UGLEDNI STRUČNJAK ZA NET.HR / 'Ovo je specifičan derbi koji može usmjeriti daljnji tijek jesenskog dijela sezone, sve je otvoreno'

Image
Foto: PIXSELL

Hajduk i Dinamo od 18.00 igraju najveći hrvatski derbi u kojem je ulog za obje momčadi velik. Igor Pamić za Net.hr najavljuje utakmicu na Poljudu

1.10.2023.
9:07
PIXSELL
VOYO logo

Sve je spremno za treći obračun sezone dva najveća hrvatska nogometna kluba, a treći čin najvažniji je i najiščekivaniji dosad. Hajduk u 10. kolu od 18.00 dočekuje Dinamo na Poljudu. Bijeli imaju 18 bodova i utakmicu više u odnosu na Dinamo koji ima 16 na trećoj poziciji.

'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JAKIROVIĆ UOČI DERBIJA /

'Moramo zaustaviti Livaju, sve se vrti u Hajduku oko njega, a Ademi je spreman i u fantastičnoj formi'

Image
JAKIROVIĆ UOČI DERBIJA /

'Moramo zaustaviti Livaju, sve se vrti u Hajduku oko njega, a Ademi je spreman i u fantastičnoj formi'

No, od posljednja tri susreta u HNL-u dva puta su poraženi. Dinamo je, pak, u pozitivnom nizu od pet pobjeda, ako računamo i slavlje nad Astanom u Konferencijskoj ligi, odnosno šest ako računamo i 4-1 slavlje protiv NK Ponikve u šesnaestini finala Kupa ranije ovog tjedna...

Modri su slavili u Superkupu na Maksimiru s minimalnih 1:0, dok su Bijeli u prvom kolu HNL-a pobijedili dinamovce rezultatom 2:1, također u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To za ovu utakmicu nije bitno. Definitivno, meni tako govori instinkt, možda on nije pravi, ali da je za ovu utakmicu navedeno potpuno nebitno. Nitko nije u prednosti, derbi je specifičan, a Plavi su u prednosti možda malo, jako malo, ali iz samo jednog razloga - zbog psihičkog momenta. Ako gledamo nogometno, nitko nije u prednosti. Utakmica može otići u svim smjerovima", govori nam Igor Pamić, bivši nogometaš Dinama i reprezentacije Hrvatske, sad trener Karlovca.

Ulog je velik. Zagrebački plavi bi pobjedom na Poljudu preskočili splitski klub čak i s utakmicom manje, a Hajduku je pobjeda imperativ, kako bi povećao prednost nad rivalom i tako na najbolji mogući način ušao u drugi krug prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateg Hajduka Ivan Leko jasno je naglasio da se ne namjerava vraćati u sustav 3-5-2, ali posljednje vrijeme nema baš ustaljenu početnu jedanaestoricu, stoga je pitanje koga će poslati na teren protiv Dinama.

Kako bilo, danima na društvenim mrežama, kroz izjave nekih stručnjaka, bivših nogometaša i trenera, poteže se konstatacija kako je ovo sudbonosna i ključna utakmica za Hajduk, kako Bijeli, ako ne iskoriste ovu priliku da se bodovno odvoje od Dinama i sebi trasiraju čisti put u lovu na toliko željeni naslov, takvu priliku neće imati godinama. Ima i onih koji utakmicu nazivaju presudnom, iako ona ti sigurno nije... Je li bitna? Je, ali prvenstvo je maraton kojeg treba znati otrčati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema sumnje da je ulog u ovoj utakmici velik za obje momčadi, ali da je utakmica presudna, sudbonosna, to su gluposti... Ti koji su rekli, koji govore kako je današnji derbi ključan, ti nemaju pojma o nogometu. Znači, to ja sad odgovorno tvrdim. Nema šanse da to tako bude. Glupo je razgovarati o 'krucijalna' i 'ključna' tri boda, a do kraja ima još... Ajoooj, jako puno.... To je po meni neozbiljno. Utakmica je strahovito važna i može usmjeriti ovaj dio prvenstva do Božića, slažem se, ali ne mora se ovim derbijem ništa dobiti, odlučiti, steći neku prednost za dalje. Ovaj derbi ne odlučuje o ničem što se prvenstva tiče, ali odlučuje strahovito i usmjerit će put prema naslovu jesenskog prvaka", navodi Pamić i nastavlja:

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

"Tu bi Dinamo bio u velikoj prednosti. Kad bi Hajduk izgubio, bio bi u problemu. Ne na račun ove utakmice, nego što se prije događalo dosad, što su prosuli bodove protiv Istre i Gorice. Jer pazite, sjetite se koliko je Dinamo zaostajao sa onim zaostalim susretima za Hajdukom, a sad je ipak bodovna razlika skroz manja. Dinamo sustiže Hajduk i normalno da bi s pobjedom bili u prednosti u odnosu na Bijele u nastavku jesenskog dijela. Ali, pričat na taj način da je ovo ključna utakmica, pa Bože moj dragi, onda stvarno nitko više ništa ne zna o nogometu. Ova utakmica ne može odlučivati o naslovu, ali može donijeti puno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj nam Div iz Žminja naglašava:

"Dinamo je skratio roster s tri bitna igrača koja znaju igrati ovakve utakmice, Ademi još uvijek ne igra, vidjet ćemo hoće li igrati, a Dinamo sad ima puno više igrača koji ovakve derbije ipak nisu još igrali u odnosu kako je to bilo donedavno praktički. Ne bi tu dao veliku prednost Dinamu. Kad bi bilo sve idealno, Dinamo ne može izgubiti. Iskustvo, roster, individualci. U takvim okolnostima, znači neka to bude od mene i za danas - 1-2 za Dinamo. Ali, nogomet ima neke svoje zakonitosti. Sve u svemu, očekuje nas uzbudljiv derbi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakularni KSW 87 ekskluzivno 14. listopada samo na stream platformi Voyo

FNC 4. studenoga stiže u Beograd, a revanš Croate i Vase pratite ekskluzivno na platformi Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo