HRVATSKOJ SE PONUDILA POVIJESNA PRILIKA KOJU MORA ISKORISTITI: / Sve ovisi o tome hoće li Dalić povući jedan potez

Image
Foto: PIXSELL

Imena koja očekuju Vatrene u kvalifikacijama za EURO 2020. otvaraju prostor za nužne promjene

2.12.2018.
13:49
PIXSELL
VOYO logo

Ždrijebom u Dublinu određene su skupine kvalifikacija za EURO 2020. godine koji će se igrati po cijeloj Europi, a Hrvatska je izvučena u skupini od pet ekipa s Walesom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbajdžanom.

Da su birali, Vatreni si ne bi mogli izabrati bolju skupinu. Jedina promjena koju bi mogli poželjeti je da daleki Azerbajdžan zamjene nekom opcijom koja nam je geografski ipak nešto bliža, ali to su već detalji na kojima se stvarno ne smjelo izvolijevati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VATRENI SAZNALI PROTIVNIKE U KVALIFIKACIJAMA ZA EURO: /

Njemačka je izbjegnuta, a igrat će se i u susjedstvu

Image
VATRENI SAZNALI PROTIVNIKE U KVALIFIKACIJAMA ZA EURO: /

Njemačka je izbjegnuta, a igrat će se i u susjedstvu

Ovakva skupina Daliću i društvu otvara gotovo sva vrata koja postoje. skupina je posebno povoljna kad se u obzir uzme da su izbjegnuti protivnici poput Njemačke i Srbije, koji, usprkos tome što je Hrvatska viceprvak svijeta, nisu laki zalogaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liga nacija otvorila sva vrata

Osim ovoga što se dogodilo danas, Vatrenima je put do Europskog prvenstva još ranije olakšala Liga nacija. Naime, Liga nacija donijela je brojne promjene na planu kvalifikacija za Euro, jako je malo onih koji sa sigurnošću mogu reći kako razumiju tko i kako može osigurati plasman. A situacija s Hrvatskom najbolji je primjer te zavrzlame.

Čak i ako izgube sve utakmice, od početne do zadnje, Vatreni gotovo sigurno imaju osiguran play-off. Dakle, ni s 0 bodova ne bi ostali bez šansi za Euro. U jednostavnom dvokružnom sastavu, u kojem se poravnati po bodovima rangiraju na temelju međusobnih susreta, dobit će se 20 sudionika Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga će se po četiri najbolje reprezentacije unutar svakog ranga prethodno odigrane Lige nacija koje nemaju plasman boriti za još po jedno mjesto u doigravanju. Najjači razredi A, B, C, ali i najslabiji D, imaju po jednu poziciju u završnom turniru.

Hrvatska je Ligu nacija zaključila s devetim rejtingom pa je gotovo sigurno da bi u okviru ranga A bila među četiri za play-off jer je malo vjerojatno da čak pola, četiri od osam boljeplasiranih otpasti u kvalifikacijama, neće kroz taj primarni kanal osigurati Euro, pa bi im trebao popravni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da u A Ligi nacija nema dovoljno ekipa koje su bez vize za EP, u baražu bi im se priključili iz B Lige nacija. Tako bi Hrvatska i da potpuno krahira u kvalifikacijama, što je samo ružna teorija, zahvaljujući Ligi nacija imala još jednu šansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilika koju Vatreni ne smiju propustiti ako žele još jednu veliku generaciju

Idealna je to situacija za Vatrene da se napokon povuku neki malo radikalniji potezi u vezi s kadroviranjem same reprezentacije. Zlatko Dalić već je najavio da će biti promjena u načinu selekcioniranja onih koji dolaze u reprezentaciju. Tom problemu odlučio je doskočiti tako da će ubuduće pozivati samo one igrače koji imaju kontinuitet igara u svojim klubovima, a ne kao dosad, neke nogometaše poput Marka Pjace ili Marka Roga, koji u svojim klubovima griju klupu.

Još nije potpuno jasno što će se dogoditi s Ivanom Rakitićem i Lukom Modrićem kad je u pitanju umirovljenje iz reprezentacije, ali ako je ikad bilo vrijeme da se pozdrave i kažu zbogom, onda je to sada. Hrvatsku čeka desetak (ili nešto više) utakmica u kojima nema što izgubiti jer igra protiv relativno slabih protivnika u situaciji kad čak i da izgubi sve utakmice i dalje može ostvariti plasman na Europsko prvenstvo. Ako Dalić želi raditi velike promjene i uvoditi mlade nogometaše u A reprezentaciju, sada je vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove kvalifikacije mogle bi poslužiti kao idealan poligon za isprobavanje svih opcija koje treba isprobati, a uz sve to moglo bi se poraditi i na problemu koji Vatreni imaju s prekidima. Ukoliko Hrvatska sada ode u ovom smjeru, moglo bi se dogoditi da EURO 2020. godine dočekamo u nikad spremnije i nikad potentnijem sastavu, a onda ni veliki rezultat kao onaj iz Rusije ne bi bio nemoguć.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo