SVE NAJBOLJE CARE / Danas rođendan slavi čuveni Brazilac koji je rastužio Hrvatsku: Njegova elegancija bila je melem za oči, a jedan potez posebno se pamti

Image
Foto: Profimedia

Ricardo Izecson dos Santos Leite, poznatiji kao Kaká, svojevremeno je bio ponajbolji igrač svijeta

22.4.2022.
12:19
Profimedia
VOYO logo

Rijetko tko se ne sjeća legendarne momčadi Milana s početka 2000-ih: Paolo Maldini, Alessandro Nesta, Dida, Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf, Andrej Shevchenko i mnoge ikone ovog sporta tada su nosile crno-crveni dres. Ipak, jedan se igrač uvije isticao, njegovi potezi nisu bili s ovog svijeta, a njegova elegancija na terenu bila je neviđena.

Image
NIŠTA ČUDNO /

Najupućeniji novinar tvrdi: 'Nema sumnje, Real planira napraviti jednu stvar kada je u pitanju Modrić'

Image
NIŠTA ČUDNO /

Najupućeniji novinar tvrdi: 'Nema sumnje, Real planira napraviti jednu stvar kada je u pitanju Modrić'

Riječ je, dakako, o Ricardu Izecsonu dos Santos Leiteu, svima poznatijem kao - Kaká. Fantastični Brazilac žario je i palio nogometnim terenima, a 2007. proglašen je najboljim nogometašem na planeti, osvojivši Zlatnu loptu. S Milanom je osvojio sve što se osvojiti da, a mnogi ga pamte i u žutom dresu Brazila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Baš kako je slučaj s Peleom, tako je i s njegovim sunarodnjacima Kakom i Ronaldinhom. Puno ime legende Milana je Ricardo Izecson dos Santos Leite, dok je Ronaldinho rođen kao Ronaldo de Assis Moreira. Njegov nadimak zapravo znači 'Mali Ronaldo'.

Popularni Kaká danas slavi 40. rođendan, a povodom toga prisjetili smo se nekih njegovih najljepših poteza.

Hrvati ga pamte

Karijeru je počeo u Sao Paulu, da bi 2003. godine stigao u Milan s kojim je ispisao povijest. S talijanskim velikanom je jednom bio prvak Serije A, osvajao je talijanski Superkup, Ligu prvaka, europski Superkup, kao i Svjetsko klupsko prvenstvo. 2002. je bio član brazilske reprezentacije, ali se u osvajanju prvenstva nije previše naigrao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovih nevjerojatnih poteza prisjetili su se i na službenoj stranici Lige prvaka, a posebno se pamti pogodak koji je postigao protiv Manchester Uniteda kada je napravio nešto što bi se rijetko tko usudio. U punom trku, glavom je gurnuo glavu između Gabriela Heinzea i Patricea Evre, a potom matirao nemoćnog Edwina Van Der Sara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dobro ga pamti i cijela Hrvatska. Naime, Brazil je 2006. godine na SP-u bio s Hrvatskom u skupini, a u međusobnom ogledu slavili su Južnoamerikanci. Pogodak odluke postigao je upravo magični Kaká, koji je lijevom nogom prekrasno pogodio sam rašlje našeg Stipe Pletikose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genijalac

Za Milan je odigrao 307 susreta u svim natjecanjima, pritom je postigao 104 pogotka i podijelio 85 asistencija. 2009. godine preselio je u Real Madrid za 69 milijuna eura. Nažalost, njegovo vrijeme u Realu obilježile su česte ozljede, ali je i u Madridu pokazivao znakove svoje genijalnosti. Za Kraljeve je odigrao 120 utakmica, zabio 29 pogodaka i podijelio 39 asistencija, prije nego što se vratio na jednu sezonu u svoj Milan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 11 godina napustio je Europu i preselio u SAD, točnije MLS, gdje je potpisao za Orlando City. Stigao se oprostiti i od svojih Brazilaca jer je jednu sezonu odradio na posudbi u Sao Paulu, da bi se 2017 godine oprostio od nogometa. Kaká je bio veličina na terenu, ali i van njega. Čovjek koji je živio mirnim životom, bio je sve samo ne miran kada bi imao nogometnu loptu u svojim nogama.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo