[ANKETA] DALIĆ UVODI JOŠ JEDNU VELIKU PROMJENU: / Čačićev recept je prošlost, Vatreni više neće igrati protiv 'patuljaka'

Image
Foto: PIXSELL

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić odlučio je uvesti još jednu važnu promjenu u odnosu na svoje prethodnike.

16.11.2017.
15:07
PIXSELL
VOYO logo

"Naravno da ćemo trebati i dobre prijateljske utakmice, mene ne zanimaju utakmice tipa San Marino i Luksemburg, to nije naš cilj. Moramo igrati protiv jakih reprezentacija da vidimo gdje smo i što smo. Ne bih htio lagane protivnike za bildanje statistike, trebamo jake protivnike da vidimo što nam nedostaje i da igraju igrači koji su bili ozlijeđeni i sad nisu bili u kadru", najavio je Dalić prije nekoliko dana u razgovoru za Novu TV.

Image
DALIĆ ZA NET.HR KOMENTIRAO DOGOVOR SA ŠUKEROM, OTKRIO ŠTO GA SMETA U MEDIJIMA PA PORUČIO: /

'Nisam ja nikakav spasitelj ni junak'

Image
DALIĆ ZA NET.HR KOMENTIRAO DOGOVOR SA ŠUKEROM, OTKRIO ŠTO GA SMETA U MEDIJIMA PA PORUČIO: /

'Nisam ja nikakav spasitelj ni junak'

Cicina 'generalka' protiv Španjolske

Jasno je na taj način poručio što misli o praksi svoga prethodnika na klupi Ante Čačića. Naime, za posljednjeg suparnika uoči lanjskog Europskog prvenstva u Francuskoj Čačić je odabrao slabašni San Marino protiv kojeg je Hrvatska na Rujevici ostvarila rekordnu pobjedu (10-0). Koji dan ranije naša je reprezentacija igrača i protiv tek nešto jačeg suparnika - Moldavije (pobjeda 1-0). Teško je vjerovati da je u tim dvobojima Čačić mogao išta ozbiljnije uigravati, niti je mogao primijetiti bilo kakav nedostatak u igri svoje momčadi. Unatoč tome, tvrdoglavo je branio svoj izbor, smatrajući da će se Hrvatska protiv patuljastih suparnika napuniti samopouzdanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije, međutim, Čačić bio jedini s takvim stavom. Bacili smo oko na suparnike protiv kojih je naša reprezentacija igrača u završnoj fazi priprema i za ranija velika natjecanja. Niko Kovač je tako uoči SP-a u Brazilu vodio momčad protiv također ne posebno jakih, ali ipak nešto kvalitetnijih suparnika - Malija (2-1) i Australije (1-0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Slaven Bilić je u svojem mandatu birao suparnike koji su daleko od prve kategorije. Uoči Eura 2012. Hrvatska je tako igrala protiv Estonije (3-1) i Norveške (1-1), a četiri godine ranije protiv Moldavije (1-0) i Mađarske (1-1).

Posve drugačiji pristup je imao Zlatko Kranjčar. Uoči SP-a u Njemačkoj 2006. reprezentacija je odradila čak četiri utakmice u svibnju i lipnju: Austriju je pobijedila s 4-1, protiv Irana je odigrala neodlučeno 1-1, a izgubila je od ozbiljnih suparnika, Poljske (0-1) i Španjolske (1-2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćiro pokazivao 'mišiće' Australcima

Reprezentacija koju je vodio Otto Barić je prije kontinentalne smotre u Portugalu 2004. igrala protiv solidnih suparnika - Slovačke (1-0) i Danske (2-1), a momčad Mirka Jozića je tijekom završnih priprema uoči SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. odradila samo jednu prijateljsku utakmicu i u njoj svladala Mađarsku s 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept Miroslava Blaževića uoči opjevane bronce na SP-u u Francuskoj 1998. bio je sličan Čačićevom. Vatreni su tada izgubili od Slovačke (1-2) pa pobijedili Iran (2-0) i Australiju (7-0). Dvije godine prije toga Hrvatska je u lipnju, neposredno prije Eura u Engleskoj, odigrala samo jednu prijateljsku utakmicu - protiv Irske je bilo 2-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Dalićeva ideja o jačim suparnicima uoči puta u Rusiju pasti na plodno tlo, tek ćemo vidjeti. Neće to ovisiti samo o njemu, već i o čelnicima HNS-a, a Davor Šuker se dosad i nije posebno iskazao kad je u pitanjuorganizacija prijateljskih ogleda. Navijači će zasigurno pozdraviti okršaje protiv atraktivnijih suparnika, hoće li se to pokazati dobitnom kombinacijom, saznat ćemo dogodine u Rusiji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo