POLJUDSKA PRIČA / Koliko je Hajduk zapravo loše ušao u sezonu i u čemu je problem? Odgovor je vrlo jednostavan

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Zašto su učinkom splitskog kluba nezadovoljni navijači, mediji i sam predsjednik kad je Hajduk upravo tamo gdje treba biti...možda čak i više od toga

9.10.2022.
19:47
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Poljud je vrio od nezadovoljstva u subotu navečer. Igrala se osma minuta sudačke nadoknade, a Hajduk je nakon ispuštenog vodstva protiv Varaždina bio na rubu još jednog domaćeg kiksa. Dobar prvi dio, zasjenila je dominacija gostiju u nastavku koji su posve zasluženo imali bod u džepu.

Gotovo uz lijevu aut liniju nedaleko od kaznenog prostora gostiju dosuđen je prekršaj za Bile, a posljednju priliku za trijumf su pohitali iskoristiti i obrambeni igrači Hajduka. Krovinović je uputio visoku kiflu na drugu vratnicu, Marko Livaja je milimetarski precizno vratio tešku loptu glavom, a Awaziem skače više od svih i baca Poljud u delirij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTRES S POLJUDA /

Valdas Dambrauskas – žrtva vlastitog uspjeha i Jakobušićeve želje da se osvaja 4 boda po utakmici

Image
POTRES S POLJUDA /

Valdas Dambrauskas – žrtva vlastitog uspjeha i Jakobušićeve želje da se osvaja 4 boda po utakmici

Tri boda nisu dovoljna

Ipak, Hajdukovo navijačko tijelo nije lako zadovoljiti. Iako se skakalo na tribinama nakon pogotka, čim se dokopalo mobitela i tipkovnica krenula je rafalna paljba. Tjera se trenera, progoni igrače zbog nezalaganja i 'neznanja'. Dozivaju se odbjegla 'dica', proriče se teška sudbina splitskog kluba. Hajdukove navijače ne zadovoljavaju tri boda, nije im dovoljna bilo kakva pobjeda. Oni traže da Hajduk pobjeđuje onako kako oni to žele – poput Osijeka posljednjih par kola. Uvjerljivo i dominantno.
Ipak taj Osijek je trenutno na dva boda zaostatka za Majstorima s mora usprkos utakmici viška.

Ni mediji nisu impresionirani. Hajduk je već drugi put nadigran od povratnika u ligi, no i drugi put je uzeo puni plijen protiv jedine ekipe koja je ove sezone u HNL-u otkinula Dinamu bodove. Zajednički zaključak navijača i medija je – Splićani su očajno ušli u sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pokušajmo objektivno procijeniti koliko je zaista loš Hajdukov ulazak u prvenstvo ove sezone.

I dalje drugi

Poljudski klub je izgubio od Dinama i Osijeka u gostima s tim da je na Gradskom vrtu veći dio utakmice bio bolji protivnik. Uz to je upisao remije protiv Šibenika i Istre. Podjela bodova protiv Šibenika je donijela otkaz Dambrauskasu, a ona protiv Istre je pucala u koljena Mislavu Karoglanu kojeg navijači i onako smatraju privremenim rješenjem. Hajduk nakon 11 odigranih utakmica ima 23 boda te ga čeka još utakmica protiv fenjeraša iz Gorice. Tih 2.1 bod po utakmici izgleda sasvim solidno, a uz to Splićani drže drugu poziciju na ljestvici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobijede li Goricu u zaostaloj utakmici imat će pet bodova prednosti pred zahuktalim Osijekom. Bodovi ne mogu ipak sakriti da Hajduk igra lošije nego što je igrao na kraju prošle sezone i to je činjenica. Kadar se nije puno mijenjao no nestalo je one dinamike, rastrčanosti i presinga koji je krasio Splićane u kasno proljeće 2022. godine. Nema ni Dambrauskasa više, ali kvaliteta kojom se Hajduk dokopao Kupa i druge pozicije na tablici krajem prošle godine još je tu.

Dinamova sjena nad Poljudom

Zapravo, znatno više na percepciju Hajdukovog ulaska u sezonu utječe fakt da je Dinamo nakon 11 kola na osam bodova prednosti. Pobijedili su Modri Hajduk u Zagrebu s čak 4:1 no onaj tko je gledao utakmicu sjeća se da je do posljednjih pola sata Hajduk vodio, a iako je Dinamo imao dominaciju, dvoboj su presudile dvije vezane pogreške Hajdukove obrane. Prije trećeg i četvrtog pogotka Modrih, litavski strateg je bacio sve karte u napad, a Livaja zapucao zicer s tri metra. Prvak je znatno bolje posložen nego što je to bio prošle sezone uz osjetno bolji kadar što je uzrokovalo i najuvjerljiviji ulazak u sezonu otkad je HNL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posrtanje Osijeka i duboki kvalitativni pad Rijeke doveo je do tog da malo tko može otkinuti bodove Dinamu te su Modri u 11 kola skupili nevjerojatnih deset pobjeda uz tek jedan remi. S obzirom na to da ni jedan klub na svijetu ne može utjecati na to koliko će mu rivali biti uspješni treba sagledati rezultat Hajduka ne uspoređujući ga s dva i pol puta vrjednijim Dinamom.

Image
Foto: SofaScore

Težina nerealnih očekivanja

Ukratko, Splićani su u odnosu na prošlu sezonu zabilježili gotovo identičan broj bodova (tada su za liderom Rijekom nakon 11 kola zaostajali tri boda), ali su i ovog puta došli do lijepog europskog skalpa izbacivši portugalsku Vitoriju. No u čemu je onda problem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Logično objašnjenje je samo jedno. Naime, Lukša Jakobušić je odlučio da ove sezone Hajduk bude prvak ne uzimajući u obzir objektivni omjer kvalitete u HNL-u. Nije čak ni problem što Jakobušić to ima na umu, problem je što je svojim javnim istupima natovario pritisak navijačkih očekivanja samoj momčadi.

Drugim riječima, nije Hajduk loš usprkos neuvjerljivoj igri, već su nametnuta očekivanja nerealna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo