Nogometna legenda osuđena na tri godine zatvora uvjetno!

Rumunjska nogometna legenda Gheorghe Popescu osuđen je uvjetno na tri godine zatvora zbog sudjelovanja u velikoj korupcijskoj aferi koja je potresla tamošnji nogomet! Svojedobno i kapetan velike Barcelone, Popescu je proglašen krivim za prijevaru, izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca.

On je, uz još sedam osoba optužen da je u razdoblju od 1999. do 2005. godine prijavljivao manje iznose transfera rumunjskih nogometaša u inozemstvo nego što su oni uistinu bili.

No, Popescu je još dobro i prošao. Bivši izvršni predsjednik bukureštanskog Dinama Cristian Borcea osuđen je na sedam godina zatvora, a većinski vlasnik bukureštanskog Rapida George Copos na pet godina zatvora. Mihai Stoica, direktor bukureštanske Steaue dobio je četiri godine zatvora i ograničen pristup određenim pravima na tri godine “zbog lošeg djelovanja koje je imalo posebno ozbiljne posljedice”.

Prema optužnici, Popescu i društvo dijelove transfera koje nisu prijavljivali isplaćivali su na privatne račune u Nizozemskoj i Djevičanskim otocima, a u cijeloj priči država je oštećena za milijun i pol dolara, klubovi za 10 milijuna dolara, a Rumunjski nogometni savez za 600.000 dolara.

Među mutnim transferima su i oni Nicolasa Mitee iz Dinamo (B) u Ajax, Cosmina Contre iz Dinamo (B) u Alaves i Ionela Ganee iz Glorije Bistrite u Stuttgart.

Popescu i ostali okrivljeni mogu se na presude žaliti Vrhovnom sudu.

Povratak na Net.hr