DAN KAD JE UMRO NOGOMET /

Što se dogodilo na Hillsboroughu? Policija je svaljivala krivicu na pijane navijače, a na koncu je došlo do velikog obrata

Image

Propustom policije i osiguranja na tribinama stadiona koji prima 39 tisuća gledatelja našlo se čak 54 tisuće ljudi

15.4.2022.
12:56
VOYO logo

Prije 33 godine, 15. travnja 1989. godine, na utakmici polufinala FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta odigrane na stadionu Hillsborough dogodila se najveća tragedija u povijesti otočkog nogometa. U metežu koji je nastao 96 nesretnika je izgubilo život. Popis žrtava te katastrofe povećan je ovog siječnja kada je na njega dodan Andrew Stanley Devine (55). Ovaj dugogodišnji navijač Liverpoola preminuo je prošlog srpnja godini od posljedica ozljeda koje je zadobio tijekom tragedije.

Image
S PUNIH 28 GODINA ZAKAŠNJENJA: /

Podignute optužnice protiv krivaca za tragediju na Hillsboroughu

Image
S PUNIH 28 GODINA ZAKAŠNJENJA: /

Podignute optužnice protiv krivaca za tragediju na Hillsboroughu

Žrtve, sve navijači Liverpoola, smrtno su stradale na prenatrpanoj, ogradom ograđenoj tribini na stadionu Hillsborough u Sheffieldu U stampedu su poginule 94 osobe, a naknadno su preminule još dvije, od kojih je jedna 14-godišnji dječak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dogodilo?

Dok su se navijači Liverpoola žurili kroz rotirajuća vrata da stignu na početak utakmice, šef osiguranja je naredio otvaranje željeznih vrata koja su služila kao ograda kako bi se smanjio pritisak i gužva. Stampedo ljudi je krenuo na već prepunu tribinu i počeo pritiskati one koji su se već nalazili na toj tribini. Policija je na početku svu krivicu za tragediju svalila na pijane navijače, što su obitelji žrtava, a i cijela liverpoolska zajednica, odlučno odbacivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Hillsborough 15.4.1989.

Englesko tužiteljstvo je 28 godina nakon tragedije optužilo šest osoba koje smatra odgovornima, a među njima našla su se četiri bivša dužnosnika policije.

"Želimo samo pravdu, ništa više, ništa manje. To će biti dugačak put, ali obitelji neće nikada odustati", izjavila je svojevremeno o optužnicama Margaret Aspinall, predsjednica Skupine za potporu obiteljima Hillsborough.

Image
Foto: Profimedia

Hillsborough 15.4.1989., nakon tragedije

Do ove odluke došlo je godinu dana nakon što je posebna porota presudila da smrt 96 navijača Liverpoola nije bila slučajna. Porotnici su posebno istaknuli manjkavosti u radu policije koju su optužili da je nakon tragedije prikrivala dokaze, mijenjala izjave svjedoka i svaljivala krivicu na navijače Liverpoola. Zbog ove katastrofe vlasti u Velikoj Britaniji su uvele radikalnu promjenu sigurnosnih normi na stadionima gdje sada postoje samo sjedeća mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

22.4.1989. Navijači na Anfieldu odavaju počast žrtvama katastrofe na Hillsboroughu

Na 33. obljetnicu tragedije posvetu stradalima ostavio je Dejan Lovren, koji je šest godina branio boje Liverpoola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada zaboravljeni"; napisao je i objavio fotku žrtava. Također, retvitao je i post britanskog glumca Russella Branda.

"Prošle su 33 godine. Poštovanje obiteljima 97 nezakonito ubijenih u Hillsboroughu. Nikada neću zaboraviti lekcije koje nas je ova tragedija naučila.'You’ll Never Walk Alone'", napisao je Brand.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo