VIDEO: / Noć koju Ivica Olić neće nikad zaboraviti!

Nogometaši Chelseaja novi su europski prvaci. U finalnoj utakmici Lige prvaka igranoj na Allianz Areni pobijedili su domaći Bayern boljim raspucavanjem penala 5:4. Nakon 90 i 120 minuta bilo je 1:1.

20.5.2012.
0:05
VOYO logo

Munchen. Stadion: Allianz Arena. Gledatelja:69.000. Sudac: Pedro Proenca (Portugal).

Bayern(4-2-3-1): Neuer - Lahm, Boateng, Timoščuk, Contento - Kroos, Schweinsteiger - Robben, Muller, Ribery - Gomez

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chelsea(4-3-2-1): Čech - Bosingwa, Luiz, Cahill, Cole - Mikel, Bertrand - Kalou, Lampard, Mata - Drogba

Strijelci: 1-0 Muller (83.), 1-1 Drogba (88.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je europski naslov Romanu Abramoviču donio Didier Drogba, 34-godišnji veteran koji vjerojatno napušta klub. Najprije je izjednačio u 88. minuti iz igre, da bi potom pogodio posljednji, deseti 11-erac.

Rehabilitirao je time Bjelokošćanin nekoliko vlastitih kompleksa: u finalu Lige prvaka 2008. iznevjerio je momčad zaradivši crveni karton, početkom je godine promašio ključni penal u finalu Afričkog kupa nacija koji je Obalu Bjelokosti koštao naslova, dok je i u ovom finalu napravio skoro pa fatalnu pogrešku saplevši Francka Riberyja u vlastitom 16-ercu početkom prvog produžetka. Spasio ga je sjajni Petr Čech, jednako veliki junak dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je 30-godišnji češki vratar na baš svakoj lopti koju su pri raspucavanju penala uputili Bavarci. Obranio je udarac hrvatskom reprezentativcu Ivici Oliću u četvrtoj seriji udaraca za Bayern, te natjerao Bastiana Schweinsteigera na promašaj nakon što mu je pročitao stranu, a Nijemac prije samog udarca malo zastao.

Najveću priliku za pobjedu Bavaraca u produžetku propustio je Arjen Robben promašivši 11-erac u 95. minuti. Loptu od očajno izvedenog udarca Petr Čech uspio je primiriti nakon što ga je obranio. Penal je ishodio Franck Ribery nakon što ga je Drogba nepametno nagazio na stopalo malo unutar 16-erca. Francuz je zbog ozljede morao napustiti travnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom drugog produžetka, u 108.minuti, Ivica Olić neprecizno je iz vrlo obećavajuće prigode pokušao proigrati Daniela van Buytena na suprotnoj vratnici i još je jedna velika prilika otišla u nepovrat. U igru je hrvatski reprezentativac ušao u 97. minuti umjesto Riberyja. Danijel Pranjić odsjedio ju je cijelu na klupi.

Finale Lige, odnosno Kupa prvaka inače je u produžetke otišao jubilarni, deseti put. I ovaj put, kao i posljednjih pet, finala su se rješavala penalima. Činilo se da je gol vrijedan naslova postigao Thomas Müller u 83. minuti, kada je s daljnje vratnice žabicom prevario Petra Čecha zapucavši glavom nakon ubacivanja Tonija Kroosa. Lopta se od grede odbila u mrežu Chelseajeva vratara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretvorio je u gol mladi njemački reprezentativac 33. pokušaj udarca na gol Bayernovih nogometaša u finalu. Nitko ove sezone unutar 90 minuta nije probao prema suparničkom golmanu pucati tako mnogo puta. Čak 11 od ta 33 udarca, međutim, Chelseajevi su nogometaši blokirali.

Čak 15 udaraca u 120 minuta uputio je Arjen Robben, više od bilo kojeg igrača ove sezone. Chelsea, koji je prvi put prema golu pucao u 34., a prvi kontakt s loptom u Bayernovu 16-ercu ostvario tek u 20. minuti, uspio je izjednačiti preko neuništivog Didiera Drogbe, koji je u 88. minuti sjajno zabio glavom nakon ubacivanja Juana Mate iz kornera. Pobjegao je 34-godišnji Bjelokošćanin Boatengu i topovskim udarcem iznenadio Manuela Neuera, koji refleksno nije stigao obraniti iako je bio na lopti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to čak deveti Drogbin gol za Chelsea postignut u finalima raznih kup-natjecanja, ali i prvi kad je Liga prvaka u pitanju. Ove je sezone skupio šest pogodaka u natjecanju. Neobično je, međutim, da je iz kornera zabio Chelsea: Bayern je u 90 minuta izveo čak 16 kornera, što je također ovosezonski rekord u Ligi prvaka.

Chelsea je 22. klub s naslovom europskoga klupskog prvaka, te prvi londonski. I četvrti put u minhenskom finalu najeminentnijeg UEFA-ina natjecanja pobjednička je momčad slavila svoj prvi naslov. Prije Chelseaja uspijevalo je to Nottingham Forrestu, Marseilleu i dortmundskoj Borussiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bayern je pak od devet svojih finala Kupa / Lige prvaka izgubio petu utakmicu, od čega četvrtu od engleskih momčadi. Bio je ovo drugi poraz Bavaraca u finalu u tri protekle sezone. Prije dvije su godine izgubili od Intera u Madridu 2:0. Činjenica da su bili osjetno bolji i opasniji suparnik u finalu neće biti utješna.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo