IMPRESIVAN PODATAK / Hrvatska je 'ubojica divova': Samo još jedan svjetski prvak nije osjetio 'gnjev' Vatrenih

Image

Danas se Vatrene s pravom može smatrati svjetskom nogometnom supersilom, no od samih početaka naše reprezentacije postalo je jasno da oni najveći neće imati lagan posao kad god u ždrijebu vide malu Hrvatsku

11.12.2022.
19:52
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija je svjetski fenomen i to više nikome nije nepoznanica. U samo četiri godine selekcija koja dolazi iz zemlje s manje o četiri milijuna stanovnika dosegla je polufinale Svjetskog prvenstva te je usprkos svim prognozama još uvijek u utrci za naslov prvaka.

Danas ih se s pravom može smatrati svjetskom nogometnom supersilom, no od samih početaka naše reprezentacije postalo je jasno da oni najveći neće imati lagan posao kad god u ždrijebu vide malu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POGLED PREMA ARGENTINI /

Prvi trening Vatrenih nakon rušenja Brazila: Vratio se Livaja, izostao ključni čovjek obrane

Image
POGLED PREMA ARGENTINI /

Prvi trening Vatrenih nakon rušenja Brazila: Vratio se Livaja, izostao ključni čovjek obrane

Palo sedam od osam osvajača

Jedan podatak dodatno podebljava tu tezu, a to je činjenica da Vatreni u svojoj zbirci imaju skalpove sedam od osam svjetskih prvaka.

Talijane smo na popis uvrstili još na samim počecima kada su ih s 2:1 pobijedili u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Engleskoj 1996. godine. Padali su naši prekomorski susjedi još par puta, a upečatljiv je bio trijumf na SP-u 2004, a zanimljiv je podatak da nikad nisu upisali pobjedu protiv Vatrenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci, Talijani i Englezi nas pamte

Njemačka reprezentacija je još jedna koja je dobro zapamtila Hrvatsku. Nakon što su nas eliminirali na Europskom prvenstvu 1996. u četvrtfinalu teško su stradali u istoj fazi natjecanja na SP-u u Francuskoj kada su im Jarni, Vlaović i Šuker potopili ambicije o naslovu svjetskog prvaka.

U tom se društvu 2006. godine našla i Argentina koju su Vatreni pobijedili u prijateljskom susretu no u sjećanju ljubitelja nogometa puno je upečatljivije bilo demoliranje koje su Gaučosima priuštili Modrić i društvo prije četiri godine u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neokrznuti od 'gnjeva Vatrenih' nisu ostali ni Englezi koje smo prvo izbacili dvama pobjedama u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a potom ih i izbacili u polufinalu SP-a 2018. Istini za volju nanijeli su 2009. godine Englezi Vatrenima i dva vrlo teška poraza u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi.

Brazil i Francuska najdulje odolijevali

Španjolska je selekcija koja je također vrlo težak protivnik Vatrenima no prva pobjeda protiv Furije stigla je već davne 1994. godine. Doduše oni tada još nisu bili okrunjeni svjetskom titulom, no Hrvatska je to potvrdila 2016. godine na Europskom prvenstvu kada je pobjedonosni pogodak postigao Nikola Kalinić. Bilo je tu i teških poraza i bolnih ispadanja naših nogometaša, ali znali su Vatreni i njima napakostiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja dva svjetska prvaka koja su pali pod naletima hrvatske nogometne reprezentacije su Francuska i Brazil.

Francuzi su nam nanijeli dva najbolnija poraza u povijesti na velikim natjecanjima. Porazili su Vatrene u polufinalu SP-a 1998. i u finalu 2018. no 'francuska kletva' je skinuta ranije ove godine u Ligi nacija kada su izabranici Zlatka Dalića slavili u gostima s 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skalp koji nedostaje

Brazil je pak bio crna mačka Vatrenima sve do prije nekoliko dana. U četiri prijašnja susreta tek su jednom izašli neporaženi, a dva puta su nam Brazilci nanosili bolne poraze na SP-u. Ipak Vatreni su naplatili sve to u Kataru. Iako se po službenim statistikama dvoboj iz Dohe vodi kao remi, jasno je da usprkos tome naša reprezentacija može konstatirati kako je još jedan svjetski prvak pao, jer Brazil ide kući, a Hrvatska u polufinale.

Naposljetku, Vatrenima je za kompletiranje zbirke preostao samo Urugvaj koji na kontu ima dvije titule (1930. i 1950.), a do njihovog skalpa Hrvatska nije mogla ni doći, jer ove dvije reprezentacije nikad nisu igrale jedna protiv druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko zna, možda Hrvatska prije dođe do svoje zvjezdice iznad grba nego što pobjede prve svjetske prvake u povijesti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo