DAN KOJI JE PROMIJENIO NOGOMETNU POVIJEST: / Nakon ovog gola na SP-u više ništa nije bilo isto

Image

Dogodilo se to prije sedam godina, na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Tog 27. lipnja 2010. u osmini finala igrao se nogometni klasik, Njemačka protiv Engleske.

27.6.2017.
13:24
VOYO logo

Pri vodstvu Njemačke 2:1, Frank Lampard postigao je gol koji je trebao biti priznat. Lopta je barem za pola metra prešla gol crtu, ali urugvajski sudac Jorge Larrionda na užas Engleza, nije pokazao na centar, već se igra nastavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sudačke pogreške daju čar nogometu'

Do kraja utakmice su Nijemci zabili još dva gola, Englezi ispali, da bi potom "elf" u četvrtfinalu razbio Argentinu, ali u polufinalu ispao od kasnijih prvaka Španjolaca (0:1).

Taj Lampardov očiti, ali nepriznati gol, očito je promijenio okoštalo razmišljanje FIFA-inih čelnika, koji su do tad na svaku, pa i najmanju promjenu, gledali kao na veliku prijetnju autentičnosti nogometne igre. Čak se i tadašnji predsjednik FIFA-e, kasnije osramoćeni Sepp Blatter, na pitanje u uvođenju video-tehnologije koja bi sucima bila od iznimne pomoći, odmahnuo rukom rekavši kako "i sudačke pogreške daju čar nogometu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodi se sustav VAR

No, nešto se počelo mijenjati, pa se sustav VAR (video assistant referee), sve više koristi na nogometnim turnirima. Od velikih najtecanja, korišten je na Svjetskom klupskom prvenstvu krajem 2016., a sada i na Kupu konfederacija u Rusiji.

Englezi su napravili silan pritisak, ali možda su oni baš zahvaljujući izostanku takve tehnologije koja je prije 50 godina bila nezamisliva, osvojili svoj jedini naslov svjetskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Hurst zabio gol?

Ostat će vječni misterij je li lopta koju je Geoff Hurst uputio prema vratima Hansa Tilkowskog, prešla gol-crtu ili nije. Bio je to gol za 3:2 u produžetku, na kraju su Englezi u finalu 1966. igranom na Wembleyom, slavili s ukupnih 4:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo