FRANCUZI SU SE PRIJE 20 GODINA U ZAPREŠIĆU PONIJELI KAO GOSPODA: / Da, upravo je ovo naredio njihov tadašnji izbornik

Image
Foto: Profimedia

'Lemerre im je naredio da zbog gledatelja odigraju do kraja'

14.10.2020.
7:30
Profimedia
VOYO logo

Prije 20 godina francuska nogometna reprezentacija predvođena Zinedine Zidaneom odigrala je prijateljsku utakmicu protiv jednog hrvatskog trećeligaša u Zaprešiću.

AKTIVACIJA PLANA B: Evo u kojem bi sastavu Vatreni mogli zaigrati protiv Francuske; Dalićevo otkriće napada svjetske prvake

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

French Zinedine Zidane is pictured on the pitch during the football exhibition match between France's 1998 World Cup champions and a world selection team, on July 12, 2008, at the Stade de France in Saint-Denis, near Paris. The match gathering France's 1998 world champions and 2000 Euro winners commemorates the 10th anniversary of France's World Cup victory. The match ended in a 3-3 draw.,Image: 26186841, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Image
JEDNA JE LOVRENOVA IZJAVA ODJEKNULA U SRBIJI: /

Neshvatljivo kako su je neki interpretirali; 'Priznao je da su Hrvati iza nas'

Image
JEDNA JE LOVRENOVA IZJAVA ODJEKNULA U SRBIJI: /

Neshvatljivo kako su je neki interpretirali; 'Priznao je da su Hrvati iza nas'

Velikani trčali zaprešićkim travnjakom

Tog 29. svibnja, u 10 ujutro, po travnjaku zaprešićkog stadiona su trčali Zidane, Henry, Anelka, Deschamps, Vieira, Thuram, Pires, Karembeu, Djorkaeff, Dugarry.

Nedostajao je samo Fabien Barthez, koji je tog jutra privatnim avionom otišao na potpis ugovora s Manchester Unitedom. Dan prije aktualni svjetski prvaci iz Rusije su igrali u Maksimiru protiv Hrvatske i pobijedili 2:0, a tadašnji francuski izbornik Roger Lemerre zaprešićki je dvoboj zamislio kao dodatno raspucavanje za one koji su manje igrali dan prije. Završilo je 4:1, za Francuze su zabijali Anelka (3) i Vieira, a tada mladi igrač Tomislav Žitković bio je strijelac jedinog pogotka za žute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ne znate, ali Francuzi su se tada ponijeli kao gospoda.

"Razmijenili su dresove s nama, a ja sam još za vrijeme utakmice zakapario Anelkin dres kojeg čuvam i danas", prisjetio se Tomislav Žitković za Večernji list, sada profesor tjelesnog u OŠ u Španskom te trener NK Sutle-Laduč u 4. HNL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Francuzi su nam ostavili dvije garniture dresova'

Legendarni napadač Inkera (Intera) Zvjezdan Brlek također se dobro sjeća te utakmice...

"Nakon utakmice Francuzi su nam ostavili dvije garniture dresova, a mi smo iskoristili šansu slikati se sa Zidaneom, Deschampsom, Henryjem i ostalim velikanima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

© Peter S. Bennett/Sporting Pictures/ABACA. 19427-1. Rotterdam-Holland, 2/7/2000. French Players, Zinedine Zidane, Didier Deschamps, Marcel Desailly and Thierry Henry celebrate their victory vs Italy in the final of Euro 2000, European Football championship.,Image: 377937882, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Te nezaboravne utakmice dobro se sjeća i tadašnji novinar Večernjeg lista, Zaprešićan Miro Rede.

"Francuski izbornik Lemerre u toj utakmici u Zaprešiću poštedio je igrače koji su dan prije igrali protiv Hrvatske, no Zidane, Thuram, Deschamps, Henry i još neki svejedno su na početku utakmice morali trčati oko zaprešićkog igrališta. U svlačionicu su otišli tek potkraj poluvremena, nakon što su se istrčali po velikom pljusku. Zanimljivo, pola godina nakon te utakmice kao novinar Večernjeg lista izvještavao sam s dodjele za Fifina najboljeg igrača svijeta, te sam laureata Zidanea pitao sjeća li se utakmice u Zaprešiću. Na prvu se zamislio, ali čim sam spomenuo da je po velikom pljusku trčao krugove, odmah je ispalio: 'Oh, kako se ne bih sjećao, ne samo te oluje već i toga da je utakmica bila rano ujutro pa su nas probudili već u sedam iako smo noć prije igrali protiv Hrvatske!", ispričao je Rede, pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Lemerre im je naredio da zbog gledatelja odigraju do kraja'

"Zanimljivost je i to da je francuski izbornik Lemerre kasnije na Svjetskom kongresu trenera rekao da mu je ta utakmica protiv Inkera bila najvažnija u pripremi za pohod na europsko zlato!"

Zorislav Srebrić najzaslužniji je što su Francuzi tada došli u Hrvatsku i odigrali prijateljsku utakmicu sa Inkerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam te 2000. domaćin Francuzima, pa mi je izbornik Lemerre rekao da mu dan nakon utakmice s Hrvatskom pronađem nekog lakšeg suparnika, a ja sam pogurao svoj Inker. Bio sam s Francuzima noć prije do pola 2 u Sheratonu, a već u 7.30 svi igrači bili su na doručku kako bi stigli na jutarnju utakmicu u Zaprešić. Toliko je jako padalo da su neki igrači željeli prekid utakmice, no Lemerre im je naredio da zbog gledatelja odigraju do kraja", prisjetio se Srebrić.

Susret 4. kola Lige nacija između Hrvatske i Francuske igra se danas od 20 i 45 na Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore


Tekst se nastavlja ispod oglasa

[PROMO] Najbolje koeficijente i 100% bonusa na uplate do 1000 kuna potražite u kladionici Germania.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo