KLJUČ USPJEHA / Dinamo se provukao u Norveškoj, ali ako hoće uzeti milijune i doći među elitu u uzvratu mora promijeniti dvije stvari

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hoće li Ante Čačić ovaj cilj pokušati ostvariti promjenom formacije ili pak izborom igrača treba tek vidjeti, no činjenica je da bi posljednja trećina utakmice trebala biti putokaz za uzvrat

17.8.2022.
11:53
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski prvak Dinamo u utorak navečer je minimalnim porazom zaključio prvi ogled protiv norveškog Bodo/Glimta. Modra obrana pokleknula je samo jednom, u 37. minuti, kada je Pellegrino izmaknuo pažnji Šutala i Ristovskog i iz blizine matirao Livakovića. Usprkos porazu Zagrepčani, s obzirom na viđeno, mogu biti zadovoljni rezultatom koji im ostavlja velike šanse da u uzvratu preokrenu stvari u svoju korist. Dinamo ima priliku na Maksimiru uzvratiti Bodo/Glimtu, ali samo ako Modri naprave nekoliko nužnih prilagodbi u svojoj igri.

Image
Play-off Lige prvaka /

Pogledajte najbolje trenutke okršaja između Dinama i Bodo/Glimta

Image
Play-off Lige prvaka /

Pogledajte najbolje trenutke okršaja između Dinama i Bodo/Glimta

Veći dio susreta momčad Ante Čačića nije imala odgovor na visoki presing Norvežana koji su s ofenzivnim trozupcem pritiskali Dinamovu obranu u fazi iznošenja lopte. Bodo je uz to visoko podigao svoju obranu te skratio manevarski prostor veznjacima zagrebačkog kluba te su se Ademi i Mišić često u razvoju napada nalazili pod pritiskom dok su još bili okrenuti leđima vratima norveške momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da nije riječ o igračima koji po svojim motoričkim i tehničkim karakteristikama mogu raditi višak u takvim situacijama Dinamo nije uspijevao organizirano preći na polovicu Norvežana veći dio prvog dijela te prvih 15 minuta nastavka.

Prekinuti Dinamovi koridori uzrok sterilnosti

Pokušali su Modri doskočiti tom problemu spuštanjem mladog Martina Baturine niže u prostor kako bi pomogao organizaciji no to je ostavljalo Drmića, Oršića i Špikića odsječene od ostatka ekipe. Josip Drmić je izuzetno opasan u zoni od 20-ak metara od gola no za razliku od Petkovića ne sudjeluje pretjerano kvalitetno u razvoju napada. Dodamo li tome činjenicu da je Špikić bio potpuno blokiran uz aut liniju, a koridor između Ljubičića i Oršića prekinut visokim presingom jasno je zašto su Modri izgledali sterilno u prvih sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija se promijenila u završnoj trećini utakmice iz dva konkretna razloga. Prvo, Čačić je umjesto Drmića i Špikića uveo kreativnije i tehnički potkovanije Petkovića i Ivanušeca koji su aktivnije i kvalitetnije mogli stvarati višak u igri s loptom u centralnoj trećini terena. Drugi razlog leži u činjenici da su Norvežani pomalo trkački izdušili nakon sat vremena. Na kraju susreta statistika pokazuje da je Bodo pretrčao desetak kilometara više od Dinama što im je uz pametno pozicioniranje omogućavalo brz ili bolje rečeno prebrz reposjed te više osvojenih ničijih lopti.

Modri nisu trčali dovoljno

Upravo ove dvije posljednje stvari su ono na što će Čačić morat usmjeriti pripremu za uzvrat. Dinamo jednostavno energetski i trkački mora bolje parirati Bode/Glimtu. Modri ne smiju dopustiti da ih Norvežani pretrče i u Maksimiru. Stara njemačka maksima kaže, tko osvoji više duela dobio je utakmicu, a duel se osvaja kad je igrač na vrijeme na pravom mjestu. U takvoj se poziciji može naći samo ako trči više i pametnije od suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamu će u ovom segmentu jako nedostajati Josip Mišić koji se prilično dobro nosio s Norvežanima u prvom susretu no zaradio je treći žuti karton te ga Čačić neće imati na raspolaganju u uzvratu. Opcija za kompenzaciju je nekoliko, a za koju će se strateg Modrih odlučiti ovisi o planu igre s kojom će se Modri suprotstaviti norveškom prvaku na Maksimiru.

Ključno je nametnuti se posjedom

Drugi koncepcijski problem koji Ante Čačić mora riješiti je uspostavljanje kontrole nad loptom tijekom većeg dijela susreta. Ako je upitno mogu li Zagrepčani trčati više od igrača Glimta, ne bi trebalo biti upitno mogu li kvalitetnije kontrolirati samu igru. Dinamo nije momčad koja je navikla igrati bez lopte. Protiv Hajduka su dinamovci dominirali u prvom redu, jer su Splićanima uzeli loptu. U Bodu to nije bio slučaj. Dinamo je imao svega 44 posto posjeda od čega je većina nije bila na protivničkoj polovini. Svaki put kada bi Modri prebacili težište igre na norveški dio terena Glimt se mučio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Ante Čačić ovaj cilj pokušati ostvariti promjenom formacije ili pak izborom igrača treba tek vidjeti. Dinamova posljednja linija bi se trebala u Maksimiru pomaknuti 15-ak metara dalje u teren od Livakovića, a vezni red bi svakako trebao imati izdašniju pomoć krilnih igrača i napadača u fazi slaganja napada. U prvom susretu su Ivanušec i pogotovo osporavani Bruno Petković napravili dobar posao u ovom segmentu te bi možda posljednjih pola sata igre trebalo biti putokaz treneru Dinama kako se nametnuti Norvežanima u uzvratu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo