KOLUMBIJSKI NARCOSI TOG SU DANA UBILI NOGOMET: / Escobar je jedan neoprezan potez platio životom

Image
Foto: Profimedia

Točan razlog Escobarovog ubojstva još uvijek nije utvrđen. Navodno je ušao u sukob s opasnim tipovima u klubu i platio cijenu za to

2.7.2020.
11:35
Profimedia
VOYO logo

"Život ne završava ovdje", rekao je bivši kolumbijski nogometni reprezentativac Andres Escobar nakon što je svojim autogolom ugasio nade svojoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u SAD-u.

Nije znao da će njegov život završiti upravo nakon tog natjecanja. Prije točno 26 godina svijet je vidio kako je surova bila stvarnost u Kolumbiji, zemlji kokaina i kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi znamo za Pabla Escobara, čovjeka koji je bijelim prahom u kasnim 80-im i ranim 90-im godinama prošlog stoljeća opskbljivao pola svijeta. Dok je Pablo bio živ, kakav-takav red vladao je na ulicama kolumbijskih gradova, no njegovom smrću 1993. godine narkokarteli nisu imali jasnog vođu i nastupila je anarhija.

Nogomet je uvelike bio povezan s drogom, odnosno novcem koji je dolazio od preprodaje bijelog praha. Klubovi i reprezentacija financirali su se tim novcem, igrači su praktički bili u vlasništvu dilera, a klađenje i namještanje utakmica bili su sportska svakodnevica. Nije bilo neobično ako bi nogometaši Kolumbije stigli u posjet Pablu Escobaru u zatvor da odigraju pokoju utakmicu. čisto za zabavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KULTNI NOVINAR OPASNO UZBURKAO DUHOVE U SUSJEDSTVU: /

'Srbijom definitivno vlada čudovište. Važno je prvo biti čovjek. Upali smo u duboku tamu'

Image
KULTNI NOVINAR OPASNO UZBURKAO DUHOVE U SUSJEDSTVU: /

'Srbijom definitivno vlada čudovište. Važno je prvo biti čovjek. Upali smo u duboku tamu'

Autogol

U takvim se uvjetima stvorila jedna jako dobra generacija Kolumbije s najvećim zvijezdama Asprillom i Valderramom koja je s velikim ambicijama otišla u SAD. No te su se ambicije raspršile prvim porazom u grupi od Rumunjske, a nastale autogolom braniča Andresa Escobara protiv domaćina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Escobar se ispričao svojim navijačima, ali po povratku u grad Medellin, odakle je i Pablo Escobar vodio svoje operacije, ubijen je nakon jednog noćnog provoda. Escobara su prepoznali u klubu te ga je jedan od članova narkokartela ubio na ulici, a navodno je vikao "Gooooool!" dok je pucao u njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan razlog Escobarovog ubojstva još uvijek nije utvrđen. Navodno je ušao u sukob s opasnim tipovima u klubu i platio cijenu za to.

Kolumbijski nogomet zavijen je u crno tog dana, a u pozitivnom svjetlu vratili su se 2014. godine na Svjetskom prvenstvu kad ih je predvodio James Rodriguez te su 20 godina nakon ovog događaja uspjeli izboriti najveći uspjeh u povijesti svoje države. Slične su prijetnje sijevale i na adrese Jamesa i društva nakon ispadanja, ali, srećom, ništa se od toga nije ostvarilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo