ODRAĐIVANJE POSLA / 'Super hat-trick' belgijskog golgetera, Šveđani se oprostili pobjedom

Image
Foto: Profimedia

Favoriti su opravdali očekivanja

19.11.2023.
20:07
Profimedia
VOYO logo

Reprezentacija Belgije osvojila je prvo mjesto u skupini F kvalifikacija za EURO 2024. godine, nakon što je u susretu posljednjeg kola pobijedila Azerbajdžan sa 5-0 uz četiri gola Romelua Lukakua.

Image
BEZ OKOLIŠANJA /

Mladi Vatreni u lovu na EURO, izbornik jasan: 'Pobjeda je naš cilj, tražit ćemo rani pogodak...'

Image
BEZ OKOLIŠANJA /

Mladi Vatreni u lovu na EURO, izbornik jasan: 'Pobjeda je naš cilj, tražit ćemo rani pogodak...'

Belgija je i prije ove utakmice osigurala EURO, no protiv Azerbajdžana je lovila pobjedu kojom bi preskočila Austriju i osvojila prvo mjesto u skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je i bilo dvojbi, sve je bilo gotovo nakon prvog poluvremena kojeg su "Crveni vragovi" dobili sa 4-0, a sva četiri gola zabio je Romelu Lukaku (17, 26, 30, 37). U nastavku susreta među strijelce se upisao i Leandro Trossard u 90. minuti. Gosti su od 24. minute igrali bez isključenog Eddyja Pascuala.

Kod prvog gola Jeremy Doku je ubacio s lijeve strane, a Lukaku glavom pogodio za 1-0. Kod drugog gola asistent je bio Timothy Castagne spustivši glavom loptu do napadača Rome koji je sjajno pogodio za 2-0. Treći gol Lukaku je ponovo zabio glavom nakon ubačaja Wouta Faesa, a potom još jednom nogom na asistenciju Orela Mangale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijski izbornik Domenico Tedesco ostavio je Lukakua u poluvremenu u svlačionici, a priliku u napadu dobio je Lois Openda. U posljednjim trenucima susreta peti gol je zabio Trossard.

Svjetsko rukometno prvenstvo za žene ekskluzivno od 29. studenoga gledajte na VOYO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lukaku je za belgijsku vrstu zabio 83 gola u 113 nastupa, no prvi put u svojoj karijeri postigao je četiri gola u dresu belgijske vrste, a sve to u razornih 20 minuta. Time je postao prvi "Crveni vrag" koji je zabio najmanje četiri gola u utakmici u gotovo 30 godina. Rekorderi su još uvijek naš Josip Weber, te Robert De Veen i Bert De Cleyn koji su u jednom susretu zabili po pet golova.

Pokojni Brođanin Josip Weber postigao je pet golova u prijateljskoj utakmici protiv Zambije u lipnju 1994. koju je Belgija dobila sa 9-0. Bio je to njegov premijerni nastup u belgijskom dresu. Ukupno je za Belgiju odigrao 11 utakmica i postigao 11 zgoditaka. Bivši napadač BSK-a, Hajduka, vinkovačkog Dinama, Cercle Bruggea i Anderlechta preminuo je u studenom 2017. nakon duge i teške bolesti u 53. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet golova u dresu belgijsjke vrste zabili su i Robert De Veen 1911. godine, te Bert De Cleyn 1946.

U drugom susretu iz ove skupine Švedska je pobijedila Estoniju sa 2-0, a golove su zabili Viktor Claesson (22) i Emil Forsberg (55).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgija je osvojila prvo mjesto u skupini sa 20 bodova, Austrija je druga s bodom manje, Švedska ima 10 bodova, Azerbajdžan sedam, a Estonija jedan bod.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo