Prilika za mlade / HNL na vrhu! Ovo su 'najmlađe' nogometne lige u Europi

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Lokomotiva dokazuje mladi kadar ne znači nužno borbu za opstanak isto kao što Slaven Belupo pokazuje da iskustvo ne mora biti garancija uspjeha

30.4.2022.
9:30
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna liga ima najnižu prosječnu dob nogometaša koji u njoj nastupaju među 31 ligom koju je analizirao CIES Football Observatory. Podaci pokazuju da je u našoj ligi prosjek 25.2 godine.

U stopu nas slijede Danci čija Superliga ima prosjek od 25.3, a odmah iza slovačka i nizozemska liga s 25.4 godine. Top pet najmlađih europskih liga je i najviši slovenski rang. Na drugom kraju spektra se, pak, nalaze elitne lige Grčke, Cipra i Turske u kojima prosječna dob igrača prelazi 28.5 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od liga petice najmlađa je Ligue 1, a najstarija Primera dok su se Premiership, Bundesliga i Serie A smjestili na sredini tablice.

Image
Foto: pixsell.hr

Lokosi najmlađi, Hajduk i Osijek najstariji

Kad pogledamo kako stvari stoje unutar HNL-a dolazimo do zaključka da najstarije momčadi imaju pretendenti za naslov. U gornjoj polovini su sva kluba s vrha ljestvice, a jedina anomalija u ovom dijelu je Slaven Belupo. Koprivnička momčad ima prosječnu dob od 26.6 godina što je tek nešto malo manje od Osijeka i Hajduka, a više od Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađa momčad HNL-a je Lokomotiva s 23.5 godina, a slijede je Dragovoljac i Istra. Ova statistika je dokaz da se na titulu vrlo teško juriša s ekipom punom mladih i neiskusnih igrača.

Ipak, Lokomotiva dokazuje mladi kadar ne znači nužno borbu za opstanak isto kao što Slaven Belupo pokazuje da iskustvo ne mora biti garancija uspjeha.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo