PRESS KONFERENCIJA / Bruno Marić otkrio: ‘Penali za Dinamo su ispravno dosuđeni, a Hajduk je trebao dobiti crveni karton‘

Image

Prijenos uživo press konferencije Brune Marića mogli ste pratiti na portalu Danas.hr

4.9.2023.
13:56
VOYO logo

Zbog velikog medijskog pritiska šef sudačke komisije Bruno Marić sazvao je press konferenciju za medije zbog suđenja u HNL vikendu iza nas.

Image
'NASTAVITE NIZ' /

Nakon kola u HNL-u koje su obilježile sporne situacije oglasio se Hajduk

Image
'NASTAVITE NIZ' /

Nakon kola u HNL-u koje su obilježile sporne situacije oglasio se Hajduk

Podsjetimo, jučerašnji derbi između Osijeka i Dinama izazvao je burne reakcije domaćina jer je Dinamu suđeno dva jedanaeseterca u završnici dvoboja, Hajduk se također 'požalio' da je gol Istre trebao biti poništen zbog zaleđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić se medijima obratio u uvodu:

"Komisija nogometnih sudaca prvi je put na ovaj način izašla u javnost upravo da pokažemo kako su transparentnost i sve što radimo uvijek dostupni, pogotovo kad neke odluke izazovu veliki interes. Utakmica Osijek – Dinamo je bila intrigantna, međutim Komisija je jasno analizirala sve situacije. Nismo zadovoljno što dolazimo pred novinara i objašnjavamo odluke, molim medije da spuste loptu na zemlju, da izvještavaju o onome što je istina. Jasno smo donijeli odluke koje su utemeljen isključivo na pravilima nogometne igre. Mi ne želimo biti otok nego jasni u svim stavovima i kad nismo pravi, kad pogriješimo. Moslim sve da imaju na umu da je veliki napor uložen u suđenje koje je u posljednje vrijeme vrlo kvalitetno"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je izvadio materijal oko kaznenih udaraca i na laptopu pokazao kako se radio o kaznenim udarcima.

Prvi kazneni udarac za Dinamo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod ruke Nejašmića radi se o kaznenom udarcu, kažnjivom igranju rukom unutra kaznenog prostora. VAR soba je opravdano intervenirala. Ispravno je dosuđen kazneni udarac. I kad se igra rukom na crti, može se suditi kazneni udarac. Spustili smo u VAR sobi okomicu koja se inače koristi za odluke u zaleđu. Sudac je pogriješio što nije odmah, na terenu za igru donio odluku o penalu."

Drugi kazneni udarac za Dinamo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volio bih da je to sudac na terenu sam vidio, VAR soba je ispravno reagirala. Dugo su suci gledali tu situaciju jer je moguće bilo da je u toj akciji bilo zaleđe. Jesmo li mogli brže, analizirat ćemo. Obje situacije, oba penala za Dinamo bile su isprevne odluke. Žao nam je da sudac nije to na terenu odmah donio odluku jer ne bi bilo onda ove konferencije za medije. Sudac Zebec će biti sankcioniran jer mi očekujemo da odluke donese na terenu."

Kako to da je Zebecu dodijeljena ta utakmica, a dugo nije sudio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao je tešku operaciju srca, životnu borbu, nakon toga je ozdravio, položio sve norme i dobro sudio dosadašnje susrete. O kazni će odlučiti Komisija sudaca."

O kaznenom udarcu za Dinamo u prvom dijelu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U situaciji kada dolazi do kažnjivog kontakta, lopta nije bila u igri. Da je lopta bila u igri, VAR soba bi morala intervenirati i pozvati na pregled snimke glavnog suca."

Treba li imati više kamera za VAR sustav?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo na tome da imamo više kamera. Bilo bi bolje. Ali nama je bilo jasno da se radi o igranju rukom kod prvog penala. Imali smo situaciju sličnu u utakmici Hajduka i Rijeke, gdje je igrač dirao loptu rukom na crti. Lakše mi je kad tu sjedim i pričam vam o odlukama koje su ispravne. Ne moram opravdavati neke pogreške. Nije mi drago da se dižu tenzije."

O situacijama na utakmici Hajduka i Istre

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te dvije situacije je komisija analizirala i Istra je nedvojbeno zabila pogodak koji je morao biti priznat. Napadač Istre bio je na svojoj polovici. A obrambenog igrača Hajduka trebalo je isključiti iz igre, dati mu crveni karton. Sudac možda nije mogao vidjeti taj start najbolje. Očekivali smo intervenciju VAR-a. Nije se upalio jer je pogriješio."

O sucima u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško nam je suditi jer je u nogometu puno emocija. Mislim da smo na dobrom putu, nije mi problem reći da smo pogriješiti i da ćemo sutra opet pogriješiti. Sude najbolji suci u Hrvatskoj. Povjerenik za određivanje sudaca odredio je Zebeca jer je bio dobar u nekoliko prošlih utakmica. Generalno, povjerenik i ja smo odradili dobar posao. Naša liga je zahtjevna za suđene. Liga je zanimljiva, momčadi su podjednake."

Zašto igrači Osijeka koji su skrivili kazneni udarac nisu dobili žute kartone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ćemo to analizirati i kazati u ime Sudačke komisije. Ovim presicom želimo spriječiti da se ovo nastavi dalje, mediji također imaju odgovornost. Teško je suditi jer je u nogometu najveći broj emocije. UEFA je prepoznala da dobro radimo jer naših je sudaca angažirano kod njega više nego ikad. Nije mi problem reći da je bilo pogrešaka, ali molim da ne stvaramo dojam koji nam ne pripada. Sude najbolji koji postoje u Hrvatskoj."

Postoji dojam nepovjerenja. Ima dosta spornih delegiranja sudaca… Zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je možda nekih pogrešnih odluka povjerenika za određivanje sudaca Ivana Novaka, kao i mojih. Povjerenih je možda povjerio Zebecu ovaj derbi možda ne temelju dvije dobre arbitraže prije toga. Vjerojatno smo napravili određene pogreške poteze, no generalno prošle sezone je Novak odradio sjajan posao, a i ova sezona je bila dobra od početka."

Kako se nositi s pritiskom klubova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveća zaštita hrvatskog suđenja je neovisnost. Što se tiće pritiska na suce, snažna je emocija koja prati nogomet, ali i hrvatski narod. Hrvatski suci se moraju suočiti sa svim pritiscima. Ja kao predsjednik sigurno nisam odabrao odgovarati na pitanja cijele hrvatske javnosti. Oni koji ne mogu izdržati pritisak, nije im mjesto na terenu. Oni koji najviše galame u hrvatskom javnom prostoru… ne mislim da je to baš opravdano."

O javnom oglašavanju sudaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagovarao sam uvijek davanje izjava sudaca i da objasne neke odluke koje su donijeli. UEFA je pokrenula kampanju u srijedu sa željom da se regrutiraju novi suci. Želja je i da se smanji zlostavljanje, pritisci na suce od strane dužnosnika klubova, igrača i navijača. Sucima ćemo omogućiti da sudjeluju u javnom prostoru, sve ćemo objaviti nakon reprezentativne akcije. Podržao bih davanje sudačkih izjava."

Tema stranih sudaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strani suci su trebali biti u HNL-u da bismo izbjegli analizu tko sudi jer su oni nepoznati i smanjuju tenzije. I našim sucima je dobro iskustvo kad suce na stranim utakmicama. Predsjednik ciparskog saveza nas je pozvao da produljimo suradnju, još razmišljamo hoćemo li potpisati ugovor."

Sjajne borbe s FNC-a 12 iz pulske Arene ekskluzivno možete pogledati na streaming platformi Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo