SUPERKUP / Novi Hajduk u lovu na snažni Dinamo:Evo što očekivati od prvog derbija

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dva najveća hrvatska kluba otvaraju sezonu

14.7.2023.
14:03
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Sutra od 20 sati na maksimirskom stadionu novu sezonu otvaraju vječni rivali. Dinamo kao novi/stari prvak, te Hajduk kao osvajač Kupa igrat će utakmicu za još jedan trofej. Pobjede li Plavi bit će im to osmi naslov u Superkupu, a budu li bolji Splićani, omjer naslova u ovom natjecanju bit će 7-6 za klub iz glavnog grada.

Image
ČISTA EMOCIJA /

Dinamo kao pokret je na pravom putu oporavka, Ante Piplica tvrdi: 'Ovo samo Hrvati mogu prirediti'

Image
ČISTA EMOCIJA /

Dinamo kao pokret je na pravom putu oporavka, Ante Piplica tvrdi: 'Ovo samo Hrvati mogu prirediti'

Drugi dio sezone ponovno je bio veoma turbulentan, Dinamo se našao usred tektonskih promjena u klubu, sudbonosnih i mučnih Skupština, rezultatska kriza bila je očita, ali Hajduk to nije uspio iskoristiti. Dinamovi igrači trgnuli su se dolaskom novog trenera Igora Bišćana i sezonu pobjednički priveli kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Hajduk ni drugu sezonu zaredom nije ostao potpuno praznih ruku. Još jednom osvojili su Kup, slavljem nad Šibenikom u Rijeci. Upravo u euforiji slavlja osvojenog Kupa Bijeli su ostali bez najvažnijeg igrača za otvaranje nove sezone - Marka Livaje.

Zbog pogrdnih pjesmica HNS ga je kaznio jednom utakmicom neigranja, a da je kojim slučajem bila koja utakmica više, to bi za Bijele bilo kobno. Zašto? Pa zato što će samo šest dana nakon Superkupa ove dvije momčadi službeno otvoriti i sezonu HNL-a i to na istom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što očekivati?

Dinamova obrana stabilizirala se dolaskom novog trenera, a momčad izgleda posloženo. Zasad, svi stožerni igrači i dalje su dio momčadi i u klubu se nadaju da će tako i ostati, iako za neke igrače postoji manja šansa za ostanak u Maksimiru.

Od pojačanja u Dinamu zasad se nije dogodilo puno - doveden je Maxime Bernauer, stoper iz druge francuske lige, a na pripremama je otkriće bio mladi Petar Sučić. Koliko je on spreman za igrati u udarnom sastavu Plavih još se ne zna, a za očekivati je da će Bišćan svoje povjerenje dati Marku Bulatu, kojeg poznaje iz mlade reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuje se dolazak još nekih novih igrača - Takuro Kaneko, navodno je riješena stvar, a nova informacija je i dolazak Yacinea Titraouija, mladog i perspektivnog Alžirca. Naravno, nijedan od njih dvojice neće konkurirati za utakmicu sutra.

U sutrašnji dvoboj domaći sastav ulazi kao favorit iz više razloga: Prvo i osnovno, državni je prvak i to dugogodišnji, stoga šampionski mentalitet i karakter su neupitni. Zatim, momčad na okupu u kojoj se nalazi nekoliko standardnih reprezentativaca i koja je savršeno uigrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, naodmet nije niti domaći teren uz podršku navijača te međusobni omjer sa rivalima - posljednjih šest dvoboja Dinamo je neporažen, a od četiri utakmice igrane na Maksimiru Plavi su slavili u tri. Ona četvrta, odigrana je prošle godine u sklopu Superkupa gdje su nakon neriješenog u prvih 90 minuta dinamovci slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Svježi Hajduk

Hajduk u novu sezonu ulazi kao glavni Dinamov izazivač, možda i najspremniji i najposloženiji u posljednjih 15-ak godina. Momčad je podosta izmijenjena, osvježena, a širina je kvalitetnija nego ikad. Hajduk je doveo nekoliko stranaca kao što su Dajaku, Diallo, Moufi i Odjidja-Ofoe, sve igrači s iskustvom igranja u jakim europskim ligama. Tu je naravno i Zvonimir Šarlija, bivši stoper Panathinaikosa s kojim je do samog kraja sezone bio u igri za naslov prvaka Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener Ivan Leko prošao je krizu rezultata koju je imao dok je pokušavao igrati 3-5-2, a kada je odustao od toga i prebacio se na 4-2-3-1 sve mu je procvjetalo. Leko sada ima širinu, pogotovo u veznom i napadačkom dijelu koju je toliko htio, a obrana izgleda iskusno i spremno parirati atomskom Dinamovom napadu.

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Veliki hendikep za Bijele naravno bit će već spomenuta odsutnost Marka Livaje, ali ukoliko ove sezone misle napraviti nešto konkretnije onda moraju naučiti igrati i bez njega. Uvijek može doći do situacije kao što su ozljede, suspenzije ili jednostavno premorenost, pogotovo ako Splićani izbore Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, ne možemo ne spomenuti ono što hajdukovci najviše iščekuju, a to je dolazak Ivana Perišića. U njemu vide spasitelja, Mesiju, koji će ih izbaviti iz trofejne suše i uvesti ih u plodonosne godine. Taj povratak biti će teško realizirati, ali nije neostvarivo, štoviše lako je moguće. No, kao ni Livaje, ni Perišića neće biti u Zagrebu, kao na Superkupu tako ni u prvom kolu HNL-a.

Kako će istrčati na travnjak?

Za pretpostaviti je da bi oba trenera mogla na teren poslati slične formacije, u stilu 4-2-3-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogući sastav Dinama: Livaković - Ljubičić,Perić,J.Šutalo,Ristovski - Mišić,Bulat,Baturina, Ivanušec,Petković,Špikić.

Mnoge će navijače Dinama posebno bosti u oči Ljubičić na lijevom beku, međutim kroz sezonu tu bi moglo doći do raznih rotacija, od njegovog odlaska u vezni red, do Perkovića na lijevom bočnom i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogući sastav Hajduka: Lučić - Melnjak, Ferro, Šarlija, Sigur - Krovinović, Pukštas, Benrahou - Dajaku,Mlakar,Sahiti.

Hajdukov sastav ipak je malo teže predvidjeti, počevši već na stoperskim pozicijama jer tu je i mladi Luka Vušković. Također, na desnom beku je Sigur, ali i novi Marokanac Moufi, stoga je i ta opcija otvorena. Hoće li Odjidja-Ofoe startati ne zna se, a izostankom Livaje u vrhu napada bit će Mlakar. Puno slatkih briga ima Ivan Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superkup kao najava zanimljive sezone

Tko god sutra uzme novu titulu dobit će nevjerojatan impuls za početak HNL-a. Naravno, ne treba pričati o tome koliko bi pobjeda u prvom kolu ovih momčadi također bila važna, ali sigurno da će sutrašnja utakmica utjecati na psihu igrača i stručnog stožera.

Obje momčadi imaju velike ambicije u jednoj od najvažnijih sezona u povijesti HNL-a, obzirom da nas očekuje reformirana Liga prvaka od sezone 2024./2025.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijepo vrijeme i lijep ambijent sutra nas sve očekuju na Maksimiru ili ispred malih ekrana. Igrači koji znaju igrati kvalitetan nogomet sigurno će pružiti spektakl, a kad završi i ta, po nekima ''nebitna'' utakmica, kreće pravo HNL ludilo.

Novi MMA spektakl, FNC Armagedon, očekuje nas u subotu, 22. srpnja, a prijenos uživo moći ćete pratiti putem PLAY Premium platforme

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo