IMPERATIV POBJEDE / Dinamo danas jednostavno mora proći Škupi: Poraz ostavlja modru blagajnu bez silnih milijuna

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dinamo je u zadnjih pet godina hrvatskoj ligi donio čak 12,4 milijuna eura

26.7.2022.
10:01
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački Dinamo će večeras imati priliku izboriti plasman u treće pretkolo lige prvaka što bi hrvatskom prvaku minimalno osiguralo nastup u skupinama Konferencijske lige. Modri su zadnjih sezona pokazali da su konkurentni na razini Europske lige, no zasigurno da u Maksimiru imaju najviše ciljeve, plavi će i ove sezone pokušati izboriti plasman u Ligu prvaka.

Image
DOM MAKEDONSKOG NOGOMETA /

Hrvatska ovakvo nešto može samo sanjati: Pogledajte prekrasnu Arenu u kojoj Dinamo igra večeras

Image
DOM MAKEDONSKOG NOGOMETA /

Hrvatska ovakvo nešto može samo sanjati: Pogledajte prekrasnu Arenu u kojoj Dinamo igra večeras

Da bi došli do već spomenutog natjecanja večeras će trebati nadigrati makedonski Škupi, evo koliko bi Dinamo financijski izgubio eventualnim debaklom u Makedoniji. Utakmica je na rasporedu danas od 21 sat, a prvak Sjeverne Makedonije je u prvom susretu izvukao povoljan rezultat 2-2, i iznenadio Modre. Sasvim je logično da klubovi imaju želju dogurati što dalje u Europi, ne samo zato da bi igrali protiv najboljih, nego zato da bi dobili financijsku naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator natjecanja UEFA je već spremila oko 3,5 milijardi eura od kojih će 2,7 milijarde ići direktno na račune klubova koji će se u njima natjecati, Dvije milijarde otpadaju na Ligu prvaka i Superkup, 465 milijuna odlazi na Europsku ligu, a klubovi u Konferencijskoj ligi podijelit će nagradni fond od 235 milijuna eura.

Računica je jasna

Plasman u grupne faze Lige prvaka nije ni malo zanemariv, hrvatski prvak bi ulaskom u najelitnije europsko natjecanje dobio nagradu od čak 15 milijuna eura, uz dodatak od pet milijuna samim sudjelovanjem u play-offu. UEFA nagrađuje i rezultate samih utakmica, svaka pobjeda u skupini donosi 2,8 milijuna, dok svaki remi blagajnu puni za još 930 tisuća eura. Razlika u financijskim nagradama između Europske i Konferencijske lige je zanemariva, no u Ligi prvaka je puno veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnjim ispadanjem protiv Škupija, Dinamo bi nastavio borbu u trećem pretkolu Europske lige i s praznijim džepovima za otprilike 20 milijuna eura. U tom bi slučaju Dinamov suparnik bio Shamrock Rovers koji je na rubu ispadanja s obzirom da bugarski Ludogorec ima veliku prednost od tri pogotka. Plasman u grupnu fazu Europske lige donosi oko četiri milijuna, a u Konferencijskoj ligi tri milijuna eura.

Dinamo financira HNL

Kao i do sad, Modri bi ulaskom u skupine europskih natjecanja pomogli ostalim klubovima u HNL-u jer UEFA plaća klubove koji ne igraju u skupinama njezinih natjecanja. Taj novac namijenjen je razvoju nogometnih škola, svaki klub dobije isti iznos. Dinamo je u zadnjih pet godina hrvatskoj ligi donio čak 12.4 milijuna eura. Taj novac se isplaćuje klubovima na kraju natjecateljske sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo