Na hobiju zaradi 220 tisuća kuna, a to nije sve!

Najbolji hrvatski nogometni sudac Marijo Strahonja samo od suđenja ima oko 220.000 kn godišnje. U ligama petice, engleski, talijanski i francuski suci su profesionalci i zarađuju i do 150.

13.12.2011.
11:29
VOYO logo

Željko Širić vlasnik je stana od sto i više kvadrata u Keršovanijevoj ulici u Osijeku još od početka devedesetih godina, te vikendice u naselju kod Karašice. Zakup za kafić Galerija plaća Galeriji likovnih umjetnosti u čijim se prostorima nalazi, a za pizzeriju Gradu Osijeku. Vozi Ford kugu. Stjepan Djedović držao je, pak, kao suvlasnik u najmu Kazališnu kavanu u zgradi osječkog HNK. Vlasnik je i vikendice u Baranji.

Eto tako žive čelnici sudačke organizacije, ulovljeni s 'rukama u pekmezu'. A kako žive, koliko zarađuju hrvatski nogometni suci? Prema dostupnim informacijama, ne na osobito visokoj nozi, po zaradama od suđenja nisu ni blizu kolegama u ligama petice, koji zarađuju između 130 i 150 tisuća eura godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši suci nisu profesionalci, za razliku od kolega iz Engleske, Italije, Francuske ili Nizozemske, našima je suđenje samo solidno plaćeni hobi. Tako suci u Hrvatskoj ligi iz najviše klase, poput Strahonje, Bebeka, Vučemilovića, Batinića ili Pristovnika, imaju najmanje 15 prvoligaških delegatura po sezoni (UEFA za talentiranoga Strahonju traži i do 20 utakmica), pa pomnoženo s taksom od 2.200 kuna godišnje zarade 33.000 kuna.

Usto, najbolji hrvatski sudac Strahonja, koji strelovito napreduje u UEFI, godišnje odsudi i do deset međunarodnih utakmica, te zahvaljujući svome rejtingu za svaku dobije 2.500 eura. Dakle, godišnje od suđenja inkasira više od 220.000 kuna. Inače, Strahonja je magistar kineziologije i zaposlen je kao šef katedre za Kineziologiju na privatnom sveučilištu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki sudac Ivan Bebek zaposlen je u osiguravajućoj tvrtki, Domagoj Vučkov predsjednik je Općinskog suda u Crikvenici..., a nagađa se da je najimućniji Damir Batinić koji je suvlasnik jednog osječkog noćnog kluba i kafića na Dravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo