BIVŠI VATRENI OTVORIO DUŠU: / 'Hrvatska i Srbija bile bi ništa bez igrača iz BiH'

Image

Profesionalnu karijeru započeo je u Osijeku početkom novog milenija, da bi 2002. stigao u Split i zauvijek ostao u srcima navijača.

16.3.2017.
17:27
VOYO logo

Mato Neretljak je tijekom karijere prikupio i deset nastupa za hrvatsku reprezentaciju, a Otto Barić vodio ga je 2004. na Europsko prvenstvo u Portugalu. Međutim tamo priliku nikada nije dobio. Nekadašnji branič danas je trener bosanskohercegovačkog kluba Metalegea iz Jajca. U razgovoru za Mondo.ba u potpunosti je otvorio dušu te je progovorio i o vremenu provedenom u Hrvatskoj.

"Kroz nogomet sam obišao pola svijeta. Seul je drugi dom meni i obitelji jer sam šest godina igrao za Suwon Bluewings. Zastupam ih u ovom dijelu Europe i čim dobijem pro licencu namjeravam se vratiti u tu azijsku zemlju. I u Japanu nam je bilo dobro, ali Koreja je sličnija nama. Japan je doduše i moj jer sam sina tamo dobio", priča Neretljak, kojem je Hajduk posebno blizak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Split je zaista specifična sredina. Kažu da je to najljepši i najluđi grad na svijetu. Ja ga stvarno volim. Imamo tamo kuću i dosta vremena provodimo tamo. Splitska publika jako voli nogomet, ali tamo je jedino mjerilo rezultat. Srećom, kad sam igrao u Hajduku, imali smo rezultate. Došao sam i do reprezentacije Hrvatske. Hajduk je meni dao sve, dao sam i ja njemu i Splićani su me zavoljeli. Kad te splitska publika prihvati to je nešto najveće. To znači da si uspio", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U to vrijeme stigao je i poziv iz reprezentacije.

"Pozvan sam 2000. protiv Grčke u Varaždinu. Tada su još igrali Šuker, Jarni, Vlaović... konkurencija je bila ogromna. Dobio poziv kao najperspektiviniji U-21 reprezentativac kod Mirka Jozića. Jedini sam bio iz hrvatske lige, i to kao član Osijeka. Prvi poslije Šukera. Kasnije sam prešao u Hajduk i brzo izborio standardno mjesto kod Barića. Bio sam i na Euru u Portugalu kao jedini iz HNL-a", kaže Neretljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, na Euru nije nastupio zbog jake konkurencije igrača poput Nike i Roberta Kovača, Igora Tudora, Josipa Šimunića, Borisa Živkovića i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini gol za Vatrene dao je u prijateljskoj utakamici s Njemačkom.

"Na tom meču Lahm je prvi put nastupio za Njemačku. Igrao sam protiv Kevina Kurányija, a mislim da je u napadu još igrao Fredi Bobić. Na kraju je trebalo biti neriješeno, ali smo poraženi u sudačkoj nadoknadi", priča Neretljak te dodaje da je kao Hrvat iz Orašja imao jednak tretman u reprezentaciji kao i igrači rođene u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate znati jednu stvar. Kad sam ja igrao za Hrvatsku 75 ili 80 posto su činili Hrvati rođeni u BiH. Hrvatska reprezentacija nikad ne bi opstala da nema igrača iz Bosne hrvatske nacionalnosti. Nisam nikad imao problema u svlačionici jer sam iz Orašja. Nikad me nisu etiketirali kao Bosanca već sam tretiran jednako. Isto važi i za reprezentaciju Srbije. Imala je i ima dosta nogometaša iz BiH, poput Save Miloševića, odličnog igrača i čovjeka. BiH je zaista specifična zemlja"", kazao je bivši Vatreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo