LEGENDA SVJETSKOG NOGOMETA

PETORICA VELIČANSTVENIH: Za Mourinhov rođendan prisjetili se i hrvatskog trenera

Portugalski trener Jose Mourinho u utorak je napunio 53 godine. Iako je posljednjih godina jedan od ponajboljih nogometnih trenera trenutno je bez posla.

Unatoč tomu skoro svakog dana može se pročitati neka vijest o njemu. U zadnje vrijeme najaktualnije je gdje će nastaviti trenersku karijeru, a za sada se najčešće dovodi u kontekst Manchester Uniteda.

Pet veličanstvenih

Mourinho je, inače, jedan od pet trenera koji su naslove osvajali u najmanje četiri različite zemlje, a upravo se tog podatka prisjetila agencija za sportsku statistiku Opta. Na svom je Twitteru pored njega navela i imena ostalih trenera koji su također osvajali naslove u najmanje četiri zemlje, a među njima je i legendarni hrvatski trener Tomislav Ivić.

Bivši trener Hajduka osvajao je naslove u šest zemalja, a ukupno ih je osvojio osam. Tri s Hajdukom u Jugoslaviji, te po jedan u Nizomemskoj (Ajax), Belgiji (Anderlecht), Grčkoj (Panathinaikos), Portugal (Porto) i Francuska (Marseille).

Zbog toga ga je i talijanska Gazzetta dello Sport 2007. proglasila najuspješnjim nogometnim trenerom u povijesti.

 Tomislav Ivić u Standardu je trenirao Roberta Prosinečkog, Vedrana Runju i Ivicu Mornara.

Tomislav Ivić u Standardu je trenirao Roberta Prosinečkog, Vedrana Runju i Ivicu Mornara.Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zanimljvo je i da je upravo Ivić jedan od Mourinhovih uzora. Portugalac je od njega mogao dosta naučiti dok je bio u Portu, klubu kojeg će 16 godina nakon što što ga je hrvatski trener napustio dovesti do naslova u Ligi prvaka.

Povratak na Net.hr