MODRI U KNOCKOUT FAZI / Dinamo srušio West Ham sjajnim golom Oršića i osigurao drugi krug Europske lige

Image
Foto: Profimedia

Presudan potez dogodio se u trećoj minuti utakmice kad je krilni napadač Dinama odapeo iz daljine i majstorski pogodio mrežu Areole

9.12.2021.
20:52
Profimedia
VOYO logo

Zagrebački Dinamo pobijedio je u Londonu West Ham rezultatom 1:0 i tako potvrdio plasman u drugi krug Europske lige. Jedini pogodak na utakmici djelo je Mislava Oršića koji je u trećoj minuti maestralno pogodio iz daljine.

Nogometaši Dinama i prije londonskog ogleda protiv West Hama, osigurali su "europsko proljeće". Bilo je samo upitno hoće li nastaviti svoj put u Europskoj ligi ili će preseliti u Konferencijsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKA NAS SPEKTAKL NA MAKSIMIRU /

Dinamu u nokaut fazi prijeti ugledno društvo predvođeno Barcom, evo kad je ždrijeb i koga sve mogu dobiti

Image
ČEKA NAS SPEKTAKL NA MAKSIMIRU /

Dinamu u nokaut fazi prijeti ugledno društvo predvođeno Barcom, evo kad je ždrijeb i koga sve mogu dobiti

West Ham u kombiniranom sastavu

Domaćin je krenuo u susret s pet "klinaca", a priliku u napadu je dobio 17-godišnji Sonny Perkins. Od prve minute zaigrao je i Nikola Vlašić.

S druge strane Željko Kopić je krenuo s tri igrača u zadnjoj liniji (Perić, Theophile-Catherine, Šutalo), na klupi je ostavio Josipa Mišića, a umjesto njega prilku je dobio Amer Gojak. Kako Bruno Petković nije niti doputovao u London, mjesto u napadu zauzeo je Andrić, a uz njega napadački trio činili su Oršić i Ivanušec. Kopić nije mogao računati niti na Marina Leovca, Bartola Franjića i Duju Čopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počelo je sjano. Hrvatski prvak je poveo već u 4. minuti fantastičnim golom Mislava Oršića. Oršić je primio loptu na lijevoj strani i fantastično pogodio suprotne rašlje.

Dinamo odigrao odličnu utakmicu

Nakon što je zabio, Dinamo je prepustio loptu londonskom sastavu i svoju priliku vrebao iz kontri. Hrvatski prvak se odlično branio, djelovao je kompaktno i disciplinirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu priliku Dinamo je dočekao u 33. minuti. Štefulj je ubacio loptu u peterac do Ademija koji je pucao glavom, ali preko gola. U 37. minuti zaprijetio je i Ivanušec opalivši s ruba kaznenog prostora, no Areola je odbio loptu u korner. Ivanušec je odlično pucao i nakon ubačaja iz kornera, ali je lopta prošla tik pored gola.

U samoj završnici zaprijetili su i domaćini, Jarmolenko se probio u kazneni prostor, no previše je htio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

West Ham pokušao, ali...

U nastavku susreta West Ham je krenuo daleko angažiranije i odlučnije, no prvu priliku je imao Dinamo u 57. minuti nakon kornera. Nažalost, Theophile-Catherine nije dobro zahvatio loptu i pucao je pored gola. Samo minutu kasnije Orišić je pucao s ruba kaznenog prostora, no Areola je bio na mjestu.

U 64. minuti vidjeli smo i priliku domaćina, pucao je Vlašić, no nije bio precizan. U posljednjih 15 minuta Kopić je izmjenama "zatvorio" dvoboj i sve karte bacio na obranu. Usprkos pritisku, "Čekićari" nisu uspjeli probiti obranu hrvatskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubičić ispoštovao

West Ham je već ranije osigurao prvo mjesto, a Modrima je za potvrdu druge pozicije trebao barem bod u Londonu ili neuspjeh Genka kod kuće od Rapida.

Na koncu su i Dinamo i Rapid slavili sa po 1:0. Dinamu je pobjedu donio Oršić fantastičnim golom u četvrtoj minuti, a Rapidu Ljubičić golom u 29. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

West Hamu je bilo svejedno

West Ham kao pobjednik skupine ide direktno u osminu finala EL, Dinamo će igrati u play-offu Europske lige s jednim od trećeplasiranih klubova iz Lige prvaka, dok Rapid seli u play-off Konferencijske lige.

Ždrijeb je 13. prosinca u Nyonu s početkom u 13 sati, a Modrima prijete RB Leipzig, Porto, Borussia Dortmund, Šerif, Barcelona, Atalanta, Sevilla i Zenit Saint Petersburg. Utakmice play-offa su 17. veljače, a uzvrati su sedam dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

West Ham - Dinamo 0:1

West Ham: Areola; Ashby, Baptiste, Alese, Longelo - Kral, Noble, Fornals - Yarmolenko, Vlašić, Perkins

Dinamo: Livaković; Perić, Theophile Catherine, Šutalo - Ademi, Gojak, Štefulj, Ristovski - Oršić, Ivanušec, Andrić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genk - Rapid 0:1

Kraj utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' Igrat će se još tri minute.

86' Benrahma je zaprijetio iz slobodnog udarca, nije loša to bila pozicija, ali Livaković je bio spreman na to i lako je uhvatio loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

82' Traje borba u Londonu, a sve je izvjesnije da će Dinamo tu uzeti sva tri boda. Ruku na srce, ne trude se ni Hammersi baš nešto previše kako se bliži kraj utakmice.

79' Zatvara sad Kopić maksimalno utakmicu. Ulazi DIlaver umjesto Štefulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

73' Nema nekih prevelikih prilika u ovom periodu, dobrodošao je prekid za Dinamo da njihova obrana malo predahne.

70' Evo nam još jedne promjene kod Dinama. Ademi ide van, a ulazi Bulat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

64' Dvostruka zamjena kod DInama. MIšić i Jurić su ušli, a izašli su Andrić i Ivanušec.

62' West Ham je došao s više igrača pred kazneni prostor Dinama, no nije se dogodilo ništa jer je Šutalo zbilja na jednoj visokoj razini večeras. Svugdje ga ima, sve stiže mladi reprezentativac Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

58' Nova odlična akcija Dinama! Ivanušec je odigrao Oršića koji gađa dobro, ali Areola brani ovaj put njegov pokušaj. Bolji je Dinamo od West Hama, to je sad vidljivo.

55' Othrvao se ipak Dinamo malo napadima West Hama. Korner je sad za Modre, Theophile je bio u dobroj prilici, ali nije dobro zahvatio loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' Nešto jače je ušao West Ham u drugo poluvrijeme, Traje opsada Dinamovog gola trenutno, no Modri se dobro brane zasad.

46' Počelo je drugo poluvrijeme, a počela je i jaka kiša u Londonu. Izašao je iz igre Fornals, a ušao je Benrahma za West Ham.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj prvog dijela.

44' Luka Ivanušec je također dobio žuti karton. Srušio je Fornalsa u opasnoj zoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

42' Fornals je bio u prilici za udarac s 10-ak metara, ali izblokirala je to Dinamova obrana koja danas izgleda odlično, kao da imaju igrača više.

40' Opasno je sad na drugoj strani, Ashby je htio centrirati, ali više je to ispalo kao neki pokušaj loba i lopta je završila na mreži.

37' Vrti se Dinamo oko kaznenog prostora West Hama, prijeti Ivanušec ovaj put, ali Areola skida taj njegov pokušaj.

35' Opet prijeti Dinamo. Nakon brze akcije pucao je Mislav Oršić preko vrata. Jako dobro ovo sad izgleda za zagrebačku momčad.

33' Nova odlična akcija Dinama! Štefulj je ubacio s lijeve strane, a Ademi je pucao glavom pored gola. Šteta, bila je ovo jako dobra prilika.

31' U međuvremenu, Ristovski je dobio žuti karton u Londonu.

30' Vodi u Belgiji Rapid 0:1, a to je odlično za Dinamo. Austrijanci svojom pobjedom ne mogu ugroziti Dinamo. Robert Ljubičić zabio je gol.

25' Zabila su se dvojica stopera West Hama, Oršić je bio u prilici sam se sjuriti u gol, ali Areola je bio brži. Inače, Bad Blue Boysi čuju se sad s tribina kako daju podršku svom klubu.

21' Dinamo se zasad jako dobro brani. Postavljeni su Modri dobro, a West Ham nije baš ni uigran, ima tu dosta igrača koji baš ne igraju često.

18' Odlična akcija West Hama. Ashby je ubacio s desne strane, a Perkins skočio i pucao glavom, no daleko je to otišlo od gola Dominika Livakovića.

14' Traže sad Dinamovi nogometaši igranje rukom, no ipak će dobiti samo korner. Loša vijest je da je Andrić ostao na travi.

10' West Ham malo pritišće u ovim trenucima, ali Dinamo je dobio samopouzdanje ovim pogotkom, vidi se to.

3' GOOOOOOL! Dinamo ima prednost. Oršić je potegnuo iz daljine u svom stilu, bila je to prava bomba koju Areola nije mogao obraniti i to je prednost za hrvatsku momčad. Fantastično otvraranje za Dinamo! Oršićev sjajan udarac pogledajte OVDJE.

3' Odmah na početku prijeti Dinamo. Komnen Andrić je pokušao, uputio je prvi udarac u okvir West Hama, ali nije to bilo preteško za Areolu. Odlično je krenuo Dinamo.

1' Počela je utakmica.

20:30 - Paralelno s ovom utakmicom igra se i u Belgiji, gdje Genk može pobjedom protiv Rapida preskočiti DInamo, u slučaju da Modri izgube. Dinamo je drugi sa sedam bodova, a Genk treći s pet. Rapid je zadnji s tri boda i pobjedom mogu izboriti prolazak u Konferencijsku ligu.

19:30 - Stigli su sastavi. West Ham igra u dosta šarenom sastavu, puno je tu igrača iz druge postave, uključujući i Nikolu Vlašića. Što se DInama tiče, Kopić je postavio tri stopera u zadnju liniju, Gojak kreće u sredini od prve minute, a zanimljivo će biti gledati Dinamov napad bez Petkovića kao centralne figure.

19:00 - Pred hrvatskim prvakom Dinamom utakmica je odluke u skupini H Europske lige protiv renomiranog West Hama, koji je već osigurao plasman u osminu finala, dok bi Dinamu bod bio dovoljan za osiguravanje drugog mjesta i ulazak u nokaut fazu ovog natjecanja.

Genk ne smije dobiti Rapid kod kuće

Dinamo i s porazom može ostati drugi, ali u tom slučaju Genk ne smije pobijediti bečki Rapid na svom stadionu. Trener Dinama Željko Kopić nakon loše premijere i poraza na Maksimiru od Hajduka (0-2), vjeruje da će njegova momčad u Londonu imati bolju reakciju.

Dinamovci su u srijedu otputovali u London, a navečer su odradili trening na velebnom Olimpijskom stadionu u Londonu koji može primiti 60.000 navijača. Što je Željko Kopić uvježbavao sa svojim igračima zanima svakog navijača Dinama?

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dinamo objavio video s treninga

Zagrebački klub je putem svoje službene klupske televizije pustio video treninga u trajanju od 3:33. Kopić je prvo igrače poslao na lagano zagrijavanje (trčanje). Imao je neke papire u rukama, vjerojatno taktičke zabilješke. I sam je Kopić svjestan da ono prošle nedjelje protiv Hajduka nije bilo dobro, pa je morao naći rješenje, odgovor, reakciju u ovoj značajnoj utakmici protiv jakog suparnika. OVDJE možete pogledati jučerašnje kadrove s Olimpijskog stadiona.

Theophile na klupi?

Nema Kopić nažalost u kadru za utakmicu odluke Brune Petkovića, na sudar 6. kola skupine H nisu otputovali ni ozlijeđeni Bartol Franjić Duje Čop, ali jest oporavljeni napadač Deni Jurić.

Željko Kopić mogao bi danas promijeniti formaciju, a na klupi bi trebao završiti Theophile, tragičar Dinama protiv Hajduka i Marka Livaje. Mislav Oršić zaigrat će u vrhu napada, pa najviše prijetiti iz kontranapada, a Luka Ivanušec na svom ofenzivnom dijelu.

'Motivirani smo'

"West Ham je tradicionalan engleski klub bogate povijesti. Igraju jako dobru sezonu. Kod nas su svi osim Brune Petkovića i Bartola Franjića na dispoziciji. Momčad je motivirana, kvalitetno smo pripremili utakmicu i očekujem da sutra budemo u pravom izdanju. Vjerujem da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da odigramo odličnu utakmicu bez obzira na to koji će sastav West Ham izvesti i da dođemo do rezultata koji nam donosi nastavak natjecanja u Europskoj ligi", rekao je trener Dinama na konferenciji za novinare.

Dinamo ima osigurano proljeće, ali...

Dinamu je bod dovoljan za nastavak natjecanja u Europskoj ligi. Iako ima osigurano europsko proljeće kroz Konfederacijsku ligu, hrvatski prvak želi zadržati mjesto u drugom po kvaliteti europskom klupskom natjecanju.

Ždrijeb drugog kruga Europske lige je u ponedjeljak u 13 sati u Nyonu, a potencijalni suparnici Modrih su i trećeplasirane momčadi grupne faze Lige prvaka među kojima su: RB Leipzig (Njem), Porto (Por), Borussia Dortmund (Njem), Šerif (Mol), Zenit (Rus), Barcelona (Špa), Sevilla (Špa) te Atalanta i Villarreal, koji u četvrtak igraju svoju odgođenu utakmicu.

Prijenos utakmice West Ham - Dinamo je na Arena Sport 1.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo