje se odvijaju u HNS-u

6.11.2018.
10:13
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Football Leaks dokumenti, do kojih je došao ugledni njemački tjednik Der Spiegel, otkrivaju kako je FIFA-ino Etičko povjerenstvo počelo preliminarnu istragu protiv odbjeglog Zdravka Mamića, dugogodišnjeg najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, te Damira Vrbanovića, izvršnog direktora HNS-a. Obojici im navodno prijeti doživotni izgon iz nogometa, piše Nacional.

Dokumenti i interne prepiske u posjedu FIFA-e mogle bi otkriti sve zakulisne igre koje se odvijaju u HNS-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, pomalo je čudna činjenica kako je postupak koji bi mogao dovesti do Mamićeva i Vrbanovićeva izgona iz nogometa, odjednom zagonetno nestao. 

A FIFA je Mamićeve i Vrbanovićeve probleme s policijom i DORH-om prvi put primjetila sredinom 2015. godine, u trenucima kad su braća Mamić i Vrbanović u istražnom postupku bili smješteni iza rešetaka u Remetincu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela situacija bila je pod direktnom nadležnošću FIFA-inog Etičkog povjerenstva, neovisnog tijela koje nadgleda ponašaju li se dužnosnici FIFA-e u skladu s FIFA-inim etičkim kodeksom i sastoji se od Istražne i Sudbene komore. 

U trenutku pokretanja postupka protiv Mamića i Vrbanovića na čelu istražne komore bio je Cornel Borbely, koji je prvo službeno pismo Vrbanoviću poslao 8. kolovoza 2016. godine, a prvi odgovor Vrbanović je poslao 19. kolovoza 2006., čime je započela formalna komunikacija između FIFA-e i osumnjičenika iz HNS-a. 

Preliminarna istraga FIFA-e otvorena je 26. travnja 2016. godine, četiri mjeseca nakon što je USKOK optužio iste ljude za zlouporabu povjerenja u poslovanju povezanu s pronevjerama novca dobivenog od transfera Dejana Lovrena i Luke Modrića u inozemne klubove. 

Uslijedilo je natezanje FIFA-e i HNS-a, jer krovno svjetsko nogometno tijelo zahtijevalo je i dokumentaciju te prijevod optužnice podignute pred osječkim sudom za malverzacije s transferima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog prazničnog razdoblja tijekom kojeg je ured moje odvjetnice bio zatvoren, a i zato što sam odmah nakon praznika otputovao u Kinu s hrvatskim nacionalnim timom koji je sudjelovao u Kupu Kine, nisam uspio organizirati da vam se ta dokumentacija pošalje. Stoga vas ljubazno molim da produžite rok za njenu dostavu", odgovorio je Vrbanović Borbelyju 17. siječnja 2017. godine. 

Dokumentaciju je FIFA, nakon što je HNS-u poslala par upozorenja i napomena kako im je 'ovo posljednji rok', naposlijetku dobila tek početkom travnja 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u trenucima kad su se istraga i postupak trebali zahuktati, sve je stalo. U svibnju ove godine s mjesta glavnog tužitelja istražne komore smijenjen je spomenuti Cornel Borbely, a na njegovo mjesto postavljena je Maria Claudia Rojas. Stvari otad miruju, a razlog tomu je nepoznat. 

Ipak, ako je vjerovati Nacionalu, podaci kojima FIFA raspolaže i za koje je samo pitanje kad će se početi koristiti u istrazi, mogli bi srušiti čelne ljude HNS-a. 

  • "Mi smo otkrili u tom fundusu od 70 mil. dokumenata neke dokumente, interne prepiske, koje su vezane uz pojedince s ovih prostora. Jako poznate ljude, u hrvatskom i u regionalnom prostoru. Ti su ljudi suočeni s raznim problemima ili su u čistom kriminalu", kazao je novinar Nacionala Berislav Jelinić za RTL-ovu Potragu.

Kako je kazao, milijarde eura potrošene su među ljudima spomenutima u dokumentu 'Football Leaks', samo kako bi se zataškale istraživačke priče koje bi potkopale svu trulež koja leži u nogometu na najvišim razinama. Trulež, koja se već dugi niz godina nalazi i u hrvatskom nogometu, ali nikad nije iskorijenjena. Sudeći prema onome što navodno posjeduje FIFA, stvari bi se uskoro mogle promijeniti. 

U odlukama FIFA-e ključna će biti ključna pravomoćnost presuda u Hrvatskoj, no iz internih mailova koji su istraženi, između 70 milijuna dokumenata u ovom glomaznom predmetu Football Leaksa, jasno je da su postupci protiv gazde hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i njegovog pobočnika Vrbanovića pokrenuti, ali i da su postojale akcije iz vrha FIFA-e da se njima u prilog, kako se navodi u tekstu, odradi prljavi posao, a optužbe idu sve do Giannija Infantina, predsjednika FIFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA se zasad očitovala tek o glavnom predmetu iz dokumenata, demantiravši tvrdnje o osnivanju elitnog i zatvorenog natjecanja 'Superliga', u kojem bi sudjelovalo desetak najbogatijih klubova svijeta. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo