FIFA POTVRDILA REVOLUCIONARNU PROMJENU: / Na Svjetskom prvenstvu igrat će 48 reprezentacija

Image
Foto: AFP, GEOFF CADDICK

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) na svom je kongresu u utorak izglasala proširenje Svjetskog prvenstva na čak 48 reprezentacija, počevši od 2026. godine.

10.1.2017.
11:49
AFP, GEOFF CADDICK
VOYO logo

Proširenje SP-a je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja Giannija Infantina koji je u veljači prošle godine na čelu FIFA-e zamijenio Seppa Blattera. Infantino je najprije govorio o proširenju turnira na 40 reprezentacija, ali je u listopadu izašao s idejom o dodatnih osam momčadi.

Image
NOGOMET VIŠE NEĆE BITI ISTI: /

FIFA razmišlja o uvođenju pravila koje se neće svidjeti igračima

Image
NOGOMET VIŠE NEĆE BITI ISTI: /

FIFA razmišlja o uvođenju pravila koje se neće svidjeti igračima

Čak 80 utakmica

Prema novom formatu, u 16 skupina će biti po tri reprezentacije, a najbolje dvije će se plasirati u nokaut-fazu, odnosno u šesnaestinu finala. Ukupan broj utakmica će se povećati sa 64 na 80, ali svjetski prvak će, kao i dosad, odigrati sedam utakmica na turniru budući da će u grupnoj fazi imati jednu manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA je odluku o promjeni formata donijela jednoglasno, a radi se o prvom proširenju nakon 1998. kada su po prvi put igrale 32 reprezentacije. Mnogi su stručnjaci posljednjih mjeseci bili vrlo skeptični jer smatraju da će kvaliteta i zanimljivost prvenstva značajno pasti, ali u FIFA-i misle drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji ništa bolje za razvoj nogometa u nekoj zemlji od nastupa na SP-u", objasnio je Infantino prošli mjesec svoju ideju proširenja.

Porast prihoda

Iako FIFA, dakle, u prvi plan gura razvoj nogometa, njezino istraživanje je predvidjelo da će prihodi krovne svjetske organizacije proširenjem SP-a porasti za oko 600 milijuna eura po turniru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad još ostaje nejasno hoće li u grupnoj fazi proširenog SP-a biti ukinuti neodlučeni ishodi, što je također bila jedna od Infantinovih ideja kako bi se izbjegle eventualne manipulacije u posljednjem kolu, odnosno da dvije reprezentacije neriješenim rezultatom zajedno prođu dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo