PRIJE 15 GODINA NJEGOVA SMRT POTRESLA JE SVIJET NOGOMETA: / 'Dotrčali smo do njega i odmah smo znali da je mrtav'

Image
Foto: AFP

Istina o događaju koji je potresao svjetsku nogometnu javnost

7.11.2018.
10:46
AFP
VOYO logo

Svijet nogometa davne 2003. godine bio je u šoku kada je na terenu u meču Kupa Konfederacija između Kameruna i Kolumbije na terenu od posljedica srčanog udara preminuo veznjak Manchester Cityja Marc-Vivien Foe.

Foe se iznenada srušio na teren, ali iako je reakcija svih bila jako brza, nesretnom nogometaša spasa nije bilo. S njim je posljednje riječi razmijenio nekadašnji nogometaš Manchester Uniteda Eric Djemba-Djemba. On nikad neće zaboraviti šta se tog dana događalo na stadionu Gerland u Lyonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad neću zaboraviti ono što nam je rekao u autobusu prije utakmice. Rekao je "ako netko dana mora umrijeti, neka umre. Ne smijemo izgubiti ovu utakmicu jer sam obećao ženi i djeci da idemo u finale. Želim pobjedu". Ja sam bio posljednja osoba s kojom je pričao na terenu. Govorio mi je da je umoran, a ja sam mu rekao da to kaže treneru kada lopta izađe van terena i da traži izmjenu", riječi su iskusnog kamerunskog nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je prekasno

Nakon toga se sve pretvorilo u katastrofu i Foe je preminuo na terenu. "Nije imao tu jednu minutu. Lopta je bila u zraku, skočio je s Mariom Yepesom i vidio sam ga kako pada na teren, a Mario je počeo vikati. Dotrčali smo do njega i odmah smo znali da je mrtav".

Finale protiv Francuske niko nije želio igrati. Kamerunci su se bojali istrčati na terenu. "Ja nisam htio više igrati. Svi smo se plašili. Nismo željeli igrati finale, plakali smo cijeli dan, nitko nije spavao. Kako možete igrati nogomet i umrijeti?", pita se Djemba Djemba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju su Kamerunci ipak odigrali finale. Na to ih je nagovorio tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, te supruga stradalog nogometaša koja je zamolila da odigraju meč u čast njenog supruga. Francuska je dobila Kamerun u Finalu s 1:0 golom Thierryja Henryja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo