Play ponuda

S PUNIH 28 GODINA ZAKAŠNJENJA: / Podignute optužnice protiv krivaca za tragediju na Hillsboroughu

Image
Foto: AFP

Englesko tužiteljstvo je u srijedu, 28 godina nakon tragedije na stadionu Hillsborough, optužilo šest osoba koje smatra odgovornima za smrt 96 navijača.

28.6.2017.
14:36
AFP
Play ponuda

"Odlučila sam da postoji dosta dokaza da se optuži šest osoba", izjavila je Sue Hemming, šefica posebnog kriminalnog i antiterorističkog odjela u Kraljevskom tužiteljstvu.

Policija svaljivala krivnju na navijače

Žrtve, sve navijači Liverpoola, smrtno su stradale na prenatrpanoj, ogradom ograđenoj tribini na stadionu Hillsborough u Sheffieldu, 15. travnja 1989. godine tijekom polufinalne utakmice FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. U stampedu su poginule 94 osobe, a naknadno su preminule još dvije, od kojih je jedna 14-godišnji dječak.

Dok su se navijači Liverpoola žurili kroz rotirajuća vrata da stignu na početak utakmice, šef osiguranja je naredio otvaranje željeznih vrata koja su služila kao ograda kako bi se smanjio pritisak i gužva. Stampedo ljudi je krenuo na već prepunu tribinu i počeo pritiskati one koji su se već nalazili na toj tribini. Policija je na početku svu krivicu za tragediju svalila na pijane navijače, što su obitelji žrtava, a i cijela liverpoolska zajednica, odlučno odbacivali.

Među optuženima su četiri bivša dužnosnika policije od kojih je jedan David Duckenfield, zadužen za sigurnost na stadionu na dan nesreće. Duckenfield, danas u mirovini, optužen je za "smrt 95 muškaraca, žena, djece zbog teškog nemara". Bivši policajac je već priznao da je odlučio otvoriti pristupna vrata stadiona, ubrzavši tako stampedo navijača koji su čekali početak dvoboja i gaženje nekih od njih u zbrci koja je nastala nakon toga. Međutim, nije optužen za smrt 96. žrtve koja je preminula četiri godine nakon tragedije, zbog zastare koja je tada bila određena zakonom.

'Obitelji nikada neće odustati'

Norman Bettison, bivši šef policije, optužen je prema četiri točke optužnice za prikrivanje dokaza i lažno izvještavanje o svom sudjelovanju u nesreći te za optuživanje navijača. Optužena su još dvojica viših policijskih dužnosnika, odvjetnik policije i jedan od redara na stadionu Hillsborough, a optužnice se odnose na ometanje pravde jer je policija optužena da je pokušala zataškati cijelu stvar, ugrožavanje sigurnosnih pravila te krivo izvješćivanje javnosti.

"Želimo samo pravdu, ništa više, ništa manje. To će biti dugačak put, ali obitelji neće nikada odustati", izjavila je prije objave vijesti o optužnicama Margaret Aspinall, predsjednica Skupine za potporu obiteljima Hillsborough.

Do ove odluke došlo je godinu dan nakon što je posebna porota presudila da smrt 96 navijača Liverpoola nije bila slučajna. Porotnici su posebno istaknuli manjkavosti u radu policije koju su optužili da je nakon tragedije prikrivala dokaze, mijenjala izjave svjedoka i svaljivala krivicu na navijače Liverpoola. Zbog ove katastrofe vlasti u Velikoj Britaniji su uvele radikalnu promjenu sigurnosnih normi na stadionima gdje sada postoje samo sjedeća mjesta.

Play ponuda
Play ponuda