Evo kako je Dinamo 'preko noći' postao stogodišnjak!

'To je isti klub, kojemu je samo promijenjena uprava.

20.4.2011.
10:11
VOYO logo

Dinamov klupski povjerenik za Zagreb i Hrvatsko zagorje Marijan Čorić (78) i najstariji član Dinamove Skupštine bio je strastveni simpatizer Građanskog. Za njega nikada nije bilo dvojbe – Dinamo je sljedbenik legendarnih purgera.

"To je isti klub, kojemu je samo promijenjena uprava. A mi koji smo uživo gledali Građanski u Koturaškoj, znali smo da je to naš klub, s istim igračima, na istome igralištu. Samo, kad je promijenjeno ime, tata me upozorio da na utakmici ne vičem Građanski, nego plavi, plavi", prisjetio se prisjetio se Čorić, koji s nostalgijom priča kako je uživao u atrakcijama vratara Glasera, glasovitoga centarfora Wölfla, Kokotovića, Reissa...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su bili idoli cijeloga Zagreba, nogometni velemajstori, ali i gospoda u kopačkama. Zbog njih sam se znao na igralište, kroz drveni plot, ušuljati i dva sata prije utakmice kako bih ulovio dobru poziciju za gledanje. Građanski je u prijeratnom Zagrebu bio više od nogometa, pokret, meni čak opsesija."

Teško vam je palo što je dio vaših idola priključen Partizanu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednom sam Zlatka Čajkovskog pitao o odlasku u Beograd. Znao sam da je to bila odluka generalštaba tadašnje JNA, a on mi je još više otvorio oči kazavši da je posrijedi bio i velik novac. Svi su oni u Beogradu bili dobili i visoke oficirske plaće", kazao je Čorić.

Zašto je Dinamo tako, preko noći, 'prisvojio' Građanski i tako naprasno postao stogodišnjak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smetaju mi zločesta podmetanja da je to zato da bismo bili stariji od Hajduka jer to nije istina. Žao mi je što su Dinamove uprave desetljećima šutjele o sljedništvu Dinama i Građanskog umjesto da potiču tu priču jer ona je činjenično neosporna. Prvi je o tome progovorio predsjednik Mirko Barišić", zaključio je Čorić.

Za ovu godinu dao si je zadatak srušiti vlastiti rekord iz 2010., kada je za Dinamo regrutirao 172 nova člana. Trenutačno je na brojci 99, a prisjetio se i svojih igračkih dana u Dinamovim juniorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam suigrač velikoga Luke Lipošinovića, ali i Otta Barića. Neko vrijeme trenirao me Mirko Kokotović, kojega sam doživljavao kao veliku nogometnu zvijezdu. Kada sam počeo trenirati kod njega, gledao sam ga sa strahopoštovanjem, kao đak prvašić svoju učiteljicu", kaže Čorić s kojim je karijeru u Dinamu započeo i nekadašnji jugoslavenski reprezentativac te poznati branič zagrebačkog kluba Ivica Banožić.

"Kada sam debitirao za prvu momčad, igrali smo utakmicu na lešnatom igralištu u Vrapču, ne sjećam se suparnika, a suigrač mi je bio Otto Barić. Sjećam se da nam nije baš išlo, a Otto nas je u poluvremenu posložio poput trenera. Pobijedili smo 6:1, a odmah sam pomislio da će Barić jednoga dana sigurno biti dobar trener", zaključio je Čorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, proslava 100. godišnjice kluba održat će se 26. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu. Istog će dana za Dinamo u zagrebačkoj katedrali biti služena sveta misa.

Više o temi: specijal-201102150360004-Dinamo Više o temi: specijal-201102150360004-Zdravko Mamić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104130676006 arti-201104120744006 arti-201104170245006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo