ŠTO ĆE PODUZETI? / Zlatko Dalić ima glavobolje, eskalirao je gorući problem hrvatske nogometne reprezentacije

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Izbornik Zlatko Dalić se uoči susreta s Austrijom i Francuskom ponovno "bori" s najvećim problemom Hrvatske

31.5.2022.
10:40
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Liga nacija možda nije omiljeno natjecanje kod navijača i igrača, ali bi moglo pomoći Hrvatskoj u rješavanju velikog problema. Vatreni su se jučer okupili u Zagrebu, gdje će krenuti s pripremama prije nego što 2. lipnja krenu prema Osijeku.

Image
HNS OBJAVIO /

Marko Livaja i novi spasitelj Zlatka Dalića propustit će barem prvi dio okupljanja

Image
HNS OBJAVIO /

Marko Livaja i novi spasitelj Zlatka Dalića propustit će barem prvi dio okupljanja

U petak će Vatreni u Gradskom vrtu igrati protiv Austrije u sklopu prvog kola Lige nacija, tri dana kasnije na Poljud će nam doći svjetski prvaci Francuzi, a 10. lipnja naša će reprezentacija otputovati u Dansku gdje će gostovati kod još jedne momčadi s kojom smo se susreli na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završila je još jedna naporna sezona za naše reprezentativce, a svjestan je toga i izbornik Zlatko Dalić, zbog čega je sastavio širi popis igrača na koje će računati. I sam je istaknuo da će biti puno rotacija kako bi se igrači odmorili, a neki novi reprezentativci dobili priliku zaigrati u kockastom dresu. Jer ipak, 4 utakmice u deset dana previše je u ovako kasnoj fazi sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozljede i bolest ističu najveći problem Hrvatske

Dalić je popis sastavio od 35 igrača, a pomalo neočekivano se našao u velikom problemu kada su u pitanju napadači. Jasno, to je već neko vrijeme najveći problem Hrvatske, kao što je to nekada bila pozicija lijevog beka, ali Dalić nije mogao znati da će mu s popisa otpasti dva napadača. Nema ni Ivana Perišića, koji bi u nekim ludim kombinacijama mogao barem zamaskirati nedostatak napadača kod Vatrenih, a otpala su još dvojica na koje je gospodin Dalić računao.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Ivan Perišić, ozljeda

Perišić se ozlijedio u posljednjoj utakmici u dresu Intera, dok su u posljednji trenutak iz svih kombinacija ispali Petar Musa i Marko Livaja. Obojice neće biti zbog zaraze koronavirusom pa je Dalić odlučio pozvati Luku Ivanušeca, koji ni u kojem slučajui kombinacijama ne može biti napadač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je, najviše zbog Muse, ali to je tako u životu. Skupina je dobra, mi želimo biti dobri i konkurentni. Želimo nešto isprobati, a cilj nam je dobra igra i rezultat. Bit će problem što su dečki par dana na odmoru, ali tako je svima", rekao je izbornik u obraćanju javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako dolazimo do gorućeg pitanja, kako protiv Austrije? Tko će krenuti u napadu?

Jedno ime se jasno ističe, ali imamo nekoliko rješenja za "krpanje"

Jedno ime se jasno i posebno ističe, a to je dakako Ante Budimir. On je ostao kao jedini pravi napadač Vatrenih, sa svojih 190 centimetara on je pravi golgeter i targetman te se Hrvatskoj priključuje nakon sjajne sezone u dresu Osasune. On je u 30 nastupa u La Ligi i Copa del Reyu postigao devet pogodaka te je podijelio i dvije asistencije, što mu, naravno, nije primarna zadaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i Andrej Kramarić koji je nebrojeno puta isticao da on nije pravi napadač i apsolutno je u pravu. U Hoffenheimu već godinama dominira, ali ne na poziciji napadača. Najčešće igra na poziciji povučenog napadača, polušpice pa čak i krila, ali ne kao najistureniji igrač. Na tim pozicijama je fantastičan, jasno to govori i podatak da je najbolji strijelac u povijesti kluba, no u Ligi nacija će, čini se, morati odigrati omraženu mu poziciju, barem u nekoj od navedenih utakmica. Valja dodati kako je Kramarić ove sezone imao znatno slabiji napadački učinak nego što je to bio slučaj proteklih godina. Postigao je svega osam pogodaka u 35 nastupa, ali je dodao 11 asistencija. Primjera radi, prošle sezone je u jednom nastupu manje postigao čak 25 golova, a sezonu prije je u svega 20 nastupa zabio 12 pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bude potrebe, napadačke pozicije mogli bi pokriti još dva igrača kojima ta pozicija nije nimalo prirodna, čak ni u pokojoj utakmici u sezoni. Josip Brekalo je ove sezone kod Ivana Jurića u Torinu igrao kao krilo, drugi napadač te se na poziciji središnjeg napadača nikada nije našao, ali bude li sile, možda će morati. Najviše puta se našao upravo na poziciji takozvanog second strikera, te je u 29 takvih susreta postigao sedam pogodaka te bi mu prilagodba na napad vjerojatno pala nešto lakše.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Tu je i Mario Pašalić, koji također nema veze s napadačkom pozicijom, ali teško je ignorirati njegovu statistiku i osjećaj za gol koji je pokazao nebrojeno puta. On je ove sezone za Atalantu u 48 nastupa postigao 14 pogodaka te je tome dodao devet asistencija. Jasno, Pašalić je majstor i specijalist ulaska iz drugog plana iz kojeg je najopasniji. Ipak, valja dodati kako je za razliku od Brekala ove sezone Pašalić zaigrao na poziciji napadača i to u dva navrata te je u jednom takvom susretu i postigao pogodak. Naravno, premalo je to utakmica kako bi se nešto dalo zaključiti, ali Pašalić je igrač koji će uvijek dati sve od sebe, pa makar igrao i stopera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije opcije najrealnije

Dakle, u napadu ćemo najvjerojatnije gledati Budimira i Kramarića, koji će raspodijeliti minutažu, a zlu ne trebalo, napadačke pozicije mogu "pokrpati" Brekalo i Pašalić. Ozljedom Perišića ostalo je upražnjeno i lijevo krilo. Tu je nešto više opcija, ali sjajne igre Perija u reprezentaciji navikle su nas da nam je to najopasnija pozicija, odnosno da s lijeva dolaze prodori, ubačaji, asistencije i pogotci.

Njegov izostanak mogao bi pokriti Mislav Oršić, koji je zapravo jedino pravo lijevo krilo kada nema Perišića. Ipak, tu poziciju mogu pokriti i Brekalo pa i Ivanušec koji je pokrivao krila u Dinamu prošlih sezona. Ove sezone ipak se preselio u ulogu desetke, gdje je i pružao najbolje predstave. Upravo ta pozicija još je jedan, nazovimo ga, problem za Dalića, ali više zbog sjajnih opcija koje ima na toj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tu su Lovro Majer, spomenuti Pašalić i Nikola Vlašić. Za očekivati je da će Majer i Pašalić dobiti priliku ispred Niksija koji iza sebe ima sezonu za zaborav, dok je spomenuti dvojac briljirao za Rennes, odnosno Atalantu. Majer je u Francuskoj postao jedan od najboljih playmakera u ligi te je za Rennes postigao osam pogodaka te ih namjestio čak 12 u 44 nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra prilika za uigravanje prije Katara

Izbornik je najavio povratak uigranoj 4-3-3 formaciji, koja po potrebi postaje 4-2-3-1. Na vratima će vjerojatno biti promjena, odnosno priliku bi mogli dobiti i Livaković i Ivušić, dok je obrana više-manje riješena. Sosa, Gvardiol, Ćaleta-Car i Juranović bi trebali biti standardni, a vezna linija nikada nije bila problem. Brozović i Kovačić bi mogli krenuti od prve minute protiv Austrijanaca, čisto da kapetan Luka Modrić napuni baterije nakon naporne sezone i finala Lige prvaka, ali je izbornik istaknuo kako je naša desetka tu i kako je spreman igrati te je i sam istaknuo da je na raspolaganju našoj izabranoj vrsti. Tu je još i Kristijan Jakić koji ima sjajnu sezonu iza sebe i može uskočiti umjesto Broza kako bi ovaj predahnul. Imamo i mladog Luku Sučića koji iz godine u godinu pokazuje da je riječ o sjajnom igraču i budućnosti hrvatskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred njih mogu zaigrati Majer i Pašalić, ovisno treba li nam više pogodak ili kreacija, dok bi na krilima priliku trebali dobiti Oršić, Brekalo i Vlašić, kojem bi utakmice u hrvatskom dresu mogle podići samopouzdanje, jer znamo koliko toga može dati Vatrenima kada je u dobroj formi.

Taj najveći problem Hrvatske, poziciju napadača, Dalić bi trebao zakrpati s Budimirom kao jedinom pravom opcijom i Kramarićem, koji već neko vrijeme "gasi požar" u napadu, iako mu to nije najomiljenija uloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo