'ČEKAJ, ZAŠTO ŽELE IZBACITI SVOJE S EURA?': / Novinar ESPN-a objasnio Amerikancima zašto Hrvati izvode nerede

Image
Foto: Screenshot/ESPN
19.6.2016.
14:21
Screenshot/ESPN
VOYO logo

Za potrebe javnosti učinio je to iskusni novinar Gabriele Marcotti. U uvodu je do detalja objašnjena borba skupine koja prati hrvatsku reprezentaciju i vodi borbu protiv vrha Hrvatskog nogometnog saveza pa se spominju neredi koji su zabilježeni kroz povijest, svastika i obećanje nastavka neprimjerenog ponašanja sve dok vodeći ljudi, a pritom su spomenuti Zdravko Mamić i Davor Šuker, ne odstupe sa svojih pozicija.

Detaljno o Mamiću i Šukeru

Marcotti nije želio povući usporedbu hrvatskih i ruskih huligana koji Europsko prvenstvo obilježavaju tučnjavama sa skupinama koje prate druge reprezenatacije u Francuskoj, već je istaknuo dubinu problema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema saznanjima, baklje su svjestan pokušaj nekih hrvatskih navijača da se osramoti Hrvatski nogometni savez i, ukoliko je to moguće, Hrvatska izbaci s Europskog prvenstva."

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Trenutak kad maskirani huligan baca baklju na teren

Image

Trenutak kad maskirani huligan baca baklju na teren

Na upit tko bi to želio napraviti i nije li takav čin suprotnost navijanju, Marcotti je odgovorio:

"To bi bilo logično zaključiti, zar ne? Ipak, dio hrvatskih navijača nezadovoljan je nogometom u zemlji već neko vrijeme, a posebice onime što čini čovjek koji se zove Zdravko Mamić i njegov prijatelj Davor Šuker. Da, u pitanju je onaj Šuker koji je igrao za Real Madrid. Danas je on predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Mamić je potpredsjednik i već više od deset godina izvršni direktor godinama najuspješnijeg hrvatskog kluba zagrebačkog Dinama. Također je umiješan u transfere hrvatskih nogometaša poput Dejana Lovrena i Luke Modrića. Optužen je Mamić za pronevjeru u tim transferima i izbjegavanje plaćanja poreza za što je zakazan sud u rujnu. Navodno je na slobodi jer je Šuker pomogao platiti jamčevinu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Uefa u problemima

U nastavku objašnjavanja zašto se dvojac nalazi na meti navijača, Marcotti je nastavio analizirati.

"Tvrde da je Hrvatski nogometni savez korumpiran, posebice zbog načina na koji Mamić vodi klub. Izričito su naglasili da žele osramotiti HNS i dovesti ih u nepriliku. Bakljada je petak tek je posljednje poglavlje onoga što se već dulje vrijeme zbiva", izjavio je novinar podsjetivši na nerede sa San Sira, svastiku sa Poljuda i kazne koje su zbog toga plaćene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nije siguran vodi li borba tog dijela navijačkog puka do rezultata.

"Ne znam, Mamić će imati priliku reći svoje na sudu, a Šuker, član Uefinog Izvršnog odbora, ni za što nije optužen. Uefa je otvorila disciplinski postupak protiv Hrvatske (vezano uz rasizam, tučnjavu navijača, ubacivanje predmeta na travnjak i bakljadu) oko čega će saslušanje biti u ponedjeljak. Nije na Uefi da se upliće u rad nacionalnih Saveza i njihovih razmirica, sve što se tu može napraviti jest pridržavati se pravila. Pogleda li se povijest nereda, ne vidim kako bi Hrvatski nogometni savez, time i hrvatska nogometna reprezentacija, mogao izbjeći kaznu. Što je upravo ono što navijači koji su bacali baklje i žele, a to Uefu stavlja u nezgodan položaj. Moguće je oduzimanje bodova, kao i izbacivanje s turnira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo