Nogomet više nikad neće biti isti: 'Ovo je revolucionaran dan!'

Glavni tajnik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jerome Valcke objavio je prije početka prve utakmice Svjetskoga klupskog prvenstva u Japanu da je gol-tehnologija - u korištenju...

6.12.2012.
14:14
VOYO logo

"Ovo je velik, revolucionaran dan. Po prvi puta u povijesti nogometne igre na jednoj službenoj utakmici u FIFA-inoj organizaciji može se koristiti kompjutorska tehnologija na gol-liniji", rekao je Valcke uoči dvoboja japanske Hiroshime i novozelandskog Auckland Cityja.

"Dosad smo s tehnologijom samo eksperimentirali. Od danas je primjenjujemo ovdje u Yokohami. Nastavit ćemo to činiti i na ostalim utakmicama Svjetskog prvenstva", dodao je te nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tehnologija ne smije i neće utjecati na brzinu, vrijednost i duh nogometne igre. Zato nema razloga biti protiv nje. To je važno za nas jer ćemo dostupne tehnologije koristiti na predstojećem Kupu konfederacija kao i na samome Svjetskom prvenstvu u Brazilu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valcke je objasnio da je FIFA-in Međunarodni odbor (IFAB), koji pod ingerencijom ima uvođenje novih pravila u nogometnu igru, odobrio oba softverska rješenja, Hawk-Eye i GoalRef, ranije ove godine. Oba su u primjeni u Japanu, a rade na principu magnetskog polja unutar gola i mikročipa u lopti.

Hoće li ili ne koristiti pomoć tehnologije, u Japanu će odlučivati suci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Devedest minuta prije utakmice glavni će sudac proći tri testiranja sustava i ovisno o rezultatima odlučiti koji će i hoće li ga koristiti tijekom utakmice", rekao je Valcke izrazivši nadu da opcionalnost korištenja tehnologije neće trajati dugo:

"Pogrešaka ne može biti. IFAB je dvije godine radio na testiranjima kako bi osigurao nepogrešivost sustava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nije poznato je li se sudac utakmice između Japanaca i Novozelanđana, Alžirac Djamel Haimoudi, opredijelio za ili protiv tehnologije.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo