Prenosimo priopćenje / Konačno došao odgovor iz HNS-a: Sazvali hitni sastanak s čelnicima Dinama, Hajduka i policije

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Danas se napokon oglasio i Hrvatski nogometni savez, koji je analizirao situaciju i odlučio sazvati sastanak s čelnicima Dinama, Hajduka i policije

24.5.2022.
14:12
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Utakmica Dinama i Hajduka nažalost neće biti upamćena po fantastičnoj i napetoj utakmici koja je rješena u sudačkoj nadoknaditi. Neće biti upamćena ni po Dinamovoj proslavi 23. naslova prvaka Hrvatske.

Tu subotnju večer pamtiti će se po brojnim incidentima prije i poslije utakmice. Počelo je dan prije utakmice, u petak, kada su četvorica Bad Blue Boysa napali šestogodišnjeg dječaka u Zagrebu koji je nosio dres Marka Livaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
mlađi punoljetnici /

Uhićeni navijači žale se na bolove i mole da ih se pusti iz zatvora: 'Počinje sezona, moramo raditi!'

Image
mlađi punoljetnici /

Uhićeni navijači žale se na bolove i mole da ih se pusti iz zatvora: 'Počinje sezona, moramo raditi!'

Incidentna večer nastavila se prilikom ulaska gostujućih navijača na Maksimir. Više od tisuću navijača ostalo je ispod južne tribine nakon što nisu mogli unijeti transparente i megafon na stadion. Tko je tu kriv? Svatko upire drugoga u prst, ali to nikome ne pomaže.

HNS se do sada nije oglasio

Ipak, najgore je tek slijedilo. Najprije su pripadnici Bad Blue Boysa zapalili vlastiti transparent na sjevernoj tribini, zbog čega je utakmica bila prekinuta. Zatim su gostujući navijači našli u nasilnom obračunu na autocesti A1 s policijom, a ranjenih je i u policijskim i u navijačkim redovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se napokon oglasio i Hrvatski nogometni savez, koji je analizirao situaciju i odlučio sazvati sastanak s čelnicima Dinama, Hajduka i policije. Prenosimo u cijelosti priopćenje HNS-a.

"Rastužuje nas incident koji se dogodio u subotu na autocesti A1 kod odmorišta "Desinec" tijekom preprate navijača HNK Hajduk iz Zagreba prema Splitu. Hrvatski nogometni savez svim ranjenim i ozlijeđenim osobama, uključujući 20 policijskih službenika, želi uspješan i potpun oporavak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Incident izvan njihove nadležnosti

"Kako se incident dogodio daleko od nogometnog stadiona odnosno izvan nadležnosti Saveza, HNS nije raspolagao svim informacijama pored onih objavljenih u medijima zbog čega nije žurio javno istupati."

"Međutim, HNS od subotnje večeri aktivno sudjeluje u čitavom procesu te je u direktnom kontaktu s HNK Hajduk, GNK Dinamo te Ravnateljstvom policije RH. Pritom HNS poziva sve uključene strane na otvorenu i konstruktivnu suradnju u cilju smirivanja tenzija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tu svrhu, Savez je pozvao čelnike Hajduka i Dinama te predstavnike Ravnateljstva policije na sastanak u petak 27. svibnja u sjedištu HNS-a. Savez će biti aktivan partner klubovima i Policiji RH u stvaranju atmosfere dijaloga, što vidimo kao najbolji način rješavanja svih postojećih izazova."

Ističu pozitivni trend smanjenju nasilnog ponašanja

"Dosadašnji napori HNS-a rezultirali su značajnim smanjenjem neprimjerenog i kažnjivog ponašanja navijača na utakmicama hrvatske reprezentacije, a pozitivan trend bio je vidljiv i u netom završenoj sezoni HT Prve lige. Uvjereni smo da će predstojeće nogometne utakmice - finale Kupa te susreti hrvatske reprezentacije protiv Austrije i Francuske - proteći u pozitivnoj atmosferi kakvoj smo bili svjedoci proteklih godina na utakmicama svjetskih doprvaka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Savez će nastaviti proaktivno djelovati - organiziranjem konferencija o sigurnosti, radom Komisije za sigurnost te programima prevencije navijačkog nasilja. Svim aktivnostima HNS-a zajednička je želja za otvorenom komunikacijom - s klubovima, policijom, pravosudnim tijelima, medijima i navijačkim skupinama. Jedino zajedničkim snagama, uz odgovornost za naše riječi i djela, možemo potaknuti pozitivne promjene koje od nas očekuje cjelokupno hrvatsko društvo."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo