OD ŠKOTSKIH GARAŽA DO SVJETSKOG PRVENSTVA: / Upoznajte Dalićevo tajno oružje

Image
Foto: PIXSELL/Twitter

Hrvatska reprezentacija hit je Svjetskog prvenstva, a izbornik ima i svoje tajno oružje na tribinama

28.6.2018.
17:10
PIXSELL/Twitter
VOYO logo

Otkako je postao izbornik, Zlatko Dalić je izgubio samo jednu utakmicu – pripremnu protiv Brazila na Anfieldu, koja nije nosila natjecateljski naboj. Dalićeva Hrvatska oduševila je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i pobijedila sve tri utakmice u grupnoj fazi, a posebno je oduševila protiv Argentine u Nižnjem Novgorodu, kada su Messi i društvo nastradali sa tri gola u svojoj mreži.

Jedan od razloga ovako dobrih rezultata treba potražiti i na tribinama, a ne mislimo pritom isključivo na navijače. Jedno od Dalićevih 'tajnih oružja' škotski je video analitičar Marc Rochon, čiji je zadatak analiza protivnika, igre Vatrenih i taktičkih pojedinosti tijekom samih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeo je kao analitičar u Britaniji

Rochon je svoju karijeru kao analitičar počeo u Britaniji – njegov prvi posao bio je u akademiji Southamptona, jednoj od najboljih na Otoku, koja je proizvela, između ostalih, zvijezde poput Garetha Balea, Thea Walcotta, Alexa Oxlade-Chamberlaina, Lukea Shawa i Adama Lallane. Rochon je nakon toga bio zaposlen kao analitičar u Tottenham Hotspuru, a sa Dalićem je radio više od tri godine u Al Ainu.

Kada je Dalić napustio klub i preuzeo klupu hrvatske reprezentacije, pozvao je Rochona da mu pomogne u ključnim utakmicama protiv Ukrajine i, kasnije, Grčke u doigravanju. Nakon dobrih rezultata u te tri utakmice, Rochon je od Dalića dobio poziv u Rusiju, a danas je jedan od ključnih kotačića hrvatske reprezentacije, koja je oduševila nogometni svijet na Svjetskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizira protivnike i detalje sa utakmice

Rochonov posao uključuje analizu protivnika i praćenje ključnih detalja tijekom samih utakmica hrvatske reprezentacije. Povezan video vezom sa Draženom Ladićem, Rochon direktno analizira sve aspekte igre reprezentacije – od formacije, kompatnosti linija, pozicioniranosti igrača, promjene kod suparnika – i shodno šalje informacije na klupu, nakon čega izbornik korigira igru reprezentacije. Uloga video analista ključna je u suvremenom nogometu, gdje su korištenje prostora, koordiniranost linija i raspoređenost od ključnog značaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Hrvatskoj su svi jako prijateljski nastrojeni'

"Nisam iz Hrvatske, tamo sam isključivo tijekom utakmica, ali svi su jako prijateljski nastrojeni", rekao je Rochon za John O'Groat Journal.

"Jezik je vrlo težak, ali na svu sreću večina momčadi i stožera priča Engleski. Hrvatska je divna zemlja, hrana je odlična i uvijek mi je gušt tamo otići", dodao je škotski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam u Hrvatskoj osjećam snažnu i ponosnu kulturu, ali ljudi su istovremeno uvijek dragi i pristojni, svi žele pomoći jedni drugima. Moja trenutna uloga je skupljanje informacija koje dijelim sa stručnim štabom. Bilježimo sve nastupe u treninzima kroz GPS i video snimke, što nam pomaže da dobro pripremimo momčad i upoznamo slabosti i mane protivnika", dodao je.

'Pomažem trenerima i donosim im informacije'

"Ja pomažem trenerima i donosim im informacije na temelju kojih oni odlučuju i pripremaju plan igre. Nakon utakmica, naglašavamo polja koja možemo poboljšati, a igrači su jako profesionalni i primaju savjete bez problema", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao mali sam igrao nogomet u garažama Papigoea ili u Castletownu, u Škotskoj. Skakao bi po zidovima od susjeda i napucavao loptu sa klincima koji žive blizu mene. Tada je nastala moja duboka strast za nogometom i ljubav koju gajim prema ovoj igri", zaključio je Rochon.

Hrvatska je pod Dalićem odigrala šest službenih utakmica, a nije upisala niti jedan poraz. Jedan od ključnih razloga za taj rezultat upravo je i škotski analitičar. Želimo im da se uspješna suradnja nastavi u nastavku Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo