Play ponuda

Skandal se nastavlja: 'Treba ga biti sram'

shimmer fallback

Priča o katastrofi s Hillsborougha i dalje trese Englesku.

14.9.2012.
11:03
Play ponuda

Podsjetimo, 1989. godine je na polufinalnoj utakmici FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Forresta uslijed prenatrpanosti tribine 96 navijača zgnječeno i ugušeno u gužvi, dok ih je 766 zadobilo ozljede, a istraga nezavisnog povjerenstva je pokazala da je za najveću sportsku tragediju na Otoku kriva policija koja nije dobro organizirala osiguranje i zaštitila ljude, a kasnije je još krivicu neopravdano svalila na navijače Liverpoola.

Nakon što su se obiteljima stradalih ispričali britanski premijer David Cameron, Engleski nogometni savez i brojne druge odgovorne osobe, navijači su očekivali ispriku tog dana glavnog policajca Normana Bettisona, no on je samo dodatno razbjesnio ljute i tužne fanove.

"Nemam što skrivati. Ponašanje navijača je otežalo posao policiji. Tako sam razmišljao onda, tako razmišljam i sada", izjavio je Bettison i izazvao gnjev obitelji stradalih navijača.

"Ljuta sam zbog njegove izjave i mislim da bi trebao dati ostavku. I nakon objave podataka on tvrdi da su navijači krivi te da su otežali posao policiji. Treba ga biti sram. Poručujem mu da napravi jedinu ispravnu stvar i da ostavku", izjavila je predsjednica Hillsborough Families Support grupe Margaret Aspinall koja je u tragediji izgubila tada 18-godišnjeg sina Jamesa, dok je Trevor Hicks, otac dviju poginulih kćeri izjavio:

"Da je imalo čovjek sakrio bi se u mišju rupu!"

U masi onih koji su povrijeđeni izjavom Normana Bettisona našao se i gradonačelnik Liverpoola Joe Anderson.

"On samo dolijeva ulje na vatru i odbija se ispričati navijačima i obiteljima stradalih."

Ova tužna priča je daleko od završetka jer su navijači najavili privatne tužbe protiv odgovornih osoba upletenih u skandal i višegodišnje prikrivanje prave istine.

"Hvala Bogu na istini, molimo se za pravdu. Borba se nastavlja. Počivajte u miru", stoji na jednoj od mnogobrojnih poruka kod spomenika poginulim navijačima.

Više o temi: specijal-201102150360004-Teške nesreće

Play ponuda
Play ponuda