UBRZO STUPAJU NA SNAGU / Nogomet više neće biti isti. Stiže pet velikih promjena, uvode se nova pravila koja će revolucionirati igru

Image
Foto: Profimedia

Prvo i najvažnije jest trajno uvođenje pet zamjena po utakmici

13.6.2022.
18:23
Profimedia
VOYO logo

Krovna sudačka nogometna organizacija, IFAB, održat će u ponedjeljak sastanak u Dohi na kojem bi trebala pasti konačna odluka oko uvođenja čak pet revolucionarnih pravila s ciljem da se unaprijedi nogomet i omogući kvalitetnija igra.

Prvo i najvažnije jest trajno uvođenje pet zamjena po utakmici. Pravilo je privremeno uvedeno u vrijeme pandemije koronavirusa, a neke su lige i natjecanja to pravilo usvojile, dok neke, poput Premier lige, nisu, ali će je navodno od sljedeće sezone ponovo uvesti. FIFA će ovo pravilo trajno uvesti u svoja natjecanja dok će ostali moći birati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IFAB je poručio kako će pet promjena po ekipi i dalje biti dopušteno u najviše tri intervala, a potencijalna šesta zamjena bila bi dopuštena ako utakmica uđe u produžetke. Ovo pravilo na snagu stupa od 1. srpnja.

Image

Pitanje zaleđa, igranja rukom, penala

Nadalje, planira se uvesti i poluautomatski VAR. On će omogućiti detektiranje zaleđa u svega nekoliko sekundi, a testiran je u posljednje dvije godine i bio je isproban na FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu u veljači. Automatizirani VAR koristi autodetekciju lopte i stvara u trenutku trodimenzijske modele pozicija igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeće pravilo tiče se igranja rukom, odnosno, ako nogometaš spriječi očitu mogućnost za gol protivnika time što igra rukom, dobit će izravni crveni karton i to bez obzira gdje se na terenu nalazio.

Isto tako, razmatraju pooštravanje pravila kod izvođenja penala, odnosno, vratar tijekom izvođenja mora biti s obje noge na liniji, te se ne smije pomicati ispred niti iza linije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, razmatrat će se i poluautomatsko zaleđe. Riječ je o tome da ako je napadaču zadnji dio tijela kojim može dodirnuti loptu u liniji s obranom, u tom slučaju neće biti dosuđeno zaleđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo