Hrvatska otvara SP bez dva supervažna igrača?

Hrvatski nogometni reprezentativac Joe Šimunić i dalje je top-tema. O gluposti koju je napravio nakon utakmice s Islandom oglasio se i izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović, a sve bi se moglo odraziti i na hrvatski nastup na SP-u.

Vrbanović ‘performans’ Joea Šimunića ne želi braniti jer, kako je rekao Media servisu, to nema veze s nekim pokretima iz mračne prošlosti Hrvatske.

“I ne daj Bože da je to bilo pozivanje na ustaštvo ili neke druge pokrete. Mislim da su to gluposti. Što je tu je, sad moramo zatvoriti taj slučaj elegantno, bez nekih dodatnih konotacija, jer mislim da su se puno važnije stvari dogodile na terenu i na semaforu u odnosu na ovaj izdvojeni slučaj.”

U HNS-u strahuju da bismo prve utakmice na SP u Brazilu mogli biti bez dvojice ključnih igrača. Šimunić zbog već navedenih razloga, a tu je crveni karton Marija Mandžukića. Podsjetimo da je Engleska zbog sličnog prekršaja bila bez Waynea Rooneyja dvije utakmice na prošlom EURU.

“Radilo se o nespretnosti i to je kažnjeno odgovarajućom sankcijom na terenu, crvenim kartonom. Ako ćemo biti pošteni, Hrvatska je već kažnjena činjenicom da smo jedno poluvrijeme igrali bez igrača pa bi jedna utakmica bila primjerena odluka.”

O eurima ili dolarima koji će doći u blagajnu HNS-a zbog plasmana na SP već se danima raspravlja. Vrbanović tvrdi da je iznos o stotinama milijuna, koji se provlači kroz medije, potpuno neutemeljen.

“Nitko na svijetu u ovom trenutku ne zna koliko se novca dijeli. Ovo što je izašlo u novinama, ne znam odakle im informacija. Danas ne znam koji će se dio kolača dijeliti. Rade se neke aproksimacije, pričaju se razne priče, a da ja sad kažem koji će se dio kolača podijeliti – morao bih lagati. Pričekajmo da to FIFA objavi.”

Vrijednost koju je cijela Hrvatska dobila od plasmana Vatrenih na smotru najboljih nogometaša svijeta je višestruka, naglasio je izvršni predsjednik.

“U Hrvatskoj oko samo jedne stvari postoji apsolutno nepodijeljeni konsenzus. To je A nogometna reprezentacija. Tu nema nikakvih figa u džepu, a to je pokazao i ovaj događaj u Maksimiru. Bilo je oduševljenja, radosti, vidio sam i suza – i to je nešto što ima puno više koristi od samih financija i odlaska u Brazil. Nakon dugo vremena vratili smo se onom kultu reprezentacije koji smo tako dugo godina njegovali i ljubomorno čuvali. Pokazalo se preko noći da Hrvati bezgranično vjeruju reprezentaciji i da ovakav jedan uspjeh vraća osmijeh na lica, bez obzira na mučne događaje u politici, gospodarstvu i nekim drugim segmentima društva.”

Dodajmo da će nakon ždrijeba 6. prosinca u Mata de Sao Joau naša delegacija, ovisno o tome u kojim ćemo gradovima igrati, tražiti adekvatan kamp gdje će biti smještena naša reprezentacija.

Povratak na Net.hr