Iz Shenzhena za Vijesti.hr / Nogomet Kini, kinima nogomet

Image
Foto: ATB/WENN/PIXSELL

Nogometna Kina neće stati. Politika i novac su udruženi. Podrška nacije neupitna. A FIFA im iz svojeg i njihovog interesa otvara vrata Svjetskog prvenstva. Kakva je veza Kine, kineskih kina i FIFA-e te kuda smjeraju? Otkrivamo priču

20.5.2017.
12:00
ATB/WENN/PIXSELL
VOYO logo

"Nikakvo iznenađenje. Žele Kinu i Indiju. Obostrani interes" - kazuje nam ugledni kolega, ujedno svjetski novinar svjetske klase, pokoji sat nakon što je FIFA i službeno odlučila povećati broj sudionika na najveličanstvenijoj nogometnoj pozornici - Svjetskom prvenstvu.

Plastičan je to uvod u priču o nogometnoj današnjici, promatranoj s najšire razine, s razine nogometne politike. Najveći igrač u toj priči je - Kina, nacija od 1,37 milijardi ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivosti o svemu tomu otkrio nam je i trenutno jedini hrvatski nogometni trener u Kini, Goran Tomić, koji je pomoćnik negdašnjem engleskom izborniku Sven-Göranu Erikksonu u FC Shenzhenu, drugoligašu koji cilja na ulazak u elitni rang nakon ove sezone.

Simbol korupcije

Čvrsta je predsjednička ruka Giannija Infantina, koji strogo-autokratski rukovodi FIFA-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo nogometno razdoblje počinje predsjednikovanjem Giannija Infantina krovnom svjetskom nogometnom organizacijom. Taj je iskusni nogometni dužnosnik prošao sve upravljačke stepenice, da bi se naposljetku izborio za upravljanje FIFA-om, u trenutku kada je dotična organizacija, zbog velikih korupcijskih afera bivšeg predsjednika Seppa Blattera i njegovih suradnika, bila u najvećoj krizi ikad te potpuno okaljanog ugleda.

Infantino je imao plan i ubrzo počinje vraćati kontrolu nad koruptivno-nagnutim brodom. Plan je uključivao "odstranjivanje" svih nepodobnih, odnosno svih Blatterovih ljudi. Tko nije mogao jamčiti odanost Infantinu, brzo je izgubio radno mjesto u FIFA-i. Infantino se, dakle, riješio aveta prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riješio se svega što miriše na Blattera", kazao nam je kolega. Sljedeći korak - vraćanje ugleda.

Svaka izjava koja iz FIFA-ine središnjice u Zürichu izađe u medije mora proći stroge kontrole. Infantino je u tomu svjestan Blatterovih pogrešaka - FIFA više ne smije doći na loš glas. Zbog toga ta nogometna vrhuška postaje sve zatvorenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sport novih velikih igrača, dobrodošli

Nepoznati iznos Ogroman sponzorski ugovor Wanda Group kompanije i FIFA-e trajat će sve do 2030. godine. Iznos - nepoznat. Neke procjene govore kako se radi o preko milijardu dolara.

Na strani biznisa Infantino je također iznimno sposoban. I ovdje ima jasnu viziju - nogomet mora proširiti tržišta i prilagoditi se današnjici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisao je jedan od najvećih sponzorskih ugovora ikad u svijetu sporta. Konkretno, prije nešto više od godine dana, FIFA ostvaruje sponzorstvo s kineskom kompanijom Wanda Group, koja 'tuče' milijarde u kulturnoj i zabavnoj industriji. Najveći su, naime, svjetski lanac kino-dvorana. Slučajnost?
- "Nipošto. Nakon ulaska prve kineske kompanije otvorena su vrata i drugima, a zbog plasmana velikih sila je FIFA i odlučila tako značajno povećati broj reprezentacija", nastavljamo komunikaciju s kolegom.
- "Zna li se koji je iznos sponzorskog ugovora te kineske kompanije?"
- "Imaju ugovor do 2030. (Dakle, čak četiri prvenstva). Ne zna se iznos, ali radi se o milijardama. FIFA-in interes je zavrtjeti novac. Plasiraju li se velike azijske zemlje na iduća prvenstva, u njima će se zavrtjeti milijarde.
- "Eura, dolara ili juana?"
- "Svega".

100 milijuna Kineza pratilo je finale Svjetskog prvenstva u Brazilu, koje je odigrano u tri sata ujutro (!) po pekinškom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasan je interes dotične kineske kompanije. Plasira li se njihova reprezentacija na Svjetsko prvenstvo, oni imaju podlogu za ogroman rast. Zanimljivo, njihov glavni izvor prihoda su kina. Otvara nam to nagađanje: hoće li za koju godinu Kinezi u kinima gledati svoju reprezentaciju na Mundijalu? Tehnološke prepreke nema (prva nogometna utakmica u kinima prikazana je još 2006. u Engleskoj), a biznis model će pronaći. Jer Kina je nacija od 1,37 milijarde ljudi, odnosno potencijalnih potrošača.

Cilj je jasan

Osim kapitala, za kineski nogometni napredak ključna je politika. Predsjednik Xi Jinping je veliki nogometni zaljubljenik i ima tri sna: plasman Kine na Svjetsko prvenstvo, ugošćivanje istog te osvajanje svjetskog naslova do 2050. Potvrđuje nam to i trener Goran Tomić, koji je već godinama u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kina napreduje ogromnim koracima i drago mi je što sam dio toga. Što se tiče samog nogometa, napredak je ogroman, nevjerojatni pomaci su napravljeni, prvenstveno u posjeti utakmicama, zatim u infrastrukturi, kampovima za trening, stadionima koji su na najvećem nivou. Sigurno je da su politika i novac udruženi u ogromnom napretku, kineski predsjednik Xi Jinping je veliki zaljubljenik u nogomet i cilj je da Kina postane svjetska nogometna sila. Nedavno je kineska reprezentacija, pod vodstvom Marcella Lippija, pobijedila Južnu Koreju, što je prije koju godinu bilo nezamislivo", kazuje nam Tomić iz kineskog velegrada Shenzhena.

Tevez, Lavezzi, Gervinho, Oscar, Witsel, Pato samo je dio niske poznatih igrača koji su preselili na Daleki istok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski bogataši uspjeli su u klubove kojima vladaju dovesti svjetske zvijezde. Od poznatih igračkih imena u Kini su trenutno Tevez, Lavezzi, Gervinho, Oscar, Witsel, Pato... Tu je i niz poznatih trenera poput Scolarija, Erikksona, izbornika reprezentacije Lippija...

Jer, Kina ima plan. "Prije dvije godine donesen je plan reformi kineskog nogometa u 50 točaka. Najznačajnije je otvaranje 50.000 nogometnih škola do 2025. s glavnim ciljem da nogomet postane sport broj 1 u Kini. Zatim da kineski nogomet bude broj 1 u Aziji. Krajnji ciljevi su sudjelovanje na Svjetskim prvenstvima i da do 2050. Kina postane nogometna velesila", potvrđuje nam Tomić, naglašavajući kolika moć ondje vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo jedan podatak, Guangzhou Evergrande, najbolji kineski klub, ima najveći nogometni kamp na svijetu s 48 nogometnih terena."

Još nevjerojatnije zvuči podatak da je dotični klub prije samo sedam godina bio bez perspektive. Tada u njega ulazi jedan bogati građevinski poduzetnik ulažući 13-ak milijuna eura, što je - pokazat će se - bio potez koji će slijediti i drugi kineski bogataši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomić nije jedini iz Hrvatske krenuo put Dalekog istoka. Ondje su još Nikica Jelavić i Goran Milović, koji igraju u elitnoj, kineskoj Superligi. 

"Ovdje se osjećam odlično, došao sam sezoni 2013. i evo već petu sezonu radim u kontinuitetu (osim kratkog perioda provedenog u Puli). Navikao sam se na novi način života. Kina napreduje", zaključuje Tomić za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Famoznih 48

Dok je Blatter koristio "razvojne" programe kako bi dijelio novac siromašnijim nogometnim nacijama i time zauzvrat dobivao njihove glasove, Infantino je morao poći drukčijom taktikom. Jer Blatterova strategija je iscrpljena i bila bi previše očita kada bi ju njegov nasljednik ponavljao. Zato je Infantinovo rješenje - inflacija. Inflacija u broju sudionika velikih natjecanja, počevši od Svjetskog prvenstva, gdje će 2026. igrati čak 48 reprezentacija. Najveće povećanje, jasno, dobila je Azija - s četiri na osam sigurnih mjesta.

Infantino, tvrde tako glasine, želi i drastično povećati broj momčadi na Svjetskom klupskom prvenstvu, uvesti video-tehnologiju i - jednostavno - prilagoditi nogomet suvremenim vremenima, kako bi tvornica novca nastavila raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski, pak, interes u tomu je profiliranje nacije na globalnoj razini. Jer, pomoću sporta možete isprofilirati državu mirnim putem. Najveća nacija svijeta koristi upravo to. Ali, kineski momci najprije moraju naučiti igrati ozbiljan nogomet.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo