DAN KOJI ĆE UĆI U POVIJEST: / Video-sudac po prvi put u nogometnoj utakmici najvišeg ranga!

Image
Foto: AFP, LOIC VENANCE

Večerašnja utakmica između Ajaxa i Willema II u Nizozemskom kupu ući će u povijest kao prva u najvišem rangu natjecanja u kojoj će se koristiti video-sudac.

21.9.2016.
16:15
AFP, LOIC VENANCE
VOYO logo

Prije nekoliko je tjedana FIFA na prijateljskoj utakmici između Italije i Francuske u Bariju testirala video-tehnologiju na način da je glavni sudac prilikom sporne situacije prekidao igru kako bi se provjerila snimka. Nizozemci idu korak dalje, pa će glavni sudac utakmice Ajax - Willem II Pol van Boekel imati i video-pomoćnika Dannyja Makkelieja s kojim će biti u stalnoj vezi uz pomoć slušalica i mikrofona. Makkelie će u slučaju bilo koje sporne situacije isti trenutak 'alarmirati' glavnog suca.

'Igru će učiniti poštenijom'

"Ovo je fantastična vijest. Od 2011. smo posvećeni uvođenju video-tehnologije, najprije kroz njezin razvoj, a zatim kroz lobiranje. Krenuli smo u to jer želimo učiniti igru poštenijom i pomoći sucu u teškoj zadaći koju ima", rekao je direktor Nizozemskog nogometnog saveza Gijs de Jong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makkelie će večerašnju utakmicu pratiti u kombiju izvan stadiona s dvojicom tehničara. Pratit će utakmicu uz pomoć šest kamera i moći pregledavati usporene snimke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo