PITANJE SUPERLIGE / Dinamo, Maccabi i Šahtar osvajaju bodove, ruše velikane i demonstriraju da Liga prvaka nisu samo bogati klubovi

Image

Dinamo je slavio protiv Chelseaja, Maccabi protiv Juventusa, a Šahtar izvukao bod protiv Real Madrida. Manchester City ove sezone nije uspio zabiti jedino Kopenhagenu.

14.10.2022.
11:58
VOYO logo

Dinamo je odavno prestao biti klub koji služi kao kanta za napucavanje u Ligi prvaka. Prvak hrvatske posljednjih je nekoliko sezona konkurentna momčad u Europi i može se nositi s puno skupljim momčadima. Ove sezone samo su četiri sezone momčadi jeftinije od zagrebačkog sastava. Ipak, već nekoliko sezona svjedočimo tome da vrijednost momčadi nije presudna stavka.

Najbolji primjer toga je Club Brugge koji ove sezone ima sedam bodova i niti jedan primljeni gol. Belgijanci vrijede nešto više od 160 milijuna eura i najveći su hit ove sezone. Osigurali su prolazak već nakon četiri kola i to u skupini u kojoj vrijede uvjerljivo najmanje. Atletico Madrid vrijedi više od 600 milijuna eura, Bayer Leverkusen više od 400, a Porto oko 200 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPORNE ODLUKE /

Sudački ekspert smatra da je Dinamo oštećen protiv Salzburga: 'To je neprihvatljivo za nivo Lige prvaka'

Image
SPORNE ODLUKE /

Sudački ekspert smatra da je Dinamo oštećen protiv Salzburga: 'To je neprihvatljivo za nivo Lige prvaka'

Osim Viktorije svi imaju šanse

Vrijednost Dinamove momčadi koja se natječe u Ligi prvaka je 95,95 milijuna eura. Od Dinama su jeftiniji Šahtar kojeg vodi bivši trener Modrih Igor Jovičević. Ukrajinci vrijede 80 milijuna eura, no stvarna vrijednost igrača je puno veća. Naime zbog rata u Ukrajini smanjila se vrijednost većini igrača ukrajinskog prvaka.

Slijede Kopenhagen koji vrijedi nešto više od 60 milijuna eura i koji je spektakularno uzeo bod Manchester Cityju u prošlom kolu. Zatim, Viktoria Plzen vrijedi 28,50 milijuna eura i oni se baš i ne vesele ove sezone u Ligi prvaka. Najprije ih je zapala najteža grupa s Barcelonom, Interom i Bayernom, a zatim niti jedna od tih momčadi nije kiksala protiv ove češke momčadi. Najmanje vrijedna momčad je Maccabi Haife, no to ih nije spriječilo da uvjerljivo slave protiv Juventusa u posljednjem kolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pet najmanje vrijednih momčadi u Ligi prvaka, od Dinama je bolji samo Šahtar koji je skupio pet bodova. Ukrajinci su slavili protiv Leipziga u prvom kolu i tako napravili veliko iznenađenje. Remizirali su s Celticom i oteli bod Real Madridu. Na trećem su mjestu i nalaze se u dobroj poziciji za prolazak dalje jer su im ostale utakmice protiv izravnih konkurenata.

Dinamo trenutno ima četiri boda i ovisi sam o sebi. Naravno, nezahvalno je to reći kada igrate protiv Milana i Chelseaja, ali Dinamo se nema čega bojati. Englezi su već jednom pali, a protiv Milana se pokazalo da se može. Mrvica iskustva i hrabrosti nedostajala je da se uzmu bodovi protiv Salzburga. Salzburg koji vrijedi više nego dvostruko od Dinama pokazao se kao momčad protiv koje se itekako može igrati i koja kvalitetnom ne odskače puno od prvaka Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maccabi nadigrao Juventus, City bez gola protiv Danaca

Kopenhagen je napravio veliko iznenađenje kada je u prošlom kolu odigrao izjednačeno s Manchester Cityjem. Danci su jedina momčad koja nije primila gol od Cityja ove sezone i s tim podvigom su osvojili svoj drugi bod. Imaju jednak broj bodova kao i Sevilla koja je u dosta lošoj situaciji i s njima će se boriti za plasman u Europsku ligu.

Maccabi Haifa, nakon Viktorije Plzen zasigurno ima najtežu skupinu. PSG, Juventus i Benfica izgledale su kao ekipe koje će se boriti za prva tri mjesta, dok se za Maccabi smatralo kako će biti na dnu tablice. U posljednjem kolu nadigrali su Juventus i došli do prva tri boda ove sezone. Izraelci koji vrijede 20 milijuna eura izravno se za prolazak u Europsku ligu bore s Juventusom koji vrijedi pola milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvi rezultati govore o tome kako vrijednost momčadi nije uvjet za dobar rezultat. Iako to zasigurno znači bolje individualce i bolje igrače, primjer PSG-a je najbolji primjer kako to nije najbitnija stavka u nogometu. Velikani padaju od malih klubova svake godine i zato je format Lige prvaka savršen. Sve priče o Superligi padaju u vodu kada jedan Dinamo sruši Chelsea, Maccabi Juventus, a momčadi poput Šahtara ili Šerifa prošle sezone uzimaju bodove Real Madridu. A što tek reći na situaciju gdje možda i najmoćnija ekipa u posljednjih nekoliko godina ne može zabiti gol Kopenhagenu. Nogomet nisu samo velik klubovi i imena.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo