Modri slavili dvaput /

Ovako je Dinamo kroz povijest prolazio u utakmicama sa RB Salzburgom

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Prvi puta susreli su se u kvalifikacijama za grupne faze Lige prvaka još 2009.

22.10.2024.
18:43
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Nogometaše Dinama u srijedu očekuje treći susret u ovoj sezoni Lige prvaka. Modri gostuju u Austriji kod RB Salzburga, protivnika kojeg itekako dobro poznaju budući da su do sada igrali međusobno već osam puta. Četiri puta su u tim susretima pobjedu odnijeli Austrijanci, dvije utakmice završile su bez pobjednika dok je Dinamo pobijedio, također, samo dva puta. Gol-razlika u dosadašnjim susretima također je na strani Salzburga. Austrijanci su Dinamu dosad zabili 19, a primili 13 pogodaka.

Image
Foto: profimedia

Prvi puta susreli su se u kvalifikacijama za grupne faze Lige prvaka još 2009. kada su Austrijanci slavili ukupnim rezultatom 3:2 i prošli u 4, kolo kvalifikacija dok je Dinamo morao u playoff za skupine Europske lige. Za Dinamo su tada nastupala poznata imena poput Marija Mandžukića, Igora Bišćana, Dejana Lovrena, Tomislava Butine i Sammira. Modri su u prvoj utakmici u Austriji odigrali 1:1, a presudio im je poraz 2:1 na Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE ODIŠU OPTIMIZMOM /

Trener Salzburga nakon još jedne mučne utakmice: 'Daleko smo od napretka, Dinamo će biti težak'

Image
NE ODIŠU OPTIMIZMOM /

Trener Salzburga nakon još jedne mučne utakmice: 'Daleko smo od napretka, Dinamo će biti težak'

Pjaca jedini preživjeli iz najtežeg Dinamovog poraza od Salzburga

Na sljedeći susret ovih dvaju suparnika moralo se pričekati pet godina kada su se u sezoni 2014./15. našli u istoj skupini u Europskoj ligi. U dva susreta u grupnoj fazi Salzburg je apsolutno demolirao Dinamo ukupnim rezultatom 9:2, bilo je 4:2 u Austriji i čak 5:1 na Maksimiru. Za Dinamo su zabijali Ademi i dvaput Angelo Henriquez , a zanimljivo je kako je i jedan od današnjih članova Dinama nastupio i u jednom od tih susreta. Marko Pjaca dobio je 40-ak minuta u prvoj utakmici na Red Bull Areni, a možda će sutra dobiti priliku da se 'osveti' za ta dva, zaista pomalo sramotna poraza. Dinamo je tu grupnu fazu završio na trećem mjestu s dvije pobjede i četiri poraza dok je Salzburg uvjerljivo osvojio prvo mjesto u skupini s pet pobjeda i remijem iz šest utakmica te gol-razlikom 21:8.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo i Salzburg ponovno su se sastali u kvalifikacijama Lige prvaka u sezoni 2016./17., a ovoga puta Modri su prošli u sljedeću fazu natjecanja. U prvoj utakmici na Maksimiru momčad pod vodstvom pokojnog Zlatka Kranjčara ponovno je remizirala protiv Salzburga 1:1. Zanimljivo je da je izjednačujući pogodak za Dinamo zabio još jedan igrač koji je i danas u zapisniku Modrih. Marko Rog pogodio je tada iz jedanaesterca u 78. minuti. U uzvratnoj utakmici u Austriji Dinamo je bio pred ispadanjem sve do 87. minute kada je Junior Fernandes izjednačio, a Dinamu prolaz donio El Arabi Hilal Soudani golom u prvom produžetku. Salzburg je poveo pogotkom Valentina Lazara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji puta susreli su se u grupnoj fazi Lige prvaka 2022./23., kada je momčad Ante Čačića izgubila s 1:0 u Austriji te remizirala 1:1 na Maksimiru. Prvu utakmicu mnogi pamte po promašenom ziceru Josipa Drmića, jednog od Dinamovih tragičara u toj utakmici, a istom je igraču zbog zaleđa poništen gol u sudačkoj nadoknadi. Drugi tragičar zasigurno je bio Iranac Sadegh Moharrami koji je skrivio jedanaesterac nad Ulmerom, a koji je u pobjedu Salzburga pretvorio Noah Okafor. U uzvratu na Maksimiru za Modre je zabio Robert Ljubičić, a za Salzburg Nicolas Seiwald. Dinamo je tu sezonu Lige prvaka završio posljednji u grupi dok je Salzburg uhvatio treće mjesto iza Chelsea-ja i Milana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo