'BILO BI FER' /

Palestina traži pravdu: FIFA Izraelu treba zabraniti sudjelovanje u svim nogometnih aktivnostima

Image
Foto: Profimedia

'Nema dvojbe kako ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve FIFA-ine ciljeve. Izrael je prekršio međunarodno priznata ljudska prava Palestinaca što je u suprotnosti s člankom 3. Diskriminira Palestince na osnovu rase, nacionalnosti i rođenja što je izravno kršenje članka 4(1)'

18.7.2024.
11:20
Profimedia
VOYO logo

Međunarodni nogometni savez (FIFA) trebao bi Izraelu zabraniti sudjelovanje u svim nogometnim aktivnostima zbog rata u pojasu Gaze, ocjena je neovisne legalne analize odvjetnika specijaliziranih za međunarodno pravo i ljudska prava.

Image
Podijeljene reakcije /

Romano začudio fanove objavom o Rakitiću: 'Koji je to klub?'

Image
Podijeljene reakcije /

Romano začudio fanove objavom o Rakitiću: 'Koji je to klub?'

Palestinski nogometni savez (PFA) još je u svibnju zatražio od FIFA-e suspenziju Izraela zbog "genocida kojeg vrši u Gazi", a taj je zahtjev podržala i Azijska nogometna konfederacija (AFC). FIFA je na taj zahtjev odgovorila traženjem hitne legalne evaluacije situacije obećavši kako će ona biti predsavljena javnosti na izvanrednom sastanku njezina vijeća u srpnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema dvojbe kako ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve FIFA-ine ciljeve. Izrael je prekršio međunarodno priznata ljudska prava Palestinaca što je u suprotnosti s člankom 3. Diskriminira Palestince na osnovu rase, nacionalnosti i rođenja što je izravno kršenje članka 4(1). Njegovo ponašanje potkopava humanitarne ciljeve opisane u članku 5.1(b). Stoga ponašanje Izraela zahtijeva suspenziju, u skladu sa stajalištem koje je usvojila FIFA u odnosu na slična kršenja njezinih ciljeva i međunarodno priznatih ljudskih prava", stoji u evaluaciji koju su napravili odvjetnici Max du Plessis i Sarah Pudifin-Jones, a koje je angažirala neprofitna organizacija za socijalnu pravednost Eko.

Iz Eka su dodali kako je njihova peticija kojom od FIFA-e, ali i od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) traže izbacivanje Izraela iz međunarodnih sportskih natjecanja sakupila više od 380,000 potpisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik PFA Jibril Al-Rajoub kazao je kako bi suspenzija Izraela bila u skladu s dosadašnjim FIFA-inim odlukama o suspenziji ili izbacivanju svojih članica koje su kršile njezine ciljeve. Južnoafrička Republika je tako suspendirana 1961. godine zbog provođenja aparthejda, Jugoslaviji je 1992. zabranjeno natjecati se zbog kršenja UN-ovih sankcija, a 2022. i FIFA i UEFA ekspresno su reagirale suspezijom Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

I ranije je PFA tražila suspenziju Izraelskog nogometnog saveza (IFA) zbog kršenja međunarodnog prava od strane izraelske vlade, ali i zbog diskriminacije arapskih igrača. Poznato je kako su neki izraelski klubovi i prije početka rata u Gazi odbijali angažirati igrače ako su Arapi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo