POWAR SMIRUJE SITUACIJU

EKSKLUZIVNO: Izbacivanje Hrvatske nije realna opcija, Net.hr-u otkriva šef FARE-a

Sinoć je FARE, mreža organizacija koje se bore protiv rasizma u nogometu i u tome surađuje s UEFA-om i FIFA-om, dugo radila na izvješću s utakmice Eura između Hrvatske i Češke. Njeni nezavisni promatrači imali su, nažalost, pune ruke posla – osim huliganskih izgreda, bilo je i drugih incidenata među hrvatskom publikom i sve je to ušlo u dokumentaciju koja je jutros predana UEFA-i.

Razgovarali smo s Piarom Powarom, izvršnim direktorom FARE-a, koji nam je otkrio o čemu se točno radi.

“Osim stvari koje su svi mogli vidjeti uživo ili u prijenosu, dakle korištenja pirotehnike i bacanja na teren te fizičkog nasilja na tribini, promatrači su zabilježili i niz drugih prekršaja”, objašnjava Powar.

“Navijači su koristili povik ‘Za dom – spremni’, koji je klasificiran kao govor mržnje, diskriminatorni i rasistički, te zbog kojega je Hrvatski nogometni savez već redovito kažnjavan. Osim toga moglo se čuti i homofobno navijanje, a na tribinama su primijećene zastave s ustaškim znakovljem i keltski križevi.”

Kazna na temelju viđenog na turniru

U domaćoj su se javnosti danas pojavile kontradiktorne informacije o mogućim posljedicama za Hrvatsku, uključujući i opciju izbacivanja s turnira ili pak iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Powar, međutim, smiruje situaciju.

“Mislim da odluka o izbacivanju Hrvatske s Eura nije realna opcija”, kaže.

Što će se onda zapravo dogoditi u ponedjeljak, kad UEFA na temelju izvješća FARE-a bude odlučivala o sankcijama?

“U pravilu, UEFA za Europsko prvenstvo okreće novu stranicu kad su u pitanju disciplinske mjere. Prethodni prekršaji i akumulirane kazne ne ulaze izravno u računicu, ali jasno je da će se strože tretirati zemlje, odnosno savezi koji imaju dugu povijest prekršaja koji se ponavljaju. UEFA će, dakle, sankcionirati HNS samo na temelju onoga što je viđeno na ovom turniru, dok se prošlost uzima tek kao otegotna okolnost pri odlučivanju. Također, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo su pod ingerencijom FIFA-e i UEFA ne može Hrvatskoj izreći nikakvu zabranu za to – ali i tu je jasno da će se ono što se događalo ovdje imati utjecaja i na FIFA-ine odluke.”

Piara Powar
“Koju god odluku UEFA donese, ona neće biti dobra jer neće riješiti ništa”, siguran je Piara Powar.Foto: -

UEFA u teškoj situaciji

FARE-ovi promatrači su nepristrani i ne daju nikakvu preporuku, nego samo podastiru činjenice i eventualno objašnjavaju kontekst. Budući da već dugo rade s UEFA-om i imaju iskustava s HNS-om (nažalost, gotovo isključivo negativnih), pitali smo Powara kojim će se argumentima nogometna organizacija voditi pri odlučivanju.

“UEFA je dovedena u vrlo tešku situaciju. S jedne strane, jasno je da se ne radi o čistom huliganizmu, kao u ruskom slučaju, nego da djelovanje ovih ljudi ima jasan cilj – a to je micanje Šukera i Mamića iz hrvatskog nogometa. To je generalno stvar u koju se UEFA ne može miješati i koju bi Hrvatska trebala riješiti interno. S druge strane, ona ne može biti olakotna okolnost, jer bi se time poslala kriva poruka izgrednicima, savezu i javnosti – da je takva vrsta huliganizma, koji je u neku ruku i vid političke borbe, na neki način legitimnija.”

“Također, jasno je da grupa koja podržava izgrednike želi da Hrvatska bude izbačena, pa bi takva odluka išla na njen mlin. No, opet, organizatori s punim pravom mogu reći UEFA-i da ne žele takve probleme na svom prvenstvu, jer im opterećuju resurse u situaciji kad postoji i realna teroristička prijetnja. Oni bi također najradije da Hrvatsku izbace.”

Odluka koja neće riješiti ništa

Kakve su onda sankcije najizglednije?

“Sigurno će to biti velika novčana kazna, eventualno uvjetna diskvalifikacija kao ruskom slučaju, što znači da bi reprezentacija bila izbačena pri prvom sljedećem incidentu. No, to bi bilo kontraproduktivno, jer grupa koja to želi bi takvu odluku shvatila kao izazov, poziv da napravi još jedan incident. Naprosto, koju god odluku UEFA donese, ona neće biti dobra jer neće riješiti ništa – problem se može riješiti samo unutar Hrvatske.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr