Engleska nogometna reprezentacija najvrjednija je od svih sudionika Europskog prvenstva 2020. godine, dok se hrvatska vrsta od 24 ekipe nalazi na devetom mjestu.

Prema portalu Transfermarkt igrači "Gordog Albiona" vrijede 1.27 milijarde eura, a Hrvatska gotovo četiri puta manje, 376 milijuna eura.

"Teži" od milijarde eura su i svjetski prvaci Francuzi (1.03). Treća je Njemačka (936 milijuna), četvrta je Španjolska (915), a peto mjesto drže europski prvaci Portugalci (872). Hrvatska je na devetom mjestu, a svjetski doprvaci procijenjeni su na 376 milijuna eura, no, poprilično zanimljivu i gotovo nevjerojatnu situaciju imamo s Francuzima.

Naime, "tricolori" imaju toliko kvalitetan, širok i skup roster igrača da samo oni koji uopće nisu pozvani na Euro vrijede više od, recimo, cijele momčadi Hrvatske. Izbornik Didier Deschamps nije pozvao vratara Leedsa Ilana Mesliera koji vrijedi 20 milijuna eura, nije pozvao niti Dayota Upamecana novog braniča Bayerna koji vrijedi 60 milijuna eura.

Jedna od najskupljih postava

Na popisu nema niti Wesleyja Fofane koji stoji čak 40 milijuna eura, nema niti Ibrahime Konatea koji stoji 35 milijuna eura. Nordi Mukiele koji vrijedi 25 milijuna eura također je izostavljen, a Deschamps nije zvao niti Thea Fernandeza i Ferlanda Mendyja koji stoje po 50 milijuna eura svaki.

Ironično, lijevi bekovi koje je Deschamps zvao, Lucas Digne i Lucas Hernandez vrijede 35 milijuna, odnosno 45 milijuna eura, dakle, jeftiniji su od ovih izostavljenih.

U veznom redu pozive nisu dobili mladi Eduardo Camavinga koji stoji 55 milijuna eura, zatim Tanguy Ndombele koji je procijenjen na 50 milijuna eura i Christopher Nkunku koji stoji 43 milijuna eura.

Nadalje, u napadu pozive nisu dobili Anthony Martial, koji nije bio spreman, a njegova vrijednost iznosi 45 milijuna eura. A pozive još nisu dobili niti Alexandre Lacazette koji vrijedi 28 milijuna eura i Moussa Diaby koji vrijedi 38 milijuna eura.

Ova postava vrijedi gotovo 450 milijuna eura, što znači da je skuplja od kompletnog rostera Hrvatske, ali je skuplja i od većine rostera u Europi.