Policija objasnila fotografiju s Kantride koja je 'zapalila' javnost

1.10.2013.
15:45
VOYO logo

"Policajaca je bilo dovoljno, postupali su sukladno zakonu i nisu silom djelovali na mirne navijače na tzv. obiteljskoj tribini".

Tako svoju ulogu u subotnjim neredima na utakmici između Rijeke i Hajduka na Kantridi vidi policija u čije se ime, uz načelnicu PU Primorsko-goranske Senku Šubat, javnosti obratio i Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije, te načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina hrvatskih stadiona, ističe Borovec, s aspekta sigurnosti ima nepovoljnu infrastrukturu.

"Druga činjenica je da mnogi klubovi još uvijek nisu sposobni preuzeti svoje obaveze i svoje odgovornosti kao organizatori koji su propisani Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, posebno u smislu distribucije ulaznica i rada s navijačkim skupinama i svim onim mjerama i aktivnostima koje treba napraviti. S druge strane nasuprot sebe imamo vrlo ekstremne, vrlo dobro organizirane, izrazito militantne pripadnike ekstremnih navijačkih skupina. I to su činjenice", rekao je Borovac te dodao kako nitko ne želi uništiti hrvatski nogomet, ali jedino riješenje ovakvih situacija je da se svi aspekti podignu na višu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/-lkU9VWiv3M

Priopćeno je i kako je u Hrvatskoj izrečeno 180 zabrana dolaska na stadion (od toga 63 pripadnicima Torcide, 44 BBB-ima te 25 Armadi) te objašnjena fotografija koja je šokirala javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njoj se vidi kako interventni policajac s psom stoji pokraj oca s uplakanim sinom koji se uplašeno drži za njega. Policija je prikazala snimku koja pokazuje da su ih specijalci izvodili s tribine koja je zasuta projektilima.

"Uprava HNK Rijeka zgrožena je divljačkim ponašanjem pojedinaca na subotnjoj utakmici s Hajdukom, koje je ugrozilo sigurnost nedužnih navijača i članova njihovih obitelji, istinskih ljubitelja nogometa. Iskreno nam je žao zbog eskalacije nasilja na tribinama, proživljenog straha i ozljeda posjetitelja i predstavnika osiguranja. U suradnji s policijom i zaštitarskom službom pripremili smo set dodatnih mjera koje imaju za cilj spriječiti slične događaje u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Atmosfera na Kantridi u posljednje vrijeme bila je sinonim za pozitivnu energiju, ljubav prema sportu i zabavu čitave obitelji. Temeljem te činjenice struka je donijela sigurnosnu procjenu prema kojoj smo prodavali ulaznice i definirali sigurnosne mjere. Nažalost, pojedinci su nas ponovno razočarali. Manje je važno tko je prvi bacio kamen, već se svi moramo usredotočiti da se nasilje nad nedužnim gledateljima više nikad ne ponovi. Kao predsjednik kluba, Udruge prvoligaša i roditelj, učinit ću sve što je u mojoj moći da na Kantridi ubuduće uživamo u druženju i sportu. Prve korake smo već poduzeli i uvjeravam vas da se nećemo zaustaviti dok Kantrida ne bude mjesto nulte tolerancije na nasilje.'

Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve posjetitelje utakmice s Hajdukom koji su kupili ulaznice za E tribinu, kao pokušaj naknade za pretrpljene neugodnosti osigurali smo besplatan ulaz na sljedeću domaću prvenstvenu utakmicu HNK Rijeke, a prije susreta bit će moguće i ostvarivanje povrata novca na blagajnama stadiona. Osobne stvari navijača izgubljene i ostavljene nakon pražnjenja tribina nalaze se u klupskim prostorijama, pa građani mogu doći u Klub po svoje stvari.

Ova Uprava od prvoga dana značajnije brine o unapređenje sigurnosti na stadionu pa su ulaganja bitno narasla u tom segmentu, i to ne samo zbog preinaka na stadionu. Naime, redarskoj službi je broj narastao na 150 djelatnika na derbi utakmicama, odnosno 105 ljudi na utakmicama nižeg rizika, u što je prošle i ove sezone ukupno uloženo više od 1.1 milijuna kuna. Svakako ćemo nastaviti s radom na poboljšanju sigurnosnih uvjeta. Inzistirat ćemo i na uvođenju dodatnih mjera za sprečavanje unošenja pirotehničkih sredstava na stadion, te zabrani dolaska svih pojedinaca i navijačkih skupina koje nisu u stanju poštivati osnovna načela sportskog navijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava HNK Rijeka"

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo