'UGLEDALA SAM SE NA BRATA' /

Hrvatska razbila Srbiju 8-0. Pričali smo s djevojkom koja piše povijest; 'Stvari se mijenjaju... '

Image

'Izuzetno nam je drago zbog našeg muškog futsala, lige i na koncu reprezentacije. Razmišljamo na način da i mi nešto postignemo, radi se na tome, mijenjaju se neke stvari na bolje, ali to iziskuje vrijeme, koje će, nadam se, doći što prije'

22.10.2024.
16:11
VOYO logo

Hrvatska ženska futsal reprezentacija ovaj tjedan igrala je u Srbiji u Vrnjačkoj Banji kvalifikacijski turnir za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se sljedeće godine održava na Filipinima. Hrvatska reprezentacija odradila je odličan turnir, upisala dvije pobjede i poraz od favorizirane Italije. Hrvatska je tako završila na drugom mjestu, iza Italije i nije izborila prolaz u elitnu rundu kvalifikacija. Posebno impresivna je bila prva utakmica 15. listopada kad su naše futsal reprezentativke razmontirale domaću Srbiju s 8:0.

Image
Foto: Privatna arhiva

Lana Novak još kad je oduševljavala u mlađim selekcijama NK Ponikve iz Gajnica.

Uslijedio je poraz od Italije 4:0 što nije katastrofalan rezultat pošto su Talijanke dobile Litvu i Srbiju s 11, odnosno 12 pogodaka razlike. Hrvatice u futsalu turnir su zaključile pobjedom 3:1 nad Litvom jučer, a uči te utakmice smo razgovarali s našom reprezentativkom Lanom Novak koja je bila strijelac u pobijedi nad Srbijom. Zabila je prekrasan gol, poput pravog futsal majstora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lana i Filip Novak jedini su brat i sestra koji pišu povijest hrvatskog futsala. Lana i Filip Novak sinonim su obiteljske uspješnosti u futsalu. Jesu li projekt? Naravno da nisu. Ali, jesu svojevrsna biologija. I Lani i Filipu je nogomet bio suđen.

Lana, iako djevojka, još kao mala je igrala nogomet sa starijim dečkima, rolala ih, zabijala, poput vjetra trčala nogometnim terenima. Filip je, pak, Lani bio stariji brat na kojeg se u nogometu mogla ugledati i s kim je kao mala igrala nogomet, radila prve finte, korake, upijala prva nogometna znanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više ja učim od svog brata, ali to je normalno. Filip me zarazio futsalom iako je veliki nogomet moj primarni sport jer sam igračica ŽNK Agram", rekla je Lana gostujući ranije ove godine u podcastu Net.hr-a. Više o tome čitajte i gledajte - OVDJE.

Image
Foto: Privatna arhiva

Lana i Filip Novak, brat i sestra, u mladim danima. Preslatki su.

Image
'OVO JE NAŠA PRIČA' /

Brat i sestra Novak pišu povijest futsala: 'Učili smo jedan od drugog u vrtu'

Image
'OVO JE NAŠA PRIČA' /

Brat i sestra Novak pišu povijest futsala: 'Učili smo jedan od drugog u vrtu'

Pobijedili ste Srbiju 8:0 pa izgubili od Italije 4:0. Kakvi su tvoji dojmovi nakon te dvije utakmice?

"Srbija ima kvalitetne igračice, stoga smo ozbiljno pristupili protivniku. Bili pripremljeni - taktički informirani, te je to bilo efikasno realizirano na samom terenu. Posljedično, pobijedili smo s takvim većim rezultatom", komentirala je Lana pa nastavila:

"Italija je iznimna reprezentacija čega smo bili svjesni, no dovoljan je mali pad koncentracije, nedosljednosti s naše strane što će Italija evidentno kazniti. Izgubili smo 4:0, što ružno zvuči i jest takvo. Moramo mi igračice, naravno, preuzeti odgovornost jer su to bile greške i situacije koje smo sve prošli u pripremi i očekivali, odnosno bili smo upozoreni. U svakom slučaju, bitna utakmica za nas, naše iskustvo i daljnji razvoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li poseban osjećaj pobijediti Srbiju na njihovom terenu 8:0?

"Uvijek nam je bitno povoljno otvoriti turnir, pogotovo protiv domaćina", kratko je odgovorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lanin tri godine stariji brat Filip igrač je hrvatskog prvaka Futsal Dinama, a Lana upravo njega ističe kao svoj igrački uzor.

Čestitam ti na pogotku, jesi li taj udarac vježbala s bratom Filipom u dvorištu svoje kuće?

"Brat je Filip definitivno uvelike utjecao na mene tijekom odrastanja i sada, nogomet, futsal; motivirao, pokazivao i slično. Svakako imam dobrog modela na kojeg se ugledam".

Image
Foto: Privatna arhiva

Lana Novak kad je bila mlađa i kad je još igrala za Ponikve.

Vidjeli smo da je muški futsal u porastu, liga je jaka, a reprezentacija se nakon 20 godina plasirala na SP. Može li ženska futsal reprezentacija uskoro doći do sličnog uspjeha?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izuzetno nam je drago zbog našeg muškog futsala, lige i na koncu reprezentacije. Razmišljamo na način da i mi nešto postignemo, radi se na tome, mijenjaju se neke stvari na bolje, ali to iziskuje vrijeme, koje će, nadam se, doći što prije", zaključila je optimistično Lana.

Hrvatska je na kraju pobijedila Litvu 3:1, ali ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo jer je Italija slavila protiv Srbije 12:0 te završila uvjerljivo prva u skupini s nevjerojatnom gol-razlikom 27:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Filip i Lana Novak gostovali u podcastu Net.hr-a kod Silvija Maksana

Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo