KAKVA VREMENA / Bili su strah i trepet u najjačoj ligi svijeta, a raspali su se preko noći: 'Nisam znao što se događa, samo su javili da moram otići'

Image
Foto: Profimedia

Serie A prije dvadesetak godina bila je najbolja liga na svijetu, prepuna superzvijezda

18.9.2022.
13:27
Profimedia
VOYO logo

Često se vode rasprave o najboljoj ligi na svijetu. Neki će tvrditi da je to La Liga, drugi pak da je Premier liga, ali će se zato svi složiti: U 90-ima i ranim 2000-ima, najbolja je bila Serie A. Milan, Inter, Juventus, Roma, Lazio, Fiorentina… Bile su to strašne momčadi.

Image
'DIJETE SPLITA' /

Francuzi oduševljeni Tudorom, posjetili su njegov Split i zaključili: 'Dolazi iz grada koji stvara šampione'

Image
'DIJETE SPLITA' /

Francuzi oduševljeni Tudorom, posjetili su njegov Split i zaključili: 'Dolazi iz grada koji stvara šampione'

A upravo ćemo pričati o možda i najboljom momčadi koju je Lazio ikada imao. Tada je prvi čovjek rimskog kluba bio Sergio Cragnotti, popularni talijanski biznismen koji je puno uložio u nebesko plave. Dovodio je Paula Gascoignea, Pavela Nedveda, Marcela Salasa, Juana Verona, Christiana Vierija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lazio je bio na vrhunsku moći, 1999. godine osvojili su Kup Kupova, potom i europski Superkup, a onda su 2000. godine ispunili glavni cilj i osvojili Scudetto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam znao što se događa'

U Laziju su igrali i Hernan Crespo te legendarni stoper Alessandro Nesta i nitko nije ni slutio da će se klub raspasti i to, praktički, preko noći. 2002. godine Cragnottijev posao počeo je propadati, njegov prehrambeni konglomerat počeo je propadati, a s time je krenuo i pad kultnog Lazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji dan prijelaznog roka 2002. godine prodali su Crespa i Nestu, koji je bio ikona kluba, kapetan, vođa i duša momčadi. Stoper je preselio u Milan, a Crespo u Inter…

"Mogao sam otići u puno momčadi, ali nije mi bio cilj da napustim Lazio. Osjećao sam se dobro, bio sam kapetan, dobro sam zarađivao i to je bio moj grad, moja ekipa, klub za koji sam uvijek navijao. To je za mene bio nogomet, moj nogomet bio je Lazio", prisjeća se Nesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je kako su ga prodali u tren oka, jedan dan su mu prišli na treningu te mu je predsjednikov sin priopćio da mora otići. Prijelazni rok se zatvarao, a klubu je novac bio prijeko potreban. Nesta se prisjetio kako se nije stigao ni spremiti, a već je bio u avionu za Milano.

Image
Foto: Profimedia

"Kad sam stigao na San Siro, igrao se derbi Milan i Inter. Imao sam veliku zbrku u glavi, ništa mi nije bilo jasno. U jednom trenutku se okrenem i vidim Crespa. Samo koji sat prije sam trenirao u Formellu. Okrenuo sam se i pitao ga: "Što ti radiš ovdje?"; On me pogledao i odgovorio: "Prodali su me u Inter". Bio sam zaprepašten, nisam znao ništa o tome, jedino što sam ga pitao: "Je li netko ostao u Formellu?" Nasmijao se, ali mu je osmijeh bio tužan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo