VELIKA POBJEDA ZA ROĐENDAN / Hajduk razbio Slaven prekrasnim golovima Sahitija, Grgića i Livaje. Kalinić dobio ovacije i upisao asistenciju

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Na ljestvici vodi Dinamo sa 49 bodova, Hajduk je drugi sa 44, dok Osijek i Rijeka imaju po 43 boda

13.2.2022.
14:38
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Nogometaši Hajduka proslavili su 111. rođendan kluba pobjedom 3-1 protiv Slaven Belupa u susretu 23. kola Prve HNL igranom pred 10.000 gledatelja na stadionu Poljud.

U slavljeničkom raspoloženju pred 10.000 gledatelja, koliko je zbog epidemioloških pravila bilo dozvoljeno na Poljudu, Hajduk je pobjedom proslavio svoj rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća je to uzastopna pobjeda Hajduka u nastavku sezone, a s nova tri boda splitski sastav je barem privremeno skočio na drugo mjesto ljestivce sa 44 boda, pet manje od vodećeg Dinama. No, oba sastava imaju i utakmicu manje, međusobni ogled.

"Bijeli" su u drugi dio sezone krenuli s dvije gostujuće pobjede. Najprije je momčad Valdasa Dambrauskasa svladala Šibenik na Šubićevcu rezultatom 3-1, a zatim je prošlog vikenda slavila i protiv Gorice s uvjerljivih 4-0. Međutim, glavna vijest na Poljudu ovih dana je povratak Nikole Kalinića, koji se nakon 12.5 godina vratio u klub. I protiv Slavena odmah zaigrao od prve minute zajedno s Markom Livajom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Dominacija u prvom dijelu

Upravo su Livaja i Kalinić u 13. minuti sjajnom akcijom izigrali suparničku obranu, nakon čega je Kalinić odličnom loptom pronašao Emira Sahitija koji je izbio sam ispred suparničkog vratara i lagano poentirao za 1-0 i veliko slavlje navijača Hajduka.

U 23. minuti pucao je Kalinić s ruba kaznenog prostora, ali je odlično reagirao Ivan Sušak. Tri minute kasnije Hajduk je zabio i drugi gol. Nakon ubačaja iz kornera, lopta se odbila do Lukasa Grgića koji je pogodio za 2-0. Situacija se provjeravala, no sve je bilo čisto i sudac je pokazao na centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Slaven dobar do crvenog kartona

U prvom poluvremenu gosti nisu niti jednom ozbiljnije ugrozili suparnička vrata, no u nastavku susreta Slaven Belupo je iz prve prave akcije smanjio na 1-2. Marin Laušić, koji je ušao na poluvremenu, je u 53. minuti odlično proigrao Zapatu, Elez je "ispao", a Zapata lijepim udarcem s desne strane pogodio suprotan kut Subašićeva gola.

No samo devet minuta kasnije gosti su ostali s igračem manje. Antonio Bosec je zbog prekršaja nad Sahitijem dobio drugi žuti i Slaven je ostao s desetoricom u polju. Utakmica je prelomljena u 72. minuti. Golman Šušak je oborio Davida Čolinu, sudac je pokazao na bijelu točku, a Livaja svojim 18. golom ove sezone doveo Hajduk u prednost 3-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjem susretu ovoga kola sastaju se Osijek i Rijeka. Na ljestvici vodi Dinamo sa 49 bodova, Hajduk je drugi sa 44, dok Osijek i Rijeka imaju po 43 boda.

-------------

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO

PRVA HNL, 23. KOLO, STADION POLJUD, 15 SATI

HAJDUK - SLAVEN BELUPO 3:1

SASTAVI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAJDUK: Subašić - Katić, Elez, Ferro - Lovrencsics, Vuković, Grgić, Čolina - Sahiti, Livaja - N. Kalinić.

SLAVEN BELUPO: Sušak - Božić, Van Bruugen, Soldo - Bosec, Kvržić, Marina, Goda - Zvonarek, Grgić, Zapata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-------------

Kraj utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Igrat će se još tri minute.

85' - Grgić sada šutira izvana po zemlji, ali Sušak brani. Sušak je danas fantastičan, da nije njega Slaven bi se vraćao s punom mrežom kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

85' - Opet prijeti prvo Livaja, pa onda i Mikanović, ali oba su bila neprecizna.

80' - Livaja je vrhunski proigrao MIkanovića koji je nadirao po desnoj strani, ali njegov pokušaj brani vratar Slavena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

78' - Zoran Zekić je dobio žuti karton jer je zagazio na liniju igrališta i vjerojatno je još nešto dobacio.

76' - Ovacije sada dobiva Kalinić prilikom izlaska s terena, a odigrao je dobru utakmicu i upisao je asistenciju kod prvog gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

71' - GOL! MARKO LIVAJA! Hladnokrvno je poslao loptu u donji desni kut vratara. Ovo mu je 18. gol ove sezone.

70' - Penal za Hajduk. Sušak je u istoj onoj akciji od maloprije ušao u noge igraču Hajduka i suci su rekli da je to za kazneni udarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

69' - Što su sada propustili zabiti igrači Hajduka. Livaji je Sušak skinio čistog zicera, a onda je obranio i odbijenu loptu.

66' - Navijači su počeli paliti baklje, pa je dio terna prekriven dimom, ali nije toliko gusto da se ne bi moglo igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

63' - Kako nesmotreno. Bosec dobiva drugi žuti karton u svega nekoliko minuta. Dva je puta grubo startao nad Sahitijem i zasluženo ide na hlađenje.

61' - Uf, kakva opasnost sada. Prvo je Lovrencsics ušao s desne strane kaznenog prostora i pucao prema vratima, a onda to brani Sušak i odbija loptu do Livaje koji zatim pokušava šutirati s lijeve strane, ali ne pogađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - Slaven je nešto bolji u posljednjih desetak minuta, sve su češće pred vratima Hajduka i pokušavaju smanjiti. Dosta dobra utakmica.

53' - GOOOOL! ZAPATA! U nastavku akcije u kojoj je Čolina zapucao gol, Slaven je povukao kontru, Laušić je vrhunski proigrao Zapatu i Zapata je izbio sam pred Subašićem te ga je sjajno probio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52' - Čolina se sjurio po lijevoj strani i opalio je unutar kaznenog prostora, ali ravno u golmana.

50' - Malo je slabiji tempo u drugom poluvremenu, Hajduk kontrolira utakmicu i, realno, nema neke potrebe srljati i forsirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena.

45' - Tri minute nadoknade.

43' - Livaja je škaricama sada pokušao zabiti negdje s ruba peterca, ali otišlo je to malo preko gola.

38' - Slaven je po prvi put zaprijetio preko Grgića, ali nije uspio ugroziti vrata Hajduka.

27' - GOOOOOL! GRGIĆ! Lukas Grgić je zabio nakon što se lopta nekoliko sekundi nespretno odbijala po kaznenom prostoru gostiju. Na kraju je lopta završila kod Grgića koji ju s ruba peterca od poda zakucava u mrežu. Nakon pogotka još je jedno četiri minute trajala VAR provjera gola.

24' - Kaliniiiiić! Mogao je zabiti NIkola s ruba kaznenog prostora je uputio jednu oštru loptu po travi, ali je vratar bio spreman.

21' - Nevjerojatan promašaj Katića. Lovrencsics je pucao izvana i lopta se odbila Katiću u noge od bloka. Ostao je sam kao duh pred vratarom Sušakom i pucao je iz sve snage, ali ovaj mu je nekim čudom obranio.

20' - Hajduk igra sjajno, tempo je gotovo isti od samog početka. Jak napadački nogomet traži Dambrauskas, a Slaven se nekako sve teže nosi s takvim načinom igre. Hajduk ne ispušta loptu iz nogu i vrlo malo daje gostima.

16' - GOOOOOOOOOOOL! SAHITI! Fantastičnu su akciju negdje malo iza centra započeli Livaja i Kalinić. Livaja je sjajno kratkim pasom proigrao Kalinića, ovaj je odmah odigrao u for za Sahitija koji izbija sam pred vratara i onda ga elegantno plasiranom loptom matira za 1:0.

9' - Parkiran je sada Hajduk u kaznenom prostoru gostiju, imali su tri kornera za redom i bilo je dosta opasno, ali je opasnost na kraju otklonjena.

7' - Sahiti je pokušao pronaći lijepom dijagonalom Lovrencsicsa na desnoj strani kaznenog prostora, ali malo je lopta pobjegla. No, Goda je dobio udarac u lice jer se sudario sa svojim golmanom Sušakom.

5' - Za sada nema bog zna kakvih napetosti, Hajduk ima blagu inicijativu. Atmosfera je sjajna, čuje se gromoglasno navijanje s poljudskih tribina i nagađa se da će danas Hajduk bodriti oko 10 tisuća ljudi.

1' - Počela je utakmica.

-------------

14:20 - Stigli su sastavi i ima velikih iznenađenja u sastavu Hajduka. Na vratima će biti Subašić, a odmah će od prve minute igrati Nikola Kalinić. U momčadi nema Krovinovića i Lovre Kalinića koji su bolesni, ali nemaju koronu. Tu je i Čolina umjesto Melnjaka, a u sredini nema niti Fossatija niti Atanasova već je tu Vuković.

-------------

Ovaj dan za Bijele je poseban po tome što se klub danas obilježava 111. rođendan. Čestitke im lagano pristižu, a Splićani su se na službenoj stranici prisjetili svojih početaka.

“Klub neka se Hajduk zove!'' - legendarna je rečenica profesora Josipa Barača koji je nadjenuo ime koje traje već 111 godina. Ime koje se do dan danas ponosno nosi. Svud po svijetu, gdje god se nalazili s ponosom. Fabjan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević su uz pomoć Vladimira Šore i profesora Barača pokrenuli dugotrajno putovanje u kojem uživamo već 111 godina”, naveli su na klupskoj stranici te su se prisjetili čuvene izjave s kojom je sve počelo.

“Junaštvo, čojstvo, poštenje, drugarstvo. Prkos moćnome, zaštita slabome! Klub neka se Hajduk zove!''

Nikad bolji prelazni rok

A zanimljivo je u kakvom stanju ovaj rođendan dočekuje klub. Naime, nakon godina beznađa i sivila stvari su dolaskom Mindaugasa Nikoličiusa na mjesto sportskog direktora krenule na bolje. Litvanac je Hajduku osigurao pojačanja zbog kojih se Bijelima vratila nada da bi mogli prekinuti prokletstvo i osvojiti prvi naslov nakon 2005. godine.

Ukupno 16 pojačanja je osigurao, a sve je počelo prošle zime kada su došli Lovre Kalinić, Marco Fossati, Alexander Kačaniklić i Marko Livaja. Ljeto je također bilo burno - Josip Vuković, Josip Elez, Gergo Lovrencsics, Jan Mlakar, Filip Krovinović, Nikola Katić, Dario Melnjak, Danijel Subašić. Njihovi dolasci izazvali su neviđenu euforiju, a vrhunac je bio ostanak Livaje.

Image
PLJUŠTE KOMENTARI I LAJKOVI /

Dino Rađa bacio navijače Hajduka u trans, pogledajte što je napravio usred Moskve: 'Legenda bio, legenda ostao...'

Ove zime pak priču su zaokružili dolasci Ferra, Dina Mikanovića, Lukasa Grgića i na koncu Nikole Kalinića.

Hajduk trenutačno zaostaje za Dinamom osam bodova, uz utakmicu manje, međutim bitka za naslov je još uvijek otvorena. Na rasporedu su još tri derbija i Bijeli se s pravom mogu nadati da bi mogli do naslova. Također, 2. ožujka ih čeka polufinale Kupa protiv Gorice te im je to još jedna prilika da dođu do trofeja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo